Kava Marija Terezija

Sastojci:

2 dl netom skuhane kave

1 čajna žličica šećera

2 žlice finog likera od naranče

1 žlica šlaga

½ žlice korice od naranče za ukras

čokoladne mrvice po želji

Natočite vruće vode u šalicu i ostavite je trenutak da zagrije šalicu. Izlijte vodu i stavite liker i šećer. Miješajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte kavu i na kraju malo šlaga. Ukrasite koricom od naranče i čokoladnim mrvicama.


Omlet Gutenberg

Sastojci:

5 jaja, sol, 2 dag maslaca

Nadjev:

10 dag gljiva, 2 dag luka, malo peršina, 4 dag maslaca, 2 dag brašna, 1 žlica vina, sol, 2 guščje jetre, mast

Na maslacu popržite sitno nasjeckani luk, dodajte sitno narezane gljive i nasjeckano lišće peršina. Posipajte brašnom i kad porumeni zalijte vodom. Dodajte vino, posolite i dobro prokuhajte. Posebno na masti naglo ispržite guščju jetru narezanu na listove i dodajte je u nadjev. U razmućena jaja umiješajte rastopljeni maslac, zatim ispecite omlete i napunite ih nadjevom.


Savici lorda Nelsona

Sastojci:

6 jaja

1 svežnjić mladih šparoga

1 konzervica račića

lišće peršina

nekoliko maslina

2 rajčice

4-5 žlica majoneze

sol

papar

Šparoge skuhajte i potom ocijedite. Ocijedite i račiće, i pomiješajte ih s nasjeckanim maslinama. Rajčice operite i narežite na kockice. Peršin operite i nasjeckajte.  U majonezu umiješajte račiće, rajčice, masline, sol i papar. Po želji dodajte malo limunova soka. Stucite jaja s 3 žlice hladne vode, posolite, popaprite i na maslacu ispržite dva omleta. Na njih rasporedite šparoge i smjesu račića te savijte. Poslužite odmah. 


Carpaccio

Sastojci:

100 g govedske pisanice izrezane na tanke listiće

puno zelene salate

po želji parmezan izrezan na tanke listiće

maslinovo ulje

balzamični ocat

sol

papar

Meso i parmezan izrezane na tanke listiće posložite po opranoj i očišćenoj zelenoj salati, koju ste prije toga začinili. Na kraju dodajte još maslinova ulja.


Odrezak Matije Korvina

Sastojci:

4 tanja teleća odreska

4 vrlo tanka odreska teleće jetre

20 dag gljiva

sol

papar

maslac i ulje za prženje

Posolite i popaprite meso. Sitno nasjeckajte očišćene gljive. Otopite maslac s uljem i najprije naglo ispržite odreske, potom jetru. Odreske jetre stavite na meso, posolite i popaprite. Na istoj masnoći ispržite gljive, posolite, popaprite i metnite na jetru. Preklopite odrezak i poslužite ga odmah.


Stroganov

Sastojci:

½ kg svinjetine

1 manja glavica luka

1 zelena paprika

 ½ žličice slatke mljevene crvene paprike

1 žlica brašna

1 žlica pekmeza od rajčica

 juha

 sol

 papar

1 režanj češnjaka

1 dl jogurta

 ulje

Oljuštite i nasjeckajte luk. Očistite papriku i narežite je na kockice. Meso narežite na kocke i naglo ih popržite na dobro zagrijanom ulju. Izvadite meso te na istu masnoću stavite luk i papriku. Ispržite. Vratite meso. Oljuštite i nasjeckajte češnjak te ga s rajčicom dodajte u meso. Dodajte juhu i poklopite. Dotjerajte okus i prije posluživanja umiješajte jogurt.


Jabuke Pompadour

Sastojci:

10 malih jabuka

 limun

 8 dag šećera

 rum

 krema od vanilije

 slatko tučeno vrhnje

 bademi

Jabuke ogulite, izdubite koštice i sredinu, natrljajte limunovim sokom. Šećer otopite u ¼  l vode, dodajte limunov sok i u tome pirjajte jabuke. Kuhane ocijedite, napunite marmeladom, poškropite rumom i prelijte kremom. Ukrasite slatkim tučenim vrhnjem i posipajte krupno narezanim bademima.


 

Ananas Edvarda VII

Sastojci:

1 manji ananas

5 dl sladoleda od vanilije

20 dag trešanja iz kompota

 ½ dl trešnjevače (ili višnjevače),

 ½ dl želea od ribizla

 1,5 dl slatkog vrhnja

 1 vanilin šećer

S ananasa odrežite vrh (s lišćem) pa ga izdubite. Izdubljeno meso narežite: polovicu na kolute, polovicu na kockice. Sladoled izvadite iz zamrzivača sat ranije i držite u hladioniku da omekša. Umiješajte u nj trešnje, trešnjevaču i kockice ananasa te time napunite izdubljeni ananas. Pokrijte ga odrezanim vrhom. Oko ananasa poslažite kolute. Drhtalicu otopite na pari i prelijte preko koluta ananasa. Istucite slatko vrhnje s vanilin-šećerom te poprskajte na kolute ananasa.


Bloody Mary

Sastojci:

3 dl soka od rajčica, ½ žličice umaka tabasco

nekoliko kapi limunova soka

malo ljute mljevene crvene paprike

malo soli

1 malu čašicu votke

U dvije čaše ulite sok od rajčica i začinite s navedenim sastojcima prema ukusu.

 

Tako. Sad nemojte prileći nego nastavite dalje! 

Idoli i barabe samo što nisu zakucali i na vaša vrata!