U prošlom tekstu (pročitajte ovdje) upoznali smo vas s hidroponijom općenito, začecima i razvojem, trendovima u svijetu i kod nas te najpristupačnijom kućnom hidroponskom stanicom za koju smo se naposljetku odlučili. U ovom ćemo vas tekstu provesti kroz prvi, uzbudljivi korak cjelokupnog procesa uzgoja - sadnju.

Da bi se započeo hidroponski uzgoj, temelj je naravno kvalitetno sjeme, a potom osnova za klijanje i inkubator. Kvalitetno ekološko sjeme najvišeg standarda nabavili smo od svjetski prepoznatog ekološkog proizvođača Lokvina (www.lokvina.hr), a hidroponski set s inkubatorom iz IKEA-e. Set VAXER sadrži sve potrebno za održavanje hidroponskog vrta za početnike, inkubator odnosno plastenik za klijanje, početne kocke za klijanje, tekuće gnojivo, kameni supstrat za rast i hidroponsku stanicu s posudicama.

Treba napomenuti da se u hidroponskom uzgoju koriste različite vrste startera za sjeme (starter plugs) odnosno osnovnih medija u obliku kocki ili kuglica koji omogućuju klijanje. Razlikovati možemo organske i mineralne osnove te one od umjetnih materijala.

Organski mediji koji se najčešće koriste su mljevene ljuske kokosa, različit drvni materijal, rižine ljuske i organski kompost. To su visokokvalitetni mediji koji su održivi i biorazgradivi, no neke od mana su im preveliko zadržavanje vode, to što mogu biti izrazito skupi ili nedostupni i što nisu sterilni pa privlače nametnike.

Naravno, umjetni mediji su daleko gora opcija za klijanje sjemenja, pogotovo polistirenski peleti koji se koriste i kao zaštita u pakiranju proizvoda, zbog toga što je dokazano da biljke iz njih upijaju štetne kemikalije. Takvi mediji ne mogu se ponovno upotrijebiti, što predstavlja i ogroman problem za okoliš.

Od mineralnih medija koriste se glinene kuglice koje su najpopularnije, potom pijesak, šljunak, kamen plavac, smrvljena cigla. Većina je tih medija jeftino i lako dostupno, no i oni imaju nekih mana, ne provode dobro vodu i nutrijente ili pak drastično utječu na Ph vode.

Mineralni mediji mogu se podijeliti na još jednu potkategoriju, a čine ju mediji koji nastaju zagrijavanjem i taljenjem određenih minerala. To su perlit (vulkansko staklo), vermikulit, supstrati od recikliranog stakla i supstrati na bazi kamene vune. Kamena vuna nastaje taljenjem prirodnih materijala, krede i kamena, no kontroverze oko tog materijala postoje zbog toga što ako se postupak proizvodnje ne regulira prema strogo propisanim sigurnosnim smjernicama može u slučaju udisanja njegove prašine biti štetan za ljudsko zdravlje.

Za hidroponski uzgoj koriste se pročišćene, sterilizirane i komprimirane kocke za klijanje koje je potrebno prethodno namočiti u vodi, a ono što je najpozitivnije jest to što se nakon presađivanja mladica one mogu osušiti i ponovno upotrijebiti, što znatno smanjuje utjecaj na okoliš.

IMG-ee4d1403f56f62163a3287cf744268be-V-COLLAGE

Naša hidroponska stanica dolazi u kompletu s upravo takvim paketom kocki. Kao potpuni početnici odlučili smo se za sada koristiti isključivo sredstva i materijale koji se već nalaze u VAXER kompletu, iako aktivno istražujemo daljnje mogućnosti zelenijeg načina hidroponskog uzgoja poput starter plugs-a na bazi organskog komposta.

Komprimirane kockice potrebno je najprije dobro namočiti u vodi, a onda se u njih utiskuje sjeme i sve zajedno polaže u inkubator, odnosno mali plastenik. Sjeme bi za tjedan do dva trebalo proklijati, a mladice biti spremne za presađivanje u hidroponsku stanicu s LED rasvjetom.

Proces sadnje:

Dobro pročitati uputstva.

Pripremiti posudu s vodom za namakanje kockica za klijanje i pustiti da se kockice namaču 2 minute.

Ubaciti namočene kockice u podložak za klijanje te smjestiti podložak u posudu s vodom.

Sve zajedno premjestiti u inkubator i pokriti.