Ho-ho-ho! Nakon 2018. Norveški dani se vraćaju u grad koji teče i donose najbolje od norveških božićnih običaja! Ima po gradu raznih zezanja (istražite ovdje), a u Dječjoj kući uz produkciju Gradske knjižnice Rijeka čeka vas pravi norveški advent u kojem gotovo svatko može pronaći kutak za sebe – vama na raspolaganju su predavanja, pričaonice, radionice, kvizevi, DJ party!

Sudjelovanje na većini aktivnosti je potrebno prijaviti putem obrasca, ali je za zainteresirane besplatno.

Pričaonica sa sjevera 

obiteljska pričaonica za predškolce s kreativnom aktivnošću

Vrijeme: utorak 5. 12. u 18 sati

Izvodi: Hana Vrbanić

Dob: 4 – 6

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Nikada dosta dobrih priči! A u hladnooooom slatkom prosincu ići ćemo po one s dalekog sjevera, iz Norveške, koje će nas uz tople napitke dobro ugrijati. Pričaonice u Dječjoj kući dobro su poznato veselje koje uz čitanje priče uključuje i kreativnu aktivnost pa je za predškolce to pravi gušt.


Božićni string art

kreativna radionica 

Vrijeme: utorak 5. 12. u 18 sati 

Izvodi: Pedagoški kabinet

Dob: 8 – 11 godina

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Sudionici će naučiti kako stvoriti čarobne slike i ukrase koristeći vunu, drvene ploče i čavliće. Proces stvaranja uključuje precizno postavljanje čavlića na drvenu podlogu kako bi se oblikovala odabrana slika ili uzorak. Zatim, pomoću konca, sudionici pažljivo povezuju čavliće prateći željenje linije i oblike. 

Tema naše radionice je Božić, pa će sudionici imati priliku izabrati između raznih božićnih motiva te ih prenijeti na drvo uz pomoć konca, odnosno vune.


Put sjevera s Hrvojem Jurićem

multimedijalno predavanje i susret s autorom 

Vrijeme: srijeda 6. 12. u 18 sati 

Izvodi: Hrvoje Jurić

Dob: 13+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

U goste u Dječju kuću nam stiže sjajni Hrvoje Jurić! 

Nakon 45 dana putovanja električnim biciklom od Osla do Nordkappa Ena, Max i Hrvoje prešli su više od 2100 kilometara Norveške, po zimi! Na ekstremnim temperaturama, koje su znale ići i ispod -40 Celzijusa dnevno su prelazili između 70 i 100 kilometara. Dok je Hrvoje biciklirao Ena i Max nalazili su se u posebno opremljenoj prikolici. Od prelaska preko Skandinavskog gorja, prateći cestu kroz prekrasne fjordove pa sve do krajnjeg sjevera, omeđenog snijegom i ledom.

Ovaj projekt nastavak je na putovanje oko svijeta, koje je Hrvoje realizirao 2019. godine i time neslužbeno postavio četiri Guinnessova rekorda.


Jooooj….kako se ono zove: Norveški obiteljski kviz

kviz igranje u Baltazaru 

Vrijeme održavanja: 7. 12. u 18,00 – 19,30

Izvođač: Marija Rađa

Dob: 6 – 99

Prijave:  prijave se primaju putem obrasca ovdje

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao, kokteli i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz.

Tema će nam ovoga puta Norveška, čarolije sjevera i te sjeverne zemlje, a koju ćemo prijeći uzduž i poprijeko – pop kulturu (Eurosong u tebe gledamo!), kulturu, zabavu, geografiju, klimu, ma svašta pomalo, a sve vrlo ležerno i edukativno! 

Timovi mogu imati do 8 članova (i 2, i 3, i 5, sve je ok…:) što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, veliki, mali, udruženi s drugima ili kako vam već paše. 

U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se u četvrtak 7. 12. poslijepodne dobro zajedno zabavimo. Tko ne stigne tada čeka ga slično, ali različito izdanje u petak 15. 12. A možete navratiti i na oba te osvojiti neku od vrijednih nagrada norveškog duha.  

Fotografija: Thomas Rasmus Skaug. VisitNorway.com


Svjetlo sjevera: Kvartovska noćna lampa

specijalno izdanje radionice arhitekture Minijatura 

Vrijeme:  8. 12. u 18:00-19:30

Izvodi: Karla Ritoša

Dob: 8+ godina 

Prijave:  prijave se primaju putem obrasca ovdje

Kada pomislimo na zemlju poput Norveške sigurno nam doziva i slike polarne noći, mirnih, tamnih trenutaka u zemlji prekrivenoj snijegom. I prekrasnih svjetiljki koje razbijaju tamu! 

S našom suradnicom arhitekticom istraživat ćemo obrise grada kroz propusnu membranu lampiona. Oblikovat ćemo male noćne lampe Art kvarta i istražiti kakav nam zanimljivi rezultat daje međusobni odnos transparentne podloge i grafike kojom ćemo ju ukrasiti. Međusobni odnosi svjetla i sjene mogu biti moćan ambientalni element u prostoru, a svoj izrađeni lampion možeš ponijeti i kući. Ovdje ili u Norveškoj.  

Karla Ritoša je arhitektica s dvije godine iskustva rada s djecom u svijetu arhitekture. O svijetlu i sjeni je nakon fakulteta učila od najboljeg Zumtobel Lighting stručnjaka, te je u sklopu Minijature iza nje već 50 mentoriranih različitih lampiona i noćnih lampa koje krase dječje sobe.

Christmas market in Trondheim. Credit – Øyvind Blomstereng


Subwoolfer Banana Night: Eurosong čarolija sa sjevera 

zabava uz DJ Mirilo

Vrijeme:  9. 12. od 18 sati 

Izvodi: DJ Mirilo

Dob: 4+

Prijave: ulaz slobodan!

“Not sure I told you, but I really like your teeth”

Svi mi ljubitelji Eurosonga znamo kako sjeverne zemlje poput Norveške, Švedske, Islanda (…) uvijek imaju adute koje posebno volimo. Nama je možda najveći hit Subwoolferova pjesma  “Give That Wolf A Banana” koja je ujedno i uvrnuta varijanta poznate bajke, a pod tom prepoznatljivom kapom sve ostale norveške i sjevernjačke dragulje otkrit će nam na zabavi naša draga DJ Mirilo uz koju je DJ-ing uvijek i zabava i edukacija. Ulaz slobodan, a pokoje iznenađenje u ponudi sigurno će ponuditi dragi “Baltazar”. Tko ne stigne tada zabavljamo se i 16. 12.!  


Pričaonica sa sjevera

obiteljska pričaonica za predškolce s kreativnom aktivnošću

Vrijeme: utorak 12.12. u 18 sati

Izvodi: Hana Vrbanić

Dob: 4 – 6

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Nikada dosta dobrih priči! A u hladnooooom slatkom prosincu ići ćemo po one s dalekog sjevera, iz Norveške, koje će nas uz tople napitke dobro ugrijati.

Pričaonice u Dječjoj kući dobro su poznato veselje koje uz čitanje priče uključuje i kreativnu aktivnost pa je za predškolce to pravi gušt. 


Sreća po norveški

predavanje i razgovor o doživljaju sreće

Vrijeme: utorak 12. 12. u 18 sati 

Izvodi: Borka Ogrizović

Dob: 13+ 

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Što je sreća i kako takav apstraktan pojam izmjeriti? Godinama su skandinavske zemlje proglašene najsretnijim zemljama za živjeti. Jedna od njih je i Norveška koja je uvijek rangirana u prvih deset zemalja svijete.

Može li se sreća mjeriti, što je to što određuje sreću, kakvim metodama dolazimo do podatak, koje varijable su uzeli ispitivači kao najprediktivnije, zašto su Norvežani najsretniji ljudi?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovorit će psihologinja Borka Ogrizović koja dovodi u goste dva dječaka osnovnoškolarca – Norvežanina i Hrvata. Kakva je njihova percepcija sreće i čija je sreća veća poslušajte u Dječjoj kući 12. prosinca 2023. u 18 sati. 

Psihologinja Borka Ogrizović ima višegodišnje iskustvo rada u području psihološkog savjetovanja, psihoterapije i edukacije djece, mladeži, odraslih, obitelji i organizacija sa svrhom rješavanja svakodnevnih problema, prevencije rizičnih ponašanja i poboljšanja kvalitete života.

Christmas market in Trondheim. Credit – Øyvind Blomstereng


Vikinzi u našem dvorištu

predavanje o percepcijama Vikinga 

Vrijeme: 13. 12. u 18 sati 

Izvodi: Goran Bilogrivić

Dob: 13+

Prijave:  prijave se primaju putem obrasca ovdje

Vikinzi su obilježili više od dva i pol stoljeća povijesti ne samo Skandinavije, nego i velikog dijela Europe, pa i znatno šire. Otkrivali su nova područja i naseljavali ih, putem su harali i pljačkali, ali i svojom trgovačkom mrežom povezivali najrazličitije ljude i krajeve. Neke od najznačajnijih uloga odigrali su upravo norveski Vikinzi  od anonimnih trgovaca i odvažnih ratnika, do slavnih vođa avanturističkih pohoda i kraljeva poznatih iz pjesama i saga. U ovom izlaganju upoznat ćemo neke od njih te njihova (ne)djela, kulturu i ostavštinu, kao i odjeke u današnjem vremenu. Pritom ćemo vidjeti jesu li zalazeći u mnoga i raznolika dvorišta, od Grenlanda do Konstantinopola, doista svratili i u naše.

Goran Bilogrivic je 2008. godine diplomirao arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, završivši usto i slobodni studij norveškog jezika i kulture (modul Norveška i Skandinavija). Na istome je fakultetu 2016. doktorirao na poslijediplomskom doktorskom studiju medievistike. Od 2010. do 2016. godine bio je zaposlen u Zavodu za hrvatsku povijest FFZG kao znanstveni novak  asistent, a održavao je nastavu iz srednjovjekovne arheologije te skandinavske povijesti i kulture. Od studenoga 2017. godine zaposlen je kao docent na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci, a trenutno je i pročelnik odsjeka. Drži nastavu iz različitih kolegija posvećenih ranom srednjem vijeku, identitetima te upotrebama i zloupotrebama povijesti i baštine. Među ostalim i kolegij o povijesti i kulturi vikinškog doba. Sudjelovao je u brojnim arheološkim iskopavanjima, kao suradnik ili zamjenik voditelja, posljednjih godina na otoku Rabu. Održao je više javnih predavanja te bio sugovornik o srednjovjekovnim i drugim temama u radijskim i televizijskim emisijama i novinskim intervjuima. Primarno se bavi proučavanjem ranosrednjovjekovnih identiteta, oružja i različitih aspekata upotrebe materijalne kulture u ranome srednjem vijeku.


Slatke drvene šumske minijature

kreativna radionica 

Vrijeme: 14. 12. u 18 sati 

Izvodi: Marija Kajapi

Dob: 8 – 12 godina i roditelji

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Za ove zimske dane pripremili smo vam radionicu Šumskih minijatura.

Izrađivat ćemo vrata i prozore za stanovnike tajnih kutaka šuma i livada koji nisu vidljivi našem oku, ali su sveprisutni i budno paze na nas i naš svijet.  


Jooooj….kako se ono zove: Norveški obiteljski kviz

kviz igranje u Baltazaru 

Vrijeme:  15. 12. u 18 sati 

Izvodi: Marija Rađa

Dob: 6 – 99

Prijave:  prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao, kokteli i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz.

Tema će nam ovoga puta Norveška, čarolije sjevera i te sjeverne zemlje, a koju ćemo prijeći uzduž i poprijeko – pop kulturu (Eurosong u tebe gledamo!), kulturu, zabavu, geografiju, klimu, ma svašta pomalo, a sve vrlo ležerno i edukativno! 

Timovi mogu imati do 8 članova (i 2, i 3, i 5, sve je ok…:) što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, veliki, mali, udruženi s drugima ili kako vam već paše. Najboljem timu naravno stići će i neka nagradica. 

U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se u petak 15. 12. poslijepodne dobro zajedno zabavimo. 

Gløgg. credit – Matprat. Mari Svenningsen


Subwoolfer Banana Night: Eurosong čarolija sa sjevera 

zabava uz DJ Mirilo

Vrijeme: 16. 12. od 18 sati 

Izvodi: DJ Mirilo

Dob: 4+

Prijave:  Ulaz slobodan!

“Not sure I told you, but I really like your teeth”

Svi mi ljubitelji Eurosonga znamo kako sjecverne zemlje poput Norveške, Švedske, Islanda (…) uvijek imaju adute koje posebno volimo.

Nama je možda najveći hit Subwoolferova pjesma  “Give That Wolf A Banana” koja je ujedno i uvrnuta varijanta poznate bajke, a pod tom prepoznatljivom kapom sve ostale norveške i sjevernjačke dragulje otkrit će nam na zabavi naša draga DJ Mirilo uz koju je DJ-ing uvijek i zabava i edukacija.

Ulaz slobodan, a pokoje iznenađenje u ponudi sigurno će ponuditi dragi “Baltazar”. 


Pričaonica sa sjevera 

obiteljska pričaonica za predškolce s kreativnom aktivnošću

Vrijeme: 16. 12. od 18 sati 

Izvodi: Hana Vrbanić

Dob: 4 – 6

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Nikada dosta dobrih priči! A u hladnooooom slatkom prosincu ići ćemo po one s dalekog sjevera, iz Norveške, koje će nas uz tople napitke dobro ugrijati. Pričaonice u Dječjoj kući dobro su poznato veselje koje uz čitanje priče uključuje i kreativnu aktivnost pa je za predškolce to pravi gušt. 

Eventyrskogen. Credit – Anne Breiby


Pričaonica sa sjevera

obiteljska pričaonica za predškolce s kreativnom aktivnošću

Vrijeme: 19. 12. u 18 sati

Izvodi: Hana Vrbanić

Dob: 4 – 6

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Nikada dosta dobrih priči! A u hladnooooom slatkom prosincu ići ćemo po one s dalekog sjevera, iz Norveške, koje će nas uz tople napitke dobro ugrijati. Pričaonice u Dječjoj kući dobro su poznato veselje koje uz čitanje priče uključuje i kreativnu aktivnost pa je za predškolce to pravi gušt. 


Izrada prirodnih ornamenata

kreativna radionica 

Vrijeme: 20. 12. u 18 sati 

Izvodi: Pedagoški kabinet 

Dob: 8.- 11 godina 

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Čarobna radionica inspiriranu norveškim blagdanima, gdje se tradicija, priroda i slatki okusi spajaju u jedinstveno iskustvo! Ova kreativna radionica pruža djeci priliku da stvore prekrasne prirodne ukrase za božićno drvce koristeći različite tehnike, uključujući tradicionalne norveške ukrase od kolača, poznate kao “pepperkaker.” Na stolovima će biti postavljeni raznovrsni materijali poput šumskih plodova, sušenog voća, začina, vune, filca, drveta, eteričnih ulja, ali i sastojaka za izradu “pepperkake.”

Voditelji će pružiti smjernice i podršku kako bi djeca mogla kombinirati izradu tradicionalnih ukrasa od kolača s prirodnim ukrasima, stvarajući tako poseban spoj okusa i estetike. Svako dijete će imati priliku stvoriti svoje maleno božićno remek-djelo u obliku ukrasa za bor i ukrašenog “pepperkake.”

Na kraju radionice, svako dijete će ponosno otići s vlastitim posebnim ukrasom i ukusnim “pepperkake,” spremnim za dijeljenje radosti božićnih trenutaka s obitelji kod kuće.