U prošlom tekstu (možete ga pročitati ovdje) proveli smo vas kroz prvi korak hidroponskog procesa - sadnju. Nakon skoro dva tjedna klijanja, neke su od naših biljaka već spremne za presađivanje u hidroponsku stanicu.

IMG-895b00e7d94c2cd4791c84784c4b70ac-V

Trenutak kada se biljke mogu presaditi teško je odrediti, može se pustiti da one više ili manje narastu no čim se razlistaju trebalo bi biti moguće nastaviti uzgoj u stanici. Taj prijelaz biljkama nije previše stresan zbog toga što ih se presađuje zajedno s mineralnom kockicom (starter plug) u kojoj su i proklijale. Namočena kockica s mladicom stavlja se u malene košarice zajedno sa supstratom kamena plovućca koji ih mora u potpunosti prekriti. U postolje hidroponske stanice može se umetnuti 8 takvih posudica za rast, a ako neka ostane neiskorištena, upražnjeno mjesto potrebno je prekriti poklopcem kako u spremnik vode ne bi ulazili prljavština i nametnici.

U vodu se ulijeva prihrana minerala i mikronutrijenata za biljke koja dolazi u Vaxer kompletu, konkretno 4 ml proizvoda po litri. Bočni pokazivač razine vode mjeri minimalnu i maksimalnu količinu koja je dovoljna za hidroponski uzgoj, a lijevak olakšava nadopunu spremnika.

IMG-f40d7a289b5fc76838796cd1d5e14d65-V-COLLAGE

Uronjen u postolje s vodom kamen plovućac u posudama ostaje konstantno vlažan, on je naime jedan od najboljih supstrata za hidroponski uzgoj zato što odlično provodi i zadržava vodu. Uz optimalnu vlažnost i hranjive sastojke, biljkama u hidroponskom uzgoju potrebno je i barem 16 sati svjetla dnevno, iz tog razloga hidroponska stanica dolazi s ugrađenim LED svjetlom kojeg se može uključiti u popodnevnim satima, a ostaviti ugašenog tijekom jutra i ranog popodneva kada je količina prirodnog svjetla dostatna za kvalitetan rast mladih biljaka.

U svakom slučaju, preporučuje se nastavak proklijavanja u inkubatoru, pogotovo u počecima bavljenja kućnom hidroponijom, kako bi nove mladice bile spremne u slučaju da je neke od onih u stanici potrebno zamijeniti. Tako opremljena hidroponska stanica dalje se, više manje, brine sama za sebe, jedino čime se treba baviti tokom faze rasta je povremeno provjeravanje razine vode i nadolijevanje te uključivanje svjetla.

IMG-387d2d55197c9f58321865538c126b56-V

Biljke bi u takvom okruženju trebale zadovoljno bujati, a na nama je da budemo strpljivi i s uzbuđenjem čekamo rezultate.