Idoli i barabe, vol. 2: mali predah uz jela nazvana po slavnim osobama
Praćenje slavnih osoba zna biti vraški naporno i dosadno. Stoga predlažem odmor za obnovu kondicije uz prigodni jelovnik. Sve je tu: od jutarnje kave do večernjeg koktela za kvalitetan san.
Kava Marija Terezija
Sastojci:
2 dl netom skuhane kave
1 čajna žličica šećera
2 žlice finog likera od naranče
1 žlica šlaga
½ žlice korice od naranče za ukras
čokoladne mrvice po želji
Natočite vruće vode u šalicu i ostavite je trenutak da zagrije šalicu. Izlijte vodu i stavite liker i šećer. Miješajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte kavu i na kraju malo šlaga. Ukrasite koricom od naranče i čokoladnim mrvicama.
Omlet Gutenberg
Sastojci:
5 jaja, sol, 2 dag maslaca
Nadjev:
10 dag gljiva, 2 dag luka, malo peršina, 4 dag maslaca, 2 dag brašna, 1 žlica vina, sol, 2 guščje jetre, mast
Na maslacu popržite sitno nasjeckani luk, dodajte sitno narezane gljive i nasjeckano lišće peršina. Posipajte brašnom i kad porumeni zalijte vodom. Dodajte vino, posolite i dobro prokuhajte. Posebno na masti naglo ispržite guščju jetru narezanu na listove i dodajte je u nadjev. U razmućena jaja umiješajte rastopljeni maslac, zatim ispecite omlete i napunite ih nadjevom.
Savici lorda Nelsona
Sastojci:
6 jaja
1 svežnjić mladih šparoga
1 konzervica račića
lišće peršina
nekoliko maslina
2 rajčice
4-5 žlica majoneze
sol
papar
Šparoge skuhajte i potom ocijedite. Ocijedite i račiće, i pomiješajte ih s nasjeckanim maslinama. Rajčice operite i narežite na kockice. Peršin operite i nasjeckajte. U majonezu umiješajte račiće, rajčice, masline, sol i papar. Po želji dodajte malo limunova soka. Stucite jaja s 3 žlice hladne vode, posolite, popaprite i na maslacu ispržite dva omleta. Na njih rasporedite šparoge i smjesu račića te savijte. Poslužite odmah.
Carpaccio
Sastojci:
100 g govedske pisanice izrezane na tanke listiće
puno zelene salate
po želji parmezan izrezan na tanke listiće
maslinovo ulje
balzamični ocat
sol
papar
Meso i parmezan izrezane na tanke listiće posložite po opranoj i očišćenoj zelenoj salati, koju ste prije toga začinili. Na kraju dodajte još maslinova ulja.
Odrezak Matije Korvina
Sastojci:
4 tanja teleća odreska
4 vrlo tanka odreska teleće jetre
20 dag gljiva
sol
papar
maslac i ulje za prženje
Posolite i popaprite meso. Sitno nasjeckajte očišćene gljive. Otopite maslac s uljem i najprije naglo ispržite odreske, potom jetru. Odreske jetre stavite na meso, posolite i popaprite. Na istoj masnoći ispržite gljive, posolite, popaprite i metnite na jetru. Preklopite odrezak i poslužite ga odmah.
Stroganov
Sastojci:
½ kg svinjetine
1 manja glavica luka
1 zelena paprika
½ žličice slatke mljevene crvene paprike
1 žlica brašna
1 žlica pekmeza od rajčica
juha
sol
papar
1 režanj češnjaka
1 dl jogurta
ulje
Oljuštite i nasjeckajte luk. Očistite papriku i narežite je na kockice. Meso narežite na kocke i naglo ih popržite na dobro zagrijanom ulju. Izvadite meso te na istu masnoću stavite luk i papriku. Ispržite. Vratite meso. Oljuštite i nasjeckajte češnjak te ga s rajčicom dodajte u meso. Dodajte juhu i poklopite. Dotjerajte okus i prije posluživanja umiješajte jogurt.
Jabuke Pompadour
Sastojci:
10 malih jabuka
limun
8 dag šećera
rum
krema od vanilije
slatko tučeno vrhnje
bademi
Jabuke ogulite, izdubite koštice i sredinu, natrljajte limunovim sokom. Šećer otopite u ¼ l vode, dodajte limunov sok i u tome pirjajte jabuke. Kuhane ocijedite, napunite marmeladom, poškropite rumom i prelijte kremom. Ukrasite slatkim tučenim vrhnjem i posipajte krupno narezanim bademima.
Ananas Edvarda VII
Sastojci:
1 manji ananas
5 dl sladoleda od vanilije
20 dag trešanja iz kompota
½ dl trešnjevače (ili višnjevače),
½ dl želea od ribizla
1,5 dl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
S ananasa odrežite vrh (s lišćem) pa ga izdubite. Izdubljeno meso narežite: polovicu na kolute, polovicu na kockice. Sladoled izvadite iz zamrzivača sat ranije i držite u hladioniku da omekša. Umiješajte u nj trešnje, trešnjevaču i kockice ananasa te time napunite izdubljeni ananas. Pokrijte ga odrezanim vrhom. Oko ananasa poslažite kolute. Drhtalicu otopite na pari i prelijte preko koluta ananasa. Istucite slatko vrhnje s vanilin-šećerom te poprskajte na kolute ananasa.
Bloody Mary
Sastojci:
3 dl soka od rajčica, ½ žličice umaka tabasco
nekoliko kapi limunova soka
malo ljute mljevene crvene paprike
malo soli
1 malu čašicu votke
U dvije čaše ulite sok od rajčica i začinite s navedenim sastojcima prema ukusu.
Tako. Sad nemojte prileći nego nastavite dalje!
Idoli i barabe samo što nisu zakucali i na vaša vrata!