Kažu da su najbolji i najzanimljiviji susreti čitateljskih klubova oni u kojima se doživljaj i mišljenja suprotstavljaju. Ako je tako, zadnji susret Čitateljskog kluba "Najbolje godine" bio je upravo takav.

Čitateljski klub: Čitateljski klub Najbolje godine

Pročitana knjiga: Žena kojoj sam čitao

Autor: Bernhard Schlink

Datum rasprave: 3.04.2023.

I dalje konstantan broj članica (iako neke spriječene objektivnim razlozima) raspravljao je o romanu Bernharda Schlinka "Žena kojoj sam čitao" tog prvog ponedjeljka proljetnog mjeseca travnja. Roman je to za kojeg se naslutilo da bi mogao izazvati raspravu jer radi se o slojevitom romanu koji se bavi s nekoliko zanimljivih, usudila bih se reći, kontroverznih tema. I to sve u jedva dvjestotinjak stranica. Uz tematiku kolektivne njemačke krivnje nakon Drugog svjetskog rata, nepismenosti koje čovjeku može odrediti čitav tijek života, tema koja je izazvala najviše oprečnih mišljenja je veza između petnaestogodišnjeg Michaela Berga i tridesetrogodišnje Hanne Schmit.

Za jedne ništa drugo nego pedofilska veza koja je obilježila Michaelov život, za druge ljubav koju rijetki u životu pronađu i prožive. Rasprava je bila dobra, argumentirana i potkrepljena citatima iz romana. Na svakoj je članici ostalo da prigrli ono mišljenje koje je bliže njezinom svjetonazoru i životnom iskustvu jer ovdje točan odgovor ne postoji. I u tome je draž dobrih knjiga.

Dotaknule smo se i filma snimljenog po romanu kao i fantastične glumačke ekipe za koju je pao zlatni kipić. Članicama su ponuđeni još neki naslovi koji se bave temama sličnim kao u Schlinkovom romanu.

Najbolje godine idu i dalje, u svibnju uz talijanskog autora i neku potpuno drugačiju Toscanu.