"Stupaš s mrtvima", kaže ona nježno. Oči su joj blistave i ne mogu vjerovati, ali u njima vidim suosjećanje. "Stupaš s nama otkad..."

"Otkad mi je otac umro."

Ako se osmjelite zaviriti iza sivocrvenih korica romana Anna u haljini od krvi (Anna Dressed in Blood,Znanje,2013.), čeka te više od dobrog hororca – čeka te dobra knjiga. Anna nam je, priznajemo, bila apsolutno osvježenje, kap vode u pustinji nebrojenih naslova teen fantasyja koji u zadnje vrijeme silaze s trake.

Sanjao sam to. Crnom bojicom i crvenom pastelom crtao sam kosturaste likove i masnu krv. Majka me pokušala zaliječiti; neprestano je pjevala i ostavljala upaljena svjetla; trudila se da ne budem u mraku. Ali vizije i noćne more nisu stale sve do dana kad sam primio nož u ruke.

Ne samo da je teen, ne samo da je horor, Anna je i prokleto dobro napisana knjiga – rekavši 'nadnaravni ljubić', ne bismo bili sasvim u pravu – s muškim protagonistom, čega se ne sjećamo još od tada jednako svježih Divnih stvorenja iz 2011.

Osjetim poznato oštrenje. Tako to zovem: oštrenje. Ne počnem brže disati niti mi srce počne jače lupati i nabijati u prsima. Ovo je suptilnije od toga... Sve oko mene se uspori i sve su linije oštre i jasne. To ima veze sa samopouzdanjem i mojom prirodnom oštrinom. Ima veze s time da mi prsti bride dok stežu držak athamea.

Čitanje Anne mjestimice djeluje kao instant recept za probleme sa zaspivanjem (pogotovo ako inače, kao neki od nas, ne podnosite horore), mjestimice, pak, kao nadoknada za milijunsku tiražu loših pisaca za tinejdžere. Anna ima toliko dobre rečenice da je povremeno potrebno vratiti se i na sekundu razmisliti o tome što smo pročitali.

Ako ste se ikada pitali kako bi se neki od braće Winchester snalazio u svojoj sedamnaestoj godini, s neprekidnim seljenjem, nemogućnošću sklapanja prijateljstva i zadržavanja ljubavi, Anna je knjiga za vas. Ipak, Anna nije fanfiction. Anna je jedna od originalnijih primjeraka urbanog fantasyja koji smo dugo vidjeli. Anna ne nudi isprike, opise i kič – Anna nudi istinu.

Ako joj kažem da se prestane mučiti, samo bih sve pogoršao. Ne mogu je ja odriješiti grijeha. Ali želim da zaboravi, barem na trenutak. Jednom je bila nevina i ubija me to što više nikada ne može biti.

Ili, barem, jednu od mogućih istina.

Preporuke slične literature:

Supernatural (CW, 2005.-, tv serija)

Divna stvorenja i nastavci (Kami Garcia, Margaret Stohl. Ljevak, 2011.-)

(...kao što rekosmo, teško naći.)

Pronađite Anu u haljini od krvi na našim policama http://bit.ly/1o8D6CP

Fotografije: Tisakmedia.hr