Vjerujem da je naziv world music svima poznat; ipak kod nas još uvijek ne postoji ustaljeni prijevod koji bi mogao prenijeti svu slojevitost značenja te engleske sintagme. U suštini je to izvorna glazba povezana s autentičnim izričajem nekog geografskog područja ili naroda. Nazivalo ju se još etno i egzotičnom glazbom, što je sa sobom nosilo cijeli niz predrasuda kao i europocentričnih i postkolonijalističkih stavova o "drugome" i drugačijem, odnosno egzotičnom i orijentalnom. No, pod snažnim utjecajem globalizacijskih tendencija glazba se više ne može dijeliti na etno ili egzotičnu i onu koja to nije. Koja bi to glazba uopće bila? Tko bi toj kategoriji pripadao, kada čak i elektronički pravci proizlaze iz etničkih ritmova i dolaze iz svih krajeva svijeta - samo su neka od pitanja koja se uz te nazive nameću.

Stoga, veliki distributeri world musica u svojoj ponudi, uz afričke, azijske i južnoameričke autore koji su dugo vremena bili jedini pripadnici toga žanra, nude izvornu glazbu sa svih kontinenata. Naći će se tako rame uz rame romska glazba, francuske šansone, glazba za tango, izvorni britanski pop, kubanska glazba, japanski bubnjari, jodlanje, balkanska glazba, samba, američki country... te autori poput Omare Portuondo, Cesarie Evore, Ravija Shankara, Netsayi, Mone, Tamare Obrovac, Sandrine Kimberlain, Orchestra Baobaba, Loreene McKennit, Vlatka Stefanovskog i bezbroj drugih.

PUTUMAYO je jedan od tih velikih distributera world musica. Prepoznatljivi su po svojim šarenim folklorističko-naivnim omotima koje od samih početaka izrađuje umjetnica Nicola Heindl, njih čak skoro pa dvjestotinjak. Putumayo postoji od 1993. godine, a kao cilj navodi spajanje tradicionalnog i modernog u raznolikoj ponudi autentičnih glazbenih izričaja. Pioniri su u svom žanru, ali i u načinu promocije i angažiranosti u zajednicama iz kojih distribuiraju glazbu. Novost im je u poslovanju i vlastita world music radijska emisija, a CD-i im dolaze u obliku tematskih kompilacija.

Ono što vam Gradska knjižnica Rijeka od šarenog i veselog svijeta Putumaya nudi jest sljedeće:

Women of the world

Women of the World: acoustic

Ženski glasovi iz svih dijelova svijeta, kompilacija za slušanje i inspiraciju. Zastupljene autorice, od kojih je jedna i naše gore list:

Sandrine Kimberlain (Francuska), Marta Topferova (Češka), Emiliana Torrini (Italija), Luca Mundaca (Brazil), Lura (Zelenortska Republika), Mona (Alžir), Tamara Obrovac (Hrvatska), Anastasia Moutsatsou (Grčka), Marta Gomez (Kolumbija), Kaïssa (Kamerun), The Wailin' Jennys (Kanada)...

gypsy caravan

Gypsy caravan

Romsko veselje, ali i nostalgija, violine, ritam, sve u ovoj šarenoj karavani. Kompilacija sadrži pjesme Šabana Bajramovića, Ando Droma, Romanyi Rote, Djelema i drugih istaknutih romskih glazbenika.

afro latin party

Afro-latin party

Afriku i Kubu dijeli cijeli jedan ocean, no spajaju ih jake kulturne veze. Korijeni kubanske glazbe upravo su u ritmu i instrumentima koje su afrički robovi prenijeli u takozvani Novi svijet.

radio latino

Jedan od zastupljenih bendova na ovom CD-u, Africando, posebno dočarava taj spoj. Pronađite pravog partnera ili partnericu i uz ovu kompilaciju nećete moći prestati plesati do dugo u noć.

Radio latino

Lagana pop-kompilacija suvremenih latino izvođača, za totalno opuštanje i osjećaj kao iz španjolske sapunice.