Nova, redom druga slikovnica pjesnikinje i spisateljice za djecu Tamare Bakran (nakon slikovničastog debija Kruna kraljica vrana, Sipar 2014) strukturirana je kao priča u priči. Prvi pripovijedni prsten čini somnambulna epizoda noćnog druženja znatiželjnog dječaka s rasplesanim rogačem. Umetnutim pričuljkom pridružujemo se ovom neobičnom duu, jednom malcu i jednom stogodišnjaku, u avanturi s gusarima koji baš plažu njihova otoka odabiru za skrivanje blaga. 

Tamarina priča nježna je i snovita, pomalo starinski utopljena u mediteransku sjetu, gustoću zvjezdanog neba, mirise otočke vegetacije. U isti je mah i duhovita u živim dijalozima članova gusarske družine, ali i dinamična u akcijskim scenama potjere. Klimaktičnim svršetkom velike čitače i njihove malene slušatelje pripovijetka umiruje, ušuškava. I sami znate - najbolje spavamo izmoreni proživljenim uzbuđenjima. 

Ono što osim dopadljive priče čovjeka navodi da ovu slikovnicu unedogled lista, opipava, mazi i njome ukrašava zidove, ilustracije su - domišljate i detaljistične, meke i tople - splitske umjetnice Kaće Svedružić. 

Tamara i Kaća pozivaju nas da svijetom koračamo ljubopitljivo i bez straha, spremni na nova iskustva i dogodovštine, otvoreni za sve čarolije života. Jer štošta nas čeka već pred vlastitim pragom, samo treba uočiti, prepoznati, prepustiti se. Nevažno je pritom koliko smo stari i s koliko vremena ili novca raspolažemo. A ponajmanje je bitno jesu li te ljepote realno opipljive ili tek od mašte i snova. 

Knjigu Dječak, čudesni rogač i tajanstveni kovčeg pronađite na našim policama.