Otvoreno promičemo stvaralačku dinamiku, kreativnu iskru, istraživački žar, komunikacijsku energiju. Knjižnice se, ma koliko malene bile, 2022. godine nalaze na čvorištu globalnih situacija i problema, a opisat ćemo na našem primjeru.

U posljednjih mjesec dana doživjeli smo poplavu Dječje kuće iz pljuska kojeg nitko nije prognozirao nakon suše koju su svi prognozirali, naša nova knjižnica kasni s izgradnjom jer najveće ukrajinske čeličane u Europi uništava ruski rat (neka od rušenja naše web stranice proteklih mjeseci uzrokovala je prisutnost članka o ukrajinskoj književnost te je bila cilj bot napada iz Rusije), upravo u ovom trenutku imamo izazov suživota i etičke potrebe za pomoći migrantima iz Afrike i Azije upravo pred našim novim kvartom, a naravno pandemija izaziva najveće sporove. Jučerašnje gostovanje Saše Cecija uz spontano pridruživanje Luke Čičin-Šaina izazvalo je ogromne reakcije koje su normalan dio strasti u javnom prostoru. Susret je organiziran u sklopu našeg redovnog programa "Otporna knjižnica, otporna zajednica", ništa više ili manje promoviran, od naših ostalih programa s pokušajem tematiziranja budućnosti znanosti u svijetu poslije pandemije. Nije nadamo se posljednji takve vrste. 

Stvarnost burnog komentiranja je prisutna onda kada nam je do nečega jako stalo, a pandemija je izazvala neke od najdubljih sporova u novijoj povijesti. Naša jedina molba je da u tom dijalogu zadržimo pristojnost i poštovanje i dijelimo prvenstveno argumente. Gradska knjižnica Rijeka mjesečno proizvodi minimalno 20 zaokruženih programa (tijekom mjeseca s festivalima i više - do 50!) potpuno drugačijeg profila (za mlade, za treću životnu dob, za djecu, za hipstere, za punkere, za konzervativce, za ljevičare, za nacionaliste...), to će nastaviti i činiti otvarajući krupne, važne i ozbiljne teme. 

Knjižnice su demokratične platforme za pristup, istraživanje, informacije, sučeljavanje te koliko je to moguće u danim parametrima nastojimo da tako i ostane. 

Svi pri tome trebamo ostati na razini komunikacije koja nam omogućava razvoj, nemojmo potonuti u destrukciju i međusobno istrebljivanje. 

DODATAK 1. 11.: Većina nevjerojatnog broja komentara ispod objave je uvredljive, ponižavajuće i lažne prirode. Zloupotreba demokratičnosti komunikacije nije način stvaranja konstruktivnog društva ma koliko god tema pandemije bila traumatična i puna neugodnih osobnih iskustava. Gradska knjižnica Rijeka apsolutno osuđuje sve takve agresivne pristupe ovoj složenoj temi, a posebno sve osobne napade na znanstvenike.  

Vidimo se stoga i na novim programima...

3D printanim olovkama u ponedjeljak, novoj mladoj autorici u srijedu čiju smo knjigu objavili, pa prvom književnom susretu u dućanu Brodokomerca. 

Nema skrivanja, samo rad, proces, stvaranje i razgovor. Puno hvala na svim praćenjima i komentarima.