Najveću pozornost Berman plijeni radovima iz područja kartografije s posebnim naglaskom na dijagrame koji izgledaju nalik na karte podzemnih željeznica, a čija se vizualna rješenja oslanjaju na poznate filmove i knjige.

Jedan od posljednjih radova dijagram je izrađen po zapletu filma Gospodar Prstenova; Prstenova družina rađenog po kultnom Tolkienovom djelu.

Berman kaže kako je fasciniran načinom na koji vizualizacija podataka, poput karata, utječe na to kako percipiramo svijet oko nas i da je to osnovni razlog zbog kojeg pribjegava ovoj vrsti izražavanja.

FOTR

Radnju epskog filma ili romana teško je pratiti, a Gospodar prstenova savršen je primjer toga.

Samo u tri od desetak narativnih linija u Tolkienovom djelu, s jedne strane imamo likove Froda i Sama u samotnjačkoj, introspektivnoj potrazi za uništenjem jedinstvenog prstena, s druge Aragorn, Legolas i Gimli vode epske bitke kako bi spasili kraljevstvo od zlih Sauronovih podanika, dok su s treće Merry i Pippin, likovi po uzoru na najbolje bildungsromane koji od dosadnih i razmaženih hobita izrastaju u cijenjene ratnike.

„Ako priču ovako isprepletenih zapleta pokušate vizualizirati u obliku mentalne mape, teško da ćete uspjeti povezati što se tu sve zapravo dogodilo“, kaže Berman na Redditu i dodaje kako vizualni prikaz karte podzemne željeznice daje puno širu sliku i jasniji pregled radnje.

TT

„Nacrtao sam dijagram radnje prvog filma Gospodar prstenova jednog lijenog, dugog vikenda, nakon Dana zahvalnosti. Otišao sam na kasnosrednjovjekovnu estetiku, uključujući tipografiju iz 1400-ih, a sve to zato što je tako poželjela moja supruga“ objašnjava Berman, to jest 53.

Korisnici su oduševljeno komentirali postavljenu kartu:

"Haha linija Sauron! Mordor. Mordor. Mordor."

"Ovo je jako dobro i lako je pratiti radnju usprkos brojnim likovima."

"Dobro je što je Elrond tu, sad konačno imam pregled njegovog složenog putovanja. :-)"

"Zar je Gospodar prstenova imao neku radnju izvan one gdje neki mališani žele prsten baciti u vulkan? :-)"

ROTK

Ohrabren pozitivnim povratnim informacijama, Jake Berman, odnosno 53, se odlučio na jednak način napraviti i karte za Dvije kule i Povratak kralja koje su postigle jednako dobar efekt kao i ona koja im je prethodila.