Biblio-bus! Biblio-bus! Ranojutarnje skandiranje šarenom Gradskom bibliobusu pri ulasku u dvorišta riječkih dječjih vrtića. Knjižničari koji stižu tim bibliobusom osjećaju se kao filmske zvijezde i tako iz dana u dan. Možete li zamisliti bolji posao od ovoga?

Šareni riječki bibliokombi stekao je renome povlaštenog vrtićkog gosta koji donosi darove, a zauzvrat prima veliku količinu radosti i ljubavi. Onako malen i raznobojan, pun zanimljivih knjiga, samim svojim uređenjem nameće se kao „dječji bibliobus“. Iako je on samo svojom polovicom bića takav, djeca ga zapravo smatraju svojim carstvom. A lagali bismo kad bismo rekli da mu to nije drago…

Boris maneken

Četvrtak je. Evo nas pred Gardelinom, s rukom u ruci maleni stižu s roditeljima u svoja topla dnevna utočišta. Čim spaze šarenog ljubimca obuzme ih uzbuđenje jer danas je taj dan – dan za bibliobus i razmjenu knjiga! Odgojiteljice sa smiješkom dočekuju sve nas…

GRADSKI BIBLIOBUS

mobitel: 098 983 2497

e mail: gradski.bibliobus@gkri.hr

Facebook: Bibliobusi Gradske knjižnice Rijeka

Web: Gradski bibliobus

Još malo, još malo i 8.15 je – vrijeme za disco-tjelovježbu! Najbolji početak radnog dana koji možete zamisliti! Vrijeme je to i za važne „poslovne nagodbe“. Dok jedni predano vježbaju/plešu, drugi ne propuštaju iskoristiti priliku da svoje mjesto na podiju nađu uz svoju knjižničarku i dogovore onu knjigu o dinosaurima koju silno žele posuditi. Kako mjeseci odmiču, riječi nam nisu ni potrebne. Pogledi se sreću, prst je u zraku i sve je jasno: knjiga „preko veze“ je rezervirana.

gardelin naslovna

Ples, doručak i konačno: evo nas u redu za bibliobus. Ovjenčani iskaznicama na trakicama oko vrata Gardelini kreću u berbu: izabrati knjige koje će u vrtiću i u svojim domovima čitati narednih četrnaest dana.

A što ih to u bibliobusu čeka?

- slikovnice za bebe i djecu rane dobi

- ilustrirana knjiga/slikovnica – bajke i priče (umjetničke, problemske, knjige-učilice…)

- „1 knjiga – puno priča“ (ilustrirane knjige priča/bajki)

- slikovnice na stranim jezicima: talijanski i engleski

- strip za najmlađe (Garfield, Gatturo, Asterix, Gaston…)

- „Znanje za najmanje“ – stručna knjiga za predškolce – knjige o svijetu oko nas (omiljene teme: životinje, vlakovi, svemir, dinosauri, biljke, tijelo, ekologija, zemlja, more, bonton…)

- „Strašššne knjige“ – posebno tražen tip knjige kod predškolaca :) Dok pokušavamo zadovoljiti želje, a prilagoditi dobi, ovih knjiga nikad nemamo dovoljno. Čuvamo ih u posebnim pretincima jer djeluju kao apaurini u pravi čas :).

Mali Gradski bibliobus posebno misli na odgojiteljice i stručno osoblje dječjih vrtića. Oni su naš partner u ovoj divnoj igri odgoja čitatelja. Stoga su s pažnjom, znanjem i ljubavlju za njih izdvojene brojne korisne zbirke stručnih knjiga, lijepe književnosti i slikovnica kako bi svakodnevni vrtićki život bio što veseliji i bogatiji, a rezultat našeg pothvata što jači i bolji. Između ostalih, u bibliobusu su mjesto tako našle i sljedeće zbirke:

• Problemska slikovnica

• Terapeutske priče (teme: gubitak/smrt drage osobe, rastava roditelja, zlostavljanje, psihoza/tuga/depresija/granični poremećaj u obitelji…)

• Tematski izbor slikovnica (voda, zubi, godišnja doba… ) – izbor na zahtjev nekoliko dana prije termina bibliobusa u vrtiću

• Umjetnička ilustrirana knjiga – izbor za „velike“

• Logopedski kutak: slikovnice i stručne knjige za razvoj govora

• Stihovi: ilustrirane knjige poezije ili proze u stihu

• Ča? Ča? Ča?: mala zbirka slikovnica i knjiga na čakavskom narječju

• Zagonetke, pitalice, brzalice, brojalice…

• Igrokazi, lutkarstvo

• Abecedarice, slikopriče, velika tiskana slova: slikovnice za početnike učenja čitanja

• Kutak za poticanje čitanja:

Knjige priča bez ilustracija za čitanje djeci (neki naslovi: Čarobne svjetiljke, Priče o kornjačama, Priče o žabama…)

Stručna knjiga (neki naslovi: Bajke koje pomažu djeci, Čitanje prije škole, Dijete, odgajatelj i slikovnica, Igrajmo se! Čitaj mi!...)

• Dječja stručna knjiga za odgojitelje: igra, kreativno stvaranje, odrastanje… (knjige prilagođene djeci / ilustrirane priče uz dodatak / upute za odrasle: kako knjigu približiti djetetu)

Neke teme ili naslovi iz ove zbirke:

Ponašanje u prometu, Mediji i djeca, Što je dobro, što je zlo?, Što su osjećaji?, Što je život?, Pamtim, pamtiš, pamti, Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ, 365 dana bez televizije, Kreativnost za predškolce…

• Stručna knjiga za odgojitelje: dječja psihologija, pedagogija, zdravlje

Neki naslovi iz ove zbirke:

Odgoj dječaka, Mama i tata se rastaju, Posljednje dijete u šumi, Safari duha, Senzorna integracija iz dana u dan, Darovita djeca, Hiperaktivni sanjari, Autizam…

• Osobita djeca: zbirka lijepe književnosti za odrasle s temom djeca s posebnim potrebama

A iako je knjiga ono što nas spaja, nije knjiga sve što ovdje sja. :) Mali bibliobus ima i malu, ali slatku audio-vizualnu zbirku koju čine:

• DVD-ovi : animirani filmovi prema istoimenim ilustriranim knjigama

• CD učilice

• Zvučne knjige / pločice pričalice

• Zvučne knjige za male čakavčiće

Trenutno smo višom silom zaustavljeni u širenju ove ljubavi, ali nadamo se da ćemo uskoro svi biti na svojim (jutarnjim) mjestima.

gardelin tabla

Dok to iščekujemo, #ostanimodoma i čitajmo priče svojim najmlađima. Čitajmo im puno priča.

Priču za dobro jutro, priču za laku noć, priče za bolji dan.

Vrtići koje (kad nismo svi doma) posjećuje Gradski bibliobus:

DV Rijeka

CPO Maestral - PPO Maestral, PPO Drenova, PPO Gabbiano

CPO Potok - PPO Podmurvice, PPO Zvonimir Cviić

CPO Turnić - PPO Mavrica, PPO Gardelin, PPO Krnjevo, PPO Turnić, PPO Pehlin

CPO Zamet - PPO Srdoči, PPO Krijesnica, PPO Mirta

DV More

PPO Đurđice, PPO Vidrice, PPO Delfin

DV Sušak

PPO Morčić, PPO Vežica, PPO Pčelice

DV Planet Mašte

DV Matulji - Vrtić Brešca