Osnovan 777. godine kao karavansko sklonište za hodočasnike na putu za Meku, ova pustinjska oaza od crvenog kamena na koncu je procvjetala u jedno od najvećih središta znanosti, religije i matematike u zapadnoj Africi.

Kako su hodočasnici i učenjaci dolazili i odlazili, mnogi od njih su u Chinguettiju ostavljali vjerske tekstove, znanstvene studije i povijesne rukopise, a tijekom godina ovih se povijesnih dokumenata nakupilo toliko, da se na svom vrhuncu, tijekom između 13. i 17. stoljeća, Chinguetti mogao pohvaliti s čak 30 knjižnica koje su gradski dužnosnici izgradili s ciljem očuvanja ovog pisanog blaga.

Do danas je saharskom pijesku i zubu vremena odoljelo tek pet knjižnica u kojima grupa odanih čuvara, od pijeska, vjetra i vrućine ponizno čuva više od tisuću neprocjenjivih srednjovjekovnih kur'anskih rukopisa. Držeći se izvorne tradicije, biblioteke u Chinguettiju ostale su gotovo netaknute već stoljećima, a kako godine prolaze, knjige koje se u njima čuvaju postaju sve vrjednije.

Nažalost Chinguetti je ugrožen od agresivnog širenja pustinje kojom je okružen. Dok se Sahara alarmantnom brzinom nastavlja širi prema jugu gdje na kuće s ravnim krovovima nabacuje pješčane nanose, budućnost ovog pisanog blaga ugrožena je od suhog zraka i pijeska.

Iako postoje napori da se sadržaj biblioteka premjesti na sigurniju lokaciju gdje će knjige biti daleko bolje zaštićene, lokalne vlasti ih se odbijaju odreći. U naporima da se biblioteke spase uključio se i UNESCO, upisavši Chinguetti i druga drevna okolna naselja na popis svjetske kulturne baštine.

Chinguetti4

Chinguetti2

Chinguetti5

Chinguetti

Chinguetti8

Chinguetti9

Chinguetti3

Chinguetti7