Ako se ipak želite pripremiti i izbjeći šok od prenaglog dolaska Nove godine, sad je vrijeme da se bacite na čitanje knjiga u kojima taj dan zauzima važnu ulogu.

Počet ću s laganicama da vas uljuljkam u lažni osjećaj sigurnosti i opuštenosti, pa počinjem s jednim klasikom chick-lita, počinje na prvi dan u godini, štoviše popisom novogodišnjih odluka. Riječ je, naravno, o Dnevniku Bridget Jones autorice Helen Fielding kojeg njena  šašava, usamljena tridesetogodišnja junakinja piše cijelu jednu godinu, počevši od 1. siječnja jer svi znamo da je to dan s kojim će se naši životi drastično promijeniti na bolje a mi ćemo postati bolji, pametniji, mršaviji i sretniji.

Ako ste pak prelijeni za čitanje, uvijek možete pogledati film, uz uvjet da na popis novogodišnjih odluka svakako dodate da ćete početi čitati knjige. 

Ako se brinete da nećete uspjeti ispuniti svoje novogodišnje odluke a usput se želite dobro nasmijati i opustiti, ovo je prava knjiga za vas. Naime, od svih svojih novogodišnjih odluka, Bridget je ispunila samo jednu, ali zbog toga nije nimalo nesretna. Ako ste pak prelijeni za čitanje, uvijek možete pogledati film, uz uvjet da na popis novogodišnjih odluka svakako dodate da ćete početi čitati knjige. 

Iduće godine u isto vrijeme autorice Sophie Cousens romantična je priča o dvoje ljudi koji su rođeni u istoj bolnici na Novu godinu u razmaku od samo nekoliko minuta. No, Quinn je ipak bio prvi pa je osvojio novčanu nagradu kao prva beba rođena u Londonu te godine i time započeo svoj sretni niz. Za razliku od njega, za Minnie je to bio samo početak loše sreće i niza katastrofalnih rođendana. Nakon trideset godina oni se upoznaju na, pogodit ćete, novogodišnjoj zabavi i tu kreće romantična ljubavna priča koja će vas ugrijati u zimskim noćima. Ili tako barem kažu. 

Nick Hornby je pisac kojeg uvijek rado preporučujem, a uoči Nove godine je prava prilika za pročitati njegov izvrstan roman Duži put do dna. To je knjiga na čijem se samom početku četiri glavna lika na Staru godinu slučajno susreću na krovu jedne zgrade, a razlog je prilično bizaran - svi su smatrali da je to idealan krov s kojeg će se te večeri baciti.

Zahvaljujući tom susretu oni odlučuju ipak malo odgoditi svoje samoubojstvo te se počinju družiti i razgovarati o svojim životima i razlozima zbog kojih oni jesu ili nisu vrijedni življenja. Unatoč početnoj depresivnoj premisi ovo je izrazito zabavna i optimistična knjiga, savršena za početak godine. 

Nick Hornby je pisac kojeg uvijek rado preporučujem, a uoči Nove godine je prava prilika za pročitati njegov izvrstan roman Duži put do dna

Sve zbog jednog dječaka je još jedan odličan roman Nicka Hornbya koji se bavi ozbiljnim temama na zabavan i topao način. Will je nezreo, ciničan i sebičan muškarac kojem je jedina briga vlastito zadovoljstvo, a poznanstvo s dječakom Marcusom započinje iz prilično groznih razloga - zaključio je da će glumeći samohranog oca puno lakše upoznati samohrane majke. 

Kako se važan dio radnje (upoznavanje te jedne fatalne žene koja će od njega napokon napraviti poštenog muškarca) odigrava na dočeku Nove godine, iskorištavam ovu priliku da preporučim i njega, jer romani ovog autora su kao topla, mekana dekica u koju se možete umotati u hladnim zimskim danima, a pritom su još i pametni. Za ljenjivce, tu je i sjajan film s uvijek nestašno šarmantnim Hughom Grantom u ulozi Willa.

Pred nekih 15-ak godina Niccolo Ammaniti je bio iznimno čitan i popularan autor, i to s razlogom. Nažalost, kako u zadnje vrijeme nisu izašli neki njegovi novi naslovi, pomalo je pao u zaborav. Zato s guštom preporučujem njegovu zbirku priča Blato, jer prva i najduža priča u toj zbirci odvija se upravo na Silvestrovo i Novu godinu. Kroz sirove tarantinovske kratke rezove pune crnog humora pratimo više likova koji se pripremaju za doček Nove godine. Naravno da se stvari ne odvijaju po planu i da slijedi niz bizarnih događaja, što nas kao čitatelje neopisivo zabavlja. Nevjerojatno ali istinito, ta je priča ekranizirana pa tako možete pogledati film “L’ultimo capodanno”  iz 1998. u kojem glumi i predivna Monica Belucci. 

Ephraim Kishon je dugo bio jedan od omiljenih autora na ovim prostorima a u zadnje vrijeme je malo izašao iz mode, pa evo sjajne prilike da ga preporučim.

Još jedna zbirka priča koja u sebi krije i jednu novogodišnju je Kod kuće je najgore. Ephraim Kishon je dugo bio jedan od omiljenih autora na ovim prostorima a u zadnje vrijeme je malo izašao iz mode, pa evo sjajne prilike da ga preporučim. Sve su ove obiteljske priče urnebesno smiješne i tople, koliko god da vam je dan loš ove će ga priče sigurno popraviti! Priča Sretna Nova godina! Jedna je od onih koje su mi ostale u živom sjećanju i uvijek je se sjetim kada se spremam za nekakav malo “svečaniji” izlazak i nasmije me čak i 20 godina nakon što sam je pročitala. Sad kad to pišem dobivam želju ponoviti gradivo, jer Kishon je jedan i jedini!  

Prvi, najpoznatiji i vjerojatno najbolji roman Zadie Smith Bijeli zubi počinje na prvi dan 1975. godine slično kao i Hornbyjev “Duži put do dna” - odlukom o samoubojstvu i odustajanjem od njega. Archie Jones, srednjovječni Englez, odlučuje se ugušiti ispušnim plinovima u autu jer ga je nakon trideset godina braka ostavila žena.

No, njegov susjed mesar ga u tome osujeti tvrdeći da taj posjed nema dozvolu za samoubojstvo. Archie to shvaća kao prst sudbine i odlazi na novogodišnju zabavu na kojoj upoznaje Claru, svoju buduću drugu ženu. Ovo nije spoiler, ovo je samo uvod u dugačku, kompliciranu priču o dvije obitelji kroz nekoliko generacija i kontinenata. Jedna od tema ovog romana je i koliko nam slučajnosti mogu promijeniti život, pa je izvrsno novogodišnje štivo koje nas podsjeća da nikada ne znamo što nas čeka iza ugla.  

O jednoj malo manje sretnoj Novoj godini možete čitati u poznatoj Ibsenovoj drami Kuća lutaka. Svi smo je čitali za lektiru, ali ne škodi malo utvrditi gradivo - Nora i njen muž Torvald provode Božić razgovarajući o tome kako će sve biti bolje u Novoj godini, no kada ona dođe njihovi problemi su samo još veći - u svitanje prvog dana u godini Nora odlučuje napustiti svoju obitelj i započeti novi život. Ako mislite da je vama godina počela loše, sjetite se Torvalda i odmah će vam biti lakše.

Roman Carol autorice Patricije Highsmith je mali odmak od njenog klasičnog žanra psihološkog trilera, a radi se djelu inspiriranom njenim vlastitim susretom s fatanom plavušom u koju se instantno zaljubila. Dan nakon toga sudbonosnog susreta autorica je počela pisati roman ovaj kojeg je izdala 1952. godine pod pseudonimom Claire Morgan jer nije željela biti okarakterizirana kao autorica lezbijskih romana (hej, ipak su to bile pedesete).

Dvije se žene u romanu susreću nešto prije Božića, a njihov se prvi poljubac odigrava na dočeku Nove godine, jer, realno, nema boljeg trenutka za prvi poljubac. Opet, onima koji su prelijeni pročitati knjigu bit će drago znati da mogu pogledati i film iz 2015. s Cate Blanchette i Rooney Marom u glavnim ulogama.  

Za ljubitelje krimića moram spomenuti sedmi slučaj doktorice Kay Scarpetta, junakinje forenzičkog serijala Patricije Cornwell. 

Za ljubitelje krimića moram spomenuti sedmi slučaj doktorice Kay Scarpetta, junakinje forenzičkog serijala Patricije Cornwell. Roman Uzrok smrti počinje posljednjeg jutra stare godine, a čime drugim nego mrtvim tijelom čiju smrt treba istražiti. Ta će smrt biti samo uvod u globalnu zavjeru, terorizam i nuklearnu prijetnju, taman za napete novogodišnje praznike. 

Još jedan krimić započinje na Staru godinu, a to je prvi dio serijala Shetland Island autorice Ann Cleeves, Crni gavrani. Usamljeni starac Magnus se na Staru godinu nada da će mu netko doći u posjet, iako je svjestan da je vjerojatnost za to mala. Ipak, posve neočekivano u posjet mu dolaze dvije djevojke iz susjedstva. Kada idućeg jutra bude pronađeno mrtvo tijelo jedne od njih, Magnus odmah postaje glavni osumnjičeni za njezino ubojstvo. Ovaj napeti triler odigrava se u zimskom ugođaju malog mjesta koje skriva svoje tajne usred surovih prirodnih ljepota izoliranog otoka. 

Toliko od mene za ovaj put, nadam se da ste ovdje pronašli nešto što ćete ususret Novoj godini poželjeti pročitati ili barem pogledati. Mogu reći da sam ja samu sebe potaknula na ponovno iščitavanje nekih od spomenutih naslova… 

Fotografije: Image by PublicDomainPictures from Pixabay