Prostorni sadržaj Dječje kuće čine multifunkcionalne prostorije različitog tipa za radionice iz sfere neformalnog obrazovanja, kinodvorane za profesionalne filmske projekcije, bar i dječja knjižnica, u kojoj se nalazi mnoštvo dječjih knjiga. U Dječjoj kući se održavaju lutkarske predstave, filmovi za djecu, izložbe i razne kreativne radionice. Dječja kuća se programski razvijala kao dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

djecja-kuca-rijeka

Dječja kuća, izvor: Grad Rijeka.

U ovoj zidanoj zgradi, sagrađenoj krajem 19. stoljeća, nalazila se sušara tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana; u njoj se sušio i čuvao duhan. Nakon Drugog svjetskog rata zidana zgrada ulazi u sastav novoosnovane tvornice brodskih strojeva „Rikard Benčić”, a nakon njezina propadanja 90-ih godina prošlog stoljeća zgrada je napuštena. Njena arhitektonska i povijesna vrijednost je u tome što predstavlja izvrstan primjer industrijske arhitekture s kraja 19. stoljeća i tipologije skladišnih zgrada tog vremena.

djecja-kuca

Dječja kuća, izvor: Grad Rijeka.

Dizajn Dječje kuće i njezina gradnja od samog početka bili su usmjereni na očuvanje karakterističnog eksterijera od opeke ovog objekta. Masivni fasadni zidovi od pune opeke, probijeni manjim otvorima, ostali su glavna vanjska struktura kuće i izvorni, prepoznatljivi element nekadašnje tvorničke zgrade. Izgrađeni su novi unutarnji zidovi na novoj podlozi i tako je cijela kuća obnovljena, odnosno iznova sagrađena – unutar kuće od cigle.

U gradnji su korišteni originalni stupovi i grede od lijevanog željeza, prozori su zamijenjeni replikama originalnih željeznih prozora, a interijer je oblikovan u skladu sa dječjim potrebama i prostornim potrebama za programskim aktivnostima koje se odvijaju u Dječjoj kući. Stoga je zgrada oblikovana kao „kuća u kući”  budući da su od postojeće zidane zgrade bivšeg tvorničkog kompleksa „Rikard Benčić” zadržani vanjski zidovi, u koje se samo umetnuta nova zgrada.

Interesantni su podaci da je u zgradu ugrađeno 300.000 kg željeza, 275.000 kg betona, 2500 m² gipsanih kartonskih ploča, 46 km električnih kablova, 340 metara ventilacijskih kanala, i naravno, puno prostorija za dječju razonodu i učenje.

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. Dječju kuću okarakterizirao je kao Čarobnu kutiju inspiriranu „Alisom u Zemlji Čudesa”.

Cjelokupan članak provjerite ovdje.