"Prestani s tim čudovištima, Michele. Čudovišta ne postoje. Moraš se bojati ljudi, a ne čudovišta."

Za čitanje svibanjskog naslova članice čitateljskog kluba Najbolje godine imale su dodatni tjedan jer je ovaj mjesec prvi ponedjeljak bio neradni. Puno previše vremena za roman suvremenog talijanskog književnika Niccole Ammanitija "Ja se ne bojim". Iako...U toj knjižici od jedva nekih dvjestotinjak stranica skriva se puno. Stilski jednostavno pisana (što je opet "pomoglo" brzom čitanju) ostavila nas je u šoku i nedoumici - do kuda seže ljudska zloba kad je u pitanju ostvarivanje vlastitih ambicija?

Čitateljski klub: Čitateljski klub Najbolje godine

Pročitana knjiga: Ja se ne bojim

Autor: Niccolo Ammaniti

Datum rasprave: 8.05.2023.

Dopao nam se svima u klubu dječak Michele iz čije perspektive pratimo priču smještenu u siromašnom seocetu u Toscani, jedini moralno ispravni lik, u kojem želja da pomogne otetom dječaku Filippu nadvladava sve dječje strahove o čudovištima, ljudožderima i vješticama koje je razvila njegova devetogodišnja mašta. Ali još više od divljenja njegovoj hrabrosti, bile smo zgrožene opakim i zlim planom odraslih likova koji preko tuđe nesreće, one najteže, koja uključuje nevino dijete, žele doći do svog cilja - bijega iz siromaštva.

Složile smo se da je ono u čemu je Ammaniti najuvjerljiviji u svom djelu atmosfera kojom je roman prožet. Izvrsni opisi likova, događaja i posebno mjesta i vremena. Ljetna vrućina, žega i suša zagrijavaju se do točke vrenja, kiše i oluje koja se sručila na malo mjesto Aqua Traverse u inače tako idiličnoj Toscani. I eskalacija zla, tužna i tragična.

Iako su nam mišljenja ovaj put bila uglavnom usklađena, susret je bio zanimljiv, nadopunjavale smo se u analizi i promišljanjima. Normalni, obični ljudi, čini se, razmišljaju potpuno isto kad se radi o ovako teškoj tematici. Dobro je to ponekad osvijestiti.
Vjerujem da je sve većoj opuštenosti doprinijela i činjenica da nam je ovo bio već četvrti susret. Iako su nam se pridružile dvije nove članice, jezgra kluba je standardna što posebno veseli.

A veseli i susret u lipnju uz novo štivo...