Ruski rulet nije igra za jednu osobu.

Otac gleda metak kojega je dobio od svog oca pri povratku s ratišta. Ima ona jedna moralna anegdota koju mu je stari ispričao poslije rata i ponavljao dok nije iskašljao život iz sebe. Govorila je o nadi kako će ovaj metak završit u nasumičnom objektu koji neće krvariti i moliti za život i ispovijedati svoje grijehe u nadi da mu duša odletjeti prema raju. Rat zbilja posjeduje božansku moć. Čak i čudovištima vraća trunčicu ljudskosti.

Otac pogleda u svoju usnulu kćer. Tako je mršava da će, ako tako nastavi, uskoro biti materijal za hodanje po pisti. Ona spava i sanja. Valjda. On joj provjeri puls. Za svaki slučaj.

„Štednja je jebena stvar“, rekla mu je prije nego što je legnula pored svoje majke i brata.

Ostavila je oca samog. Za stolom su bili on i boca soka za razrjeđivanje. Alkohol je odavno izbačen. Preskup je.

Kao i pelene. One su posebno skupe. Platnene pelene bile bi savršeno rješenje, ali najmlađa kćer ih jednostavno odbija. Tako mala, a već bira što želi nositi. On je još i veća budala. Još nije ni progovorila, a već mu naređuje. Strah zamrzne njegovo tijelo kada pomisli što bi se dogodilo ako bi jednom na nju podigao svoj glas. Ili ruku. Domino efekt. Začarani krug.

Njegova starija kćer. Da nije bilo nje, vjerojatno bi završio školu.

Uzme gutljaj soka. Više je naučio od svoje kćeri nego od svoje škole. I svejedno je na kraju dobio posao. Uzme još jedan gutljaj.

Dok mu tekućina jeftinog soka pomiješanog s blatnjavom vodom prolazi kroz grlo, on se zagrcne i jedva zauzda svoj smijeh. Zašto uopće odugovlači? Ipak se samo nalazi u priči pijanoga pisca kojeg jednostavno ne zanima što je bilo i što će se dogoditi s njegovim protagonistom.

Lako je tom piscu. Lako je tako stvarati. Teško je nešto stvarno održati na životu.

Pogleda u svoju obitelj. Mirno spavaju. Čak i beba. Čak i jebena beba.

Nju je pak najteže održati na životu.

Ispije još jedan gutljaj. Njegova mala će uskoro nadrasti pelene. A s njom će narasti i računi.

Pištolj prisloni na svoju sljepoočnicu. Potegne okidač.

...

Tišina. Nikad joj se nije više radovao. Barem je ona racionalnija od njega. Njegova smrt samo bi dovela do veće gladi u njihovoj obitelji.

Ipak, ruski rulet nije igra za jednu osobu.

Cijev prisloni na glavu koja nikad neće imati priliku poput krune nositi svoju dugačku kovrčavu kosu kojoj bi zavidjele sve princeze Disneyevog panteona.

Život je bio kratak. Smrt je bila kratka.

Baš kao i ova priča.

Ha-ha.