"Ako postoje dvojbe koji je od crtača europske škole čiste linije najvještiji u karikaturalnom crtežu, a pretedenata je više, od pionira Hergéa preko sjajnog Morrisa koji je osmislio Luckyja Lukea do genijalnoga Alberta Uderza. ilustratora Asterixa, u području realističnoga crteža Jacobs nema konkurencije sve do današnjih dana.", kaže napomena u hrvatskom izdanju Avantura Blakea i Mortimera: Zagonetka Atlantide. I da smo ovaj Po našem guštu zaključili već s ovom rečenicom ne bi pretjerali jer stvaralaštvo Edgara. P. Jacobsa je nešto doista posebno.

Jadni moj prijatelju, ne zavarajte se! Nitko nam neće povjerovati! Tvrdit će da smo  na svoj način interpretirali običan podvodni potres, možda nas čak optuže za izmišljanje, kolektivnu halucinaciju, ili što ja znam što? A, konačno, tko bi im zamjerio!?!

U našim krajevima Avanture Blakea i Mortimera zapravo nikada ni nisu bile posebno popularne ili uopće poznate (što nije intenzivno nastupalo kroz mnogobrojna jugoslavenska strip izdanja s kioska za većinu domaće publike nije ni postojalo!)  pa tim više izdanja kao što je Bookglobeovo iz 2007. godine imaju posebnu vrijednost s obzirom da čuvaju spomenike suvremene europske kulture. Uostalom, Blake i Mortimer ostavljaju nadu da neki novi klinci imaju priliku bar na tren odmaknuti se od junaka sveprožimajućih Marvela i DC-a tj. njihovih filmskih izdanaka. Vremenska putovanja, fantastični strojevi, čudesne zrake, izgubljene civilizacije možda se s distance mogu učiniti površnima, inflantilnima, otrcanima, ali takve priče činile su sastavni element odrastanja cijele jedne generacije i osnovu specifične pulp kulture. 

U epizodi Zagonetka Atlantide profesor Mortimer i zapovjednik Blake kreću za tragom nestalog aurikalka, tajanstvenog metala koji se u Platonovoj priči o Atlantidi cijeni kao zlato, a odlazak u utrobu zemlje kroz opasne kratere završit će naravno neobičnim otkrićem i pustolovinom.