Ova duologija otkriva priču o zaboravljenim dušama te Piscu i njegovom Čuvaru koji pomažu Zaboravljenima zapisujući njihove priče i tako ih pokušavaju vratiti iz patnje zaborava. Naravno, postoje prepreke s kojima se moraju suočiti i moćni neprijatelji u čijem je interesu da te duše ostanu zaboravljene. U romanima pratimo obje razine, naš svijet i svijet duhova. Dva glavna lika (Jillian - novi Pisac i Finn Moru - njezin Čuvar) suočit će se s nebrojenim izazovima i  pritom morati otkriti vlastitu snagu, ali i ranjivost. Priča se bavi temama gubitka, žaljenjem za propuštenim prilikama, ali i prijateljstva, dobrote i hrabrosti. 

Autorica Petra Valković rođena je 1983. u Puli, gdje živi i radi. Završila je studij povijesti i kroatistike na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, a pisanjem se bavi od srednjoškolskih dana. Dosad joj je objavljeno nekoliko kratkih fantasy i SF priča u različitim zbirkama (Festivala fantastične književnosti, grupe autora „Pisci i književnost“ te antologiji fantastičnih priča na engleskom jeziku inspiriranih slavenskom mitologijom „Slavic Supernatural“) te članaka povijesne tematike. "Zaboravljeni" i “Vraćeni” prvi su njeni romani, objavljeni u nakladi Cranium.

Predstavljanje ove duologije i razgovor s autoricom u Ogranku Trsat 5. 12. u 18 sati vodit će Sanja Štajdohar, dugogodišnja suradnica Gradske knjižnice Rijeka.