Lora Tomaš trenutno boravi u Rijeci u sklopu rezidencijalnog programa "Kamov" koju provodi Gradska knjižnica Rijeka, gdje radi na novom romanu koji bi iduće godine trebao izaći kod nakladnika HenaCom. Riječani su već imali prigodu družiti se s Lorom Tomaš na književnom susretu u Središnjem odjelu Filodrammatica, a nakon iznimnog zanimanja riječke publike za susret, autorica se rado odazvala i na poziv čitateljskog kluba iz Omišlja.

Članice čitateljskog kluba za svoju knjigu mjeseca odabrale su roman Slani mrak o kojem su otvoreno razgovarale s autoricom. Bliska temom, priča koju je Lora Tomaš smjestila na jedan od jadranskih otoka, nikoga nije ostavio ravnodušnim.

U prvom redu zbog generacijskog ključa i osobnog iskustva. Kako su i same članice kluba kazale, sve one u svojim obiteljima imaju nekoga tko je iz prve ruke svjedočio životu iseljenika, a posebno obitelji koje su ostale na škrtoj zemlji nadajući se pokojem pismu članova koji su u dalekom svijetu potražili uvjete za bolji život.

Počesto se taj bolji život obiteljima koje su ostale nije nikad dogodio; muškarci koji su otišli rijetko su se javljali, vraćali se nisu nikad, a mnogima se i zameo trag. Žene koje su ostajale morale su iznova organizirati život, ovog puta bez moralne i financijske podrške.

Lora Tomaš Omišalj 3

Zanimljive su bile i paralele povučene između sudbina otočkih obitelji, kao i onih s obale ali i iz zaleđa, gdje su članice ispričale svoja iskustva te zaključile kako su sudbine ljudi iz tih krajeva nalik jedna drugoj, gdje je otok kao mjesto radnje u Slanom mraku olako tumači ne nužno kao čvrsta lokacija, već i kao sinonim za otuđenost.

Lora Tomaš podijelila je i svoje iskustvo boravka u Indiji čime je otvorena nova grana u razgovoru gdje su se svi složili kako pozicija i uloga žene u društvu nije znatno drugačija u toj dalekoj zemlji od one koje su proživljavale majke ili none članica kluba "Vid Omišljanin".

Svi su jednoglasno istaknuli kako je grezo jezik kojim se Lora koristila u romanu dao autentičnost rukopisu, te da su neke primjedbe o tome kako je jezik mogao biti mekši neutemeljene jer bi u tom slučaju pročišćeni jezik ovakvom rukopisu samo odmogao i oduzeo mu živost i dinamiku.

Ugodan razgovor je na obostrano zadovoljstvo potrajao pola sata dulje od predviđenih sat vremena, a na kraju su svi kazali kako se osjećaju zahvalno na susretu koji je jednako obogatio kako čitateljice tako i autoricu. Lora Tomaš će se sigurno i u budućnosti čitati u čitateljskom klubu iz Omišlja, a članice kažu kako već sad s nestrpljenjem iščekuju novi roman.

Čitateljski klub "Vid Omišljanin" započeo je s radom 25. listopada 2018. godine tako da je susretom s Lorom Tomaš na najljepši način obilježen rođendan kluba čija je voditeljica Vilma Jelavić, inače umirovljena dugogodišnja knjižničarka Knjižnice "Vid Omišljanin".

Lora Tomaš Omišalj 2