Beletristika s receptom
Kao što volimo kulinarske emisije dobro nam dođu i kulinarske knjige... Malo pomaknutije.
1 kg listova papira
20 dkg tinte
2 dl slobodnog vremena
puno dobre volje
prstohvat čarolije
Johannes Mario Simmel: Može i bez kavijara: ludo smione pustolovine i iskušani kuharski recepti tajnog agenta protiv vlastite volje
Laura Esquivel: Kao voda za čokoladu
"Originalno duhovita, čarobno dirljiva i neumitno tragična, ova ljubavna pripovijest osvojit će vas kao što je svojim istinskim životnim šarmom osvojila srca milijuna čitatelja širom svijeta." (s ovitka)
Danijela Dvornik: Dvornikovi: dnevnik prgave familije
Dnevnički zapisi koje je poznata supruga još poznatijeg pjevača vodila na internetskom blogu tijekom 2005. godine, u vrijeme emitiranja "reality showa" istog naziva kao knjiga. Kao i na televiziji, obitelj Dvornik je predstavljena iskreno, bez okolišanja, izravno i spontano. Počinjući od prvih dana početaka Dvornikovih (susreta Danijele i Dina, počeci njihove veze), kroz glazbeni uspjeh Dina, rođenje kćerke Elle, odlazak u Zagreb, autorica ispisuje intimnu povijest svoje obitelji, pokazujući da je samo jedna od običnih obitelji, ništa više (ni manje!). Tekstovi su popraćeni privatnim fotografijama, kuharskim receptima, stvarnim dijalozima što čini knjigu prispodobivu svakom životu i razumijevanju.
Kate Kerrigan: Recepti za savršen brak
Ovaj topli roman oda je braku "na stari način", gdje su vjernost, predanost i stvarna ljubav puno važniji od romanse, strasti i zaljubljivanja. Pričom koja obuhvaća tri generacije autorica osvjetljava razlike i sličnosti bračnih uloga muškaraca i žena te poglede nabrak kakvi su bili nekada i danas. Osim priče koja zaokuplja pozornost čitatelja, autorica nudi psihološki uvid u uspone i padove romantične ljubavi te u skrivene i složene dobrobiti iskrene predanosti drugome. Recepti kojima započinje svaka veća cjelina romana odraz su odnosa likova u priči, pa se tako u svakom poglavlju nailazi na prevladavajuće okuse, složenost izrade ili neki sastojak bez kojega jelo nije moguće pripraviti.
Isabel Allende: Afrodita: priče, recepti i drugi afrodizijaci
Šarmantnim pričama i zanimljivim receptima, autorica vodi čitatelja kroz svijet začina i afrodizijaka, otkriva povijest užitaka i dopušta da se zaviri u njen intimni, erotski svijet. Isabel Allende živi u Kaliforniji i ubraja se među najčitanije pisce u Latinskoj Americi, SAD-u pa i u Europi.
Mark Crick: Kafkina juha
Kroz četrnaest zaokruženih proznih cjelina posve originalne književne vrste, autor na duhovit i zanimljiv način dočarava književne svjetove velikih pisaca čiji su opusi obilježili svjetsku književnost - npr. Franza Kafke, Jorgea Luisa Borgesa, Homera, Virginie Woolf, Marcela Prousta, Jane Austen, markiza de Sadea i drugih. Ispisujući fikcionalne "kulinarske recepte", on zapravo stvara male priče, izvrsno oponašajući stil pojedinog pisca, uključujući njegove tipične teme i motive, te pogađajući pritom ne samo "sastojke", nego i cjelokupnu "aromu" njegova književnog svijeta. Autorove ilustracije dodatno će kod čitatelja izazvati dobroćudan osmijeh.
Lojze Wieser: Kuhanje pod drugim zvijezdama: priče o davno zaboravljenim jelima
Zbirka gastronomskih putopisa i recepata vodi čitatelja na nostalgično putovanje kroz autorovo djetinjstvo i niz krajeva koje je posjetio. Putovanje puno okusa, mirisa i raznih oblika obuhvaća niz zaboravljenih jela od palente, heljdine kaše, kiseloga mlijeka sve do pečenih kamenica, paštete od bikova, janjetine, tripica...
Patricia D. Cornwell: Scarpettina zimska trpeza
Ovom prigodom slavna junakinja još slavnije američke spisateljice trilera, doktorica Kay Scarpetta, umjesto u uobičajenoj ulozi sudskog patologa, pojavljuje se u neobičnom izdanju - kuharice. Združeni oko zajedničke božićne trpeze, Scarpetta, inspektor Marino i njena nećakinja Lucy, "rješavaju slučaj" blagdanskih delikatesa, nudeći čitateljima niz recepata svojih omiljenih jela i pića.
Michael Lee West: Roman o životu, smrti, seksu i receptima u Limogesu, država Louisiana
Roman čija se radnja zbiva u malom američkom provincijskom mjestu, čiji stanovnici žive prividno smirenim i ustaljenim životom, u kojem izbijaju tek beznačajne prepirke, kao npr. one vezane uz pripadnost određenoj crkvenoj zajednici, ili pak pojedinci dobivaju status čudaka. Ipak, ispod te pomalo ustajale, a pomalo idilične površine, tinjaju brojna životna nezadovoljstva, skrivaju se bračne nesuglasice iduboko nerazumijevanje, sve se više uzburkavaju neutažene strasti, te razotkriva licemjerje. Kad se šesnaestogodišnja djevojka Olive Nepper odluči otrovati zbog trudnoće s lažnim pastorom, ona ni ne sluti kakve će to posljedice imati ne samo za brak njezinih roditelja, nego i za cijelo mjesto... Dok Olive leži u bolnici, gdje se liječnici bore za njezin život, svi se stanovnici ovoga mjestanca potrude ispričati svoju vlastitu priču - neki tužnu, neki ljubavnu, neki pak duhovitu - pa i podijeliti s čitateljima svoj najdraži kulinarski recept...
James Hamilton-Paterson: Kuhanje s Fernet Brancom
ritanac Gerald Samper, pisac naručenih biografija slavnih osoba, sklon neobičnim kulinarskim receptima kao što su dagnje u čokoladi ili sladoled s češnjakom i Fernetom Brancom, nepromišljeno je kupio staru kamenu kuću u planinama Toscane. Trebao je uživati u samoći, uređenju kuće i pisanju, ali ubrzo ga posjećuje susjeda koja uopće nije trebala biti u susjednoj kući. Marta je nametljiva, zdepasta žena s kovrčastom masnom kosom iz Vojnovije, dijela bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je u Toscanu došla pisati glazbu za film slavnog talijanskog redatelja. Jedno drugome smetaju, ali oboje uživaju u ispijanju Ferneta Branca, likera od gorkih trava...
Anthony Bourdain: Dosje kuhinja: mračne tajne kulinarskog svijeta
Poznati šef kuhinje, svjetska kulinarska zvijezda, u ovoj memoarskoj knjizi brutalnom iskrenošću opisuje svoje godine rada u restoranskom biznisu i otkriva ponekad mračnu, ponekad zastrašujuću stranu kulinarskog glamura. Dok ljudi misle da vrhunski kreirano jelo na njihovu stolu osmišljava sofisticirani kuhar, velika je vjerojatnost da su tu smjesu složili moralno propale osobe, narkomani, pijanci, prostitutke, izbjeglice i psihopati koji vladaju svijetom iza miomirisne pozornice. Veći dio knjige posvećen je autorovu osobnom sazrijevanju kao kuhara i brojnim ožiljcima na rukama koji o tome svjedoče.
Anthony Bourdain: Kuharovo putovanje: u potrazi za savršenim jelom
Postoji li savršeno jelo? Odgovor na pitanje daje svjetski poznati gastronom i šef kuhinje Anthony Bourdain. Od Meksika do Amerike, od Portugala do Francuske, od Rusije do Vijetnama, od najsiromašnijih do najbogatijih zemalja Bourdain otkriva da za savršeno jelo nisu bitni samo sastojci već i alkemija mjesta, važnost prigode, društvo i trenutak... Kroz humoristične i detaljne opise Bourdain dočarava čitatelju razne kulture i njihovu gastronomiju.
Joanne Harris: Čokolada
Da nije bilo karnevala, Vianne Rocher i njena šestogodišnja kći Anouk zasigurno nikada ne bi otkrile da postoji mjesto kao što je Lansquenet. Privučene ljupkošću i šarmom ovog francuskog gradića, one se odlučuju tu i nastaniti, bar za neko vrijeme, dok malo predahnu od lutanja. Dolazak Vianne i Anouk, naravno, neće proći neopaženo, a pozornost mještana još će više privući trgovina čokoladnim slatkišima, koju će Vianne uskoro otvoriti na mjestu negdašnje stare pekarnice, i to baš u vrijeme korizme. Zato će (i ne samo zato) primamljiv dućan pun bezbrojnih kutijica, zamotuljaka, korneta od srebrnog i zlatnog papira, rozeta, cvijeća, čokoladi, pralina, ušećerenog voća, poljubaca od lješnjaka, čokoladnih školjki, najviše, ipak biti trn u oku mjesnom župniku Francisu Reynaudu… Roman je postao bestseler i prema njemu snimljen je istoimeni film.
Chitra Banerjee Divakaruni: Gospodarica začina
Tilo je doseljenica iz Indije. U kalifornijskom gradu Oaklandu vodi dućan sa začinima. Vrsna je poznavateljica začina i njihovih moći, ima sposobnost proricanja i uvida u druge svjetove, liječi bolesne i pomaže ljudima koji su nesretni. U njezin dućan uglavnom dolaze indijski iseljenici, a jednog dana pojavit će se Amerikanac Raven. Među njima će se odmah razviti međusobna naklonost koja će na kraju prerasti u ljubav. Roman odiše posebnom atmosferom, a najsličniji je romanima koji pripadaju magičnom realizmu, primjerice romanu "Kao voda za čokoladu" Laure Esquivel. Spisateljica ovog romana Chitra Benerjee Divakaruni rođena je u Indiji, ali već dugo živi u Americi. Napisala je nekoliko romana, a proslavila se upravo "Gospodaricom začina".
Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe:
*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr