Gradska knjižnica Rijeka je prošle jeseni otvorila Zeleni kutak. Zeleni kutak Gradske knjižnice Rijeka dio je procesa definiranih strateškim planom Gradske knjižnice Rijeka 2018. – 2022., a kojim se među ostalim stvara okvir za nove usluge, sadržaje i energiju buduće središnje knjižnične zgrade koja tako kreira novo središte zajednice usmjereno znanju, istraživanju, znanosti, različitosti mišljenja i otvorenosti. Teme i područja u fokusu  Zelenog kutka su održivi razvoj, urbanizam, znanost o okolišu, ekologija, vrtlarstvo i “zelena” ekonomija.

Zeleni kutak ima svoje fizičko mjesto u Središnjem odjelu Modello gdje možete pronaći i posuditi najrecentniju "zelenu literaturu" na hrvatskom i engleskom jeziku. U najzelenijem Ogranku Drenova je izdvojena literatura za predškolsku djecu na polici pod nazivom "Eko eko" te se provode brojne aktivnosti u suradnji sa vrtićima iz susjedstva, aktivistima, planinarima, beračima šparoga, roditeljima koji koriste platnene pelene, proizvođačima prirodne kozmetike... Ogranak Trsat nudi brojne kreativne tehnološke zelene radionice za djecu i odrasle zahvaljujući svojoj opremljenosti 3D printerom. Također, Dječji odjel Stribor već godinama organizira "Šumu Striborovu" u suradnji s lokalnim planinarskim društvom.

 

Davne 2011. godine Društvo bibliotekara Istre predvođeno vizionarem Ivanom Kraljevićem je pokrenulo projekt Zelena knjižnica koji je bio pokretač razvoja  sustavnih knjižničnih razvojnih programa u brojnim knjižnicama diljem Hrvatske. Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva poziva sve knjižnice i knjižničarska društva da se šestu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”. Kako možete pročitati na web stranici Zelena knjižnica  akcija traje cijelu godinu, a knjižničarima je na ponudi dio filmova sa 7. E?! – Okolišnog film festivala.  Besplatno preuzimanje i prikazivanje u sklopu akcije Pokrenimo zelene knjižnice omogućila je Zelena akcija. Knjižnice se osim s ponuđenim filmovima mogu u akciju uključiti i s drugim zelenim aktivnostima. Obvezno sve akcije prijaviti u tablicu!

Cilj akcije je motivirati knjižničare na samostalno osmišljavanje programa u sklopu Zelene knjižnice u njihovim matičnim ustanovama  ali i educiranje javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša.

Zbog pandemijskih uvjeta svi programi su skraćeni ili svedeni na online verzije. Ipak, sve više ljudi se okreće prirodi u potrazi za zdravijim načinom života. Vaša Gradska knjižnica Rijeka u dogovoru s Udrugom gljivara "Ožujka" priprema posebno iznenađenje za ljubitelje šume i gljivarstva.