U svijetu ljubitelja fantastike, znanstvene fantastike, inih i srodnih žanrova, odavno vrijedi ona stara čitateljska - ne čitaj u prijevodu ako se možeš dokopati originala. Za sve one koji za tu uzrečicu ne mare ni koliko je crno pod noktom, zasukali smo svoje fanovske rukave, rezervirali unaprijed sve što se rezervirati da i uputili se u zastrašujuću misiju komentiranja novih izdanja žanra na hrvatskom jeziku.

Uzeti novi SF ili F sa stola ili iz izloga u zadnje je vrijeme postao dvosjekli mač - pogotovo ako, kao neki od nas, ne zazirete od književnosti “za mlade”. Preživjeti neke od njih (primjerice, Dashnerov Labirint) bio je zadatak dostojan najhrabrijih, iako je film bio ugodno iznenađenje, dok smo za Annu u haljini o krvi čak napisali preporuku.

No, Čelično srce poznatog fantasy autora Brandona Sandersona pokazalo se dostojnim truda, čak vrijednim čitanja do u sitne noćne sate. U ovom, prvom prijevodu nekog njegovog romana na hrvatski, za sebe će ponešto pronaći svatko, od mlađih do iskusnijih čitatelja, od starih ljubitelja polemiziranja “što to čovjeka čini ljudskim”, do novih nada fantastičara, koji su spremni s vampira i anđela prijeći na nešto više...

Premisa “drukčijih” superjunaka stara je ideja, slavna još od Watchmena, no na našim se policama pojavila tek nekoliko puta - još rjeđe u okviru romana koji se može čitati, odokativno, od trinaestak godina starosti. Da nije heroj sve s čega se plašt vije, dobro nam je poznato, ali ponekad se ipak moramo podsjetiti da oni koji posjeduju najviše moći obično tom moći najgore i raspolažu.

Za razliku od superjunaka koji posljednjih godina vladaju malim ekranima (recimo, u televizijskim serijama Arrow, Flash, Agenti S.H.I.E.L.D.-a...), Sandersonovi su Epici svoje plašteve zadržali jer oni u njihovoj propagandi igraju gotovo jednaku ulogu kao i razorne moći kojima raspolažu. Epici su brojni, daleko nadmoćni nad ljudima, te slijede neku svoju, smrtnicima nerijetko nejasnu motivaciju. Jedino što im je svima zajedničko jest želja za moći, želja za vlasti, želja za pokoravanjem čovječanstva čiji se zakoni i logika rasuđivanja ne slažu s bićima koja posjeduju zastrašujuće, raznolike moći, bićima koja su nekoć bili obični ljudi, baš poput nas.

No Davida, glavnog lika u romanu koji tek treba postati njegovim junakom, ne zanima politika Epika, njihova genetska obilježja ili apsolutni izostanak ljudskog smisla za moral - njega samo zanima njihovo ubijanje, osveta za davno izgubljenog oca koji je jedino ljudsko biće koje je ikada naudilo Čeličnom srcu.

Dobro, Davida zanima i Megan, njegova nesuđena partnerica u zločinu, predstavnica Osvetnika - tajne grupe pobunjenika iz podzemlja, ljubitelja dobrih eksplozija i motora, nositelja tehnoloških stvarčica koje gotovo da mogu parirati moćima Epika. Megan je, nažalost, i jedina u grupi koja ne nasjeda na njegov razrađeni plan svrgavanja Čeličnog srca, plan na kojem je radio čitavo desetljeće, prikupljajući podatke o svim Epicima za koje je uspio doznati i bilježeći ih u svoje nebrojene bilježnice i notese, poput pravog štrebera, kako ga Megan i naziva.

U strci koja će uslijediti nakon što David uspije u svom naumu i priključi se Osvetnicima, jedva da će biti vremena za razmišljanje o osjećajima, pa bili oni i želja za osvetom. Vremena će, pak, biti na pretek za kupovinu oružja, planiranje kompleksnih eksplozija, istraživanje superherojskih moći i slabosti, svrgavanje ljudi sličnih bogovima...

Čelično srce prvi je dio (zasad) trilogije, a da je SF postao naša stvarnost, dokazuje i činjenica da je knjiga kupljena tek godinu dana nakon prvog izdanja, a da drugi dio (Firefight) izlazi tek tijekom 2015. godine. (Nakon što smo knjigu pročitali, ekspresni prijevod nas zapravo i ne čudi - bomba!) Bitno je ipak napomenuti da se može sasvim lijepo čitati i kao zasebna knjiga, ako možete preživjeti nekoliko tajni koje se ne otkriju ni do zadnje stranice.

Sanderson je inače poznat i kao autor koji piše solidne savjete za nove pisce - bacite oko na njegovu stranicu. Tamo možete pratiti i traku uspjeha pisanja - postotak napisanog teksta u knjigama na kojima trenutno radi. Ako je vjerovati postotcima, započeo je s pisanjem treće knjige serijala - možemo se samo nadati da to doista znači da je druga već spremna za objavu, kako je najavljeno, jer nakon Čeličnog srca teško je ne poželjeti još.

Preporuke slične literature:

Watchmen (Moore, Gibbons) - jer se ne može pričati o superjunacima, a da se ne sjetimo klasika...

Harry Potter serijal (Rowling) - jer se u ovom trenu ne možemo prisjetiti ničega toliko dobrog, a što ima do u tančine razrađen svijet prepun magičnih moći poput onih u Čeličnom srcu...

Mistborn serijal (Sanderson) - jer se Sanderson možda iskazao u esefu, ali ni u fantastici s elementima superjunaštva nije loš - nimalo, nimalo loš.

Pronađite Čelično srce na našim policama: http://bit.ly/11OQN2h

čelično