Čak i u Coelhovom rodnom Brazilu, roman je po izlasku polučio tek skromno zanimanje čitatelja, iako sam Coelho u svojoj domovini nije bio nepoznato ime. Alkemičar je danas najpoznatije Coelhovo djelo, usprkos i mnogim kritikama koje, kad je popularnost u igri, neminovno prate i autora i djelo.

Ezoterija za osmoškolce, neoriginalna i tanko lakirana duhovnost, plagijat Borgesa, prekrojeno učenje zen-budizma... samo su neki od kritičarskih strelica uperenih prema Alkemičaru.

Moebius Alkemičar 1

Činjenica jest da zaplet Alkemičara neodoljivo podsjeća na jednu od priča iz Tisuću i jedne noći u kojoj čovjek iz Bagdada usni blago zakopano u Kairu. Na putu za Egipat gdje je tragom sna krenuo u potragu za blagom, presretne ga policija te ga krene ispitivati o svrsi njegove posjete Kairu.

Moebius Alkemičar 3

Na to čovjek ispriča svoj san i biva ismijan, a šef policije mu tada ispriča kako je i on jednom sanjao o blagu skrivenom u nekoj kući u Bagdadu, ali da nije bio toliko naivan pa zbog sna otputovao u Bagdad. Čovjek tada shvati kako je kuća u Bagdadu koju je šef policije sanjao, njegova vlastita kuća, pa po povratku kući u Bagdad potraži i pronađe zakopano blago.

Moebius Alkemičar 4

Sve ovo razlog je zašto Alkemičar kod jednog dijela publike počesto popunjava rupe u nedostatku drugih književnih tema, iako je činjenica da je taj roman, od 1988. kad je prvi put objavljen, do danas prodan u više od 65 milijuna primjeraka diljem svijeta i preveden na 80 jezika, što Coelha čini najprevođenijim živim autorom.

Moebius Alkemičar 5

Od svih izdanja Alkemičara, najljepšim se pak smatra ono koje je ilustrirao Moebius. Rođen kao Jean Giraud, Moebius je jedan od najutjecajnijih strip umjetnika koji su ikad živjeli.

Moebius Alkemičar 6

I sam sklon mistici, a ne bježeći ni od one bazične i naivne, Moebius je osim kao strip autor (Inkal, ArzachBlueberry) ostao upamćen i po tome što je svojom maštovitom estetikom oživio Herbertovu Dinu u viziji Alejandra Jodorowskog, ilustrirao je Danteov Raj, te dizajnirao interijere na kultnom filmskom serijalu Alien, a ostavio je traga i na filmskim klasicima poput Petog elementa, Trona, Abyssa, Willow...

Moebius Alkemičar 7

Stoga izgleda prirodno da je u jedom trenutku Moebius pružio ruku Coelhovoj priči o andaluzijskom pastiru koji kreće na put u Egipat kako bi pronašao zakopano blago. Bajku o slijeđenju vlastitog sna Moebius je 1998. godine ukrasio s 35 ilustracija koje među poznavateljima njegovog rada zauzimaju posebno mjesto u bogatom opusu.