Znanje koje u ovoj knjizi dječja psihologica s trideset godina radnog iskustva prenosi zapravo se može sročiti pod odgovor na pitanje: Kakva je to ugodna osoba? Ugodne osobe su dobro prihvaćeni ljudi, koji lako sklapaju prijateljstva i prema životu se odnose pozitivno.

Osjećamo se ugodno s ljudima s kojima je lako funkcionirati u svakodnevnim situacijama, kao što su radno mjesto, trgovina i hobiji. Ugodna osoba je samopouzdana, postupa dosljedno, predvidljivih je postupaka, prema drugima je poštena i ponaša se suosjećajno, posjeduje fleksibilnost te sposobnost prilagođavanja neočekivanim situacijama bez burnih reakcija. 

“Vještine ugodne osobe su one koje olakšavaju druženje i započinjanje odnosa s ljudima te smanjuju rizik od samoće i zdravstvene rizike povezane s njom. Ugodni ljudi dragocjeni su i za druge ljude. Briga za druge i konstruktivno rješavanje sukoba osnovni su preduvjet čovječanstva, jer je bez tih vještina život u ljudskoj zajednici otežan.”

Knjiga obiluje živopisnim i realnim situacijama pomoću kojih se ilustriraju savjeti za razne događaje (pogotovo kako prevladati nesuglasice i teške situacije) koje nosi život u krugu obitelji. Naglašava se značaj prve godine bebinog života, za koju je bitno da bude radosna i vesela kako bi dijete razvilo samopouzdanje. Ugodnu osobu oblikuju roditelji i druge bliske osobe te je usmjeravaju da stekne obilježja karakteristična za ugodne osobe.

“Finski odgoj djece” se osvrće i na promjene u obitelji nakon dolaska bebe koje utječu na obitelj te ljepotu i nesigurnost postajanja roditeljem (kao i koje se promjene u mozgu uočavaju kod novih roditelja s malim bebama). Roditeljsko usmjeravanje i pravila u obitelji stvaraju kontinuitet i osjećaj poznatosti.

Ističe se bitnost potpunog obvezivanja roditelja na svoju novu ulogu, kako bi dijete bilo zaštićeno i kvalitetno mentalno napredovalo. Veliko poglavlje posvećeno je emocijama i savjetima o zlatnoj vještini predviđanja. Knjiga nudi i odgovore na pitanja kako biti dobar roditelj, kako djetetu osigurati pravilnu ishranu, dovoljno sna, na koji način pristupiti razgovoru s djetetom, kako osigurati dobar odnos između braće i sestara, kako odrasli mogu pomoći da njihovo dijete sklopi prijateljstva te kako se nositi sa životnim promjenama - polazak u vrtić, nesuglasice između roditelja, što ako se dogodi rastava i osamostaljivanje (za koje sama autorica navodi da je zapravo toliko opširna tema da bi samo o njoj mogla napisati još jednu knjigu). Sam kraj knjige donosi brzopotezne savjete o roditeljstvu. 

Bili roditelji ili ne, pa čak i da ne planirate roditeljstvo, ova knjiga vrvi zanimljivim informacijama o međuljudskim odnosima i vrijedna je čitanja.

 

Potražite knjigu na našim policama.