Priznajte, koliko ste puta htjeli tetu knjižničarku pitati za preporuku, a bilo vam je neugodno? Koliko ste puta htjeli svojim prijateljima reći da volite čitati, a bilo vas je strah da će vas proglasiti knjiškim moljcem ili štreberom? Možda samo volite vidjeti na jednom mjestu popis svih knjige koje ste pročitali i onda se diviti sami sebi kako puno čitate i imate fantastičan ukus za literaturu? Imamo pravo rješenje za vas! Ono je virtualno, pregledno i jednostavno. Iako, moram napomenuti, stranica je na engleskom jeziku te je potrebno barem u određenoj mjeri moći se njime služiti.

Stranica Goodreads baza je koja sadrži naslove knjiga sa svim pratećim podatcima (razna izdanja, broj stranica, najčešće i ISBN), opisom sadržaja, ocjenama i komentarima čitatelja. Registriranim korisnicima omogućeno je i vlastoručno dodavanje knjiga koje nisu u bazi, što zna biti jako korisno kad je riječ o nekim rijetkim knjigama i izdanjima. Registracija se može obaviti preko Facebooka ili pomoću e-maila i gotova je u nekoliko minuta.

Ono što je najzanimljivije jest to da na svom profilu možete sami kreirati svoje liste pročitanih knjiga (dakle, virtualne police po vlastitom nahođenju – po autorima, po žanrovima, po tome koliko vam se neka knjiga svidjela, po tome koliko su vam se korice svidjele, po tome što o nekoj knjizi misli vaša mama, koje vam je knjige pojeo pas...). Također, stranica diskretno predlaže knjige koje bi vam se mogle svidjeti na temelju onoga što ste označili pročitanim ili stavili na „listu želja“, slično kao što bi napravila teta knjižničarka (samo što vas Goodreads neće poprijeko gledati ako čitate, recimo, isključivo ljubiće. Neće ni teta knjižničarka, ona će vas samo možda kasnije ogovarati drugim knjižničarkama).

Ove su liste posebno pogodne za one zaboravljive koji nemaju pojma koje su knjige pročitali, a koje nisu, jer Goodreads misli umjesto vas!

Ono što je pak najbolje od svega jest Goodreadsov godišnji izazov, odnosno „Reading challenge“. Princip je jednostavan – navedete da u 2017. godini namjeravate pročitati, recimo, 50 knjiga i Goodreads će svaku knjigu koju u tekućoj godini označite pročitanom dodati na popis i na kraju godine imate mogućnost osjećati se zadovoljnima jer ste ispunili izazov koji ste si postavili (i onda se time hvaliti prijateljima na Facebooku)... Ako pak primijetite da vam izazov izmiče jer je već prosinac, a vi ste pročitali tek 28 knjiga, nema mjesta panici. Spustite prag na 30, pronađite dvije najtanje knjige koje možete naći, prionite na čitanje i... voilà! Izazov ispunjen! I onda se ipak možete pohvaliti prijateljima na Facebooku. Šalu na stranu, lijepo je tijekom godine promatrati kako broj pročitanih knjiga raste i onda na kraju godine dobiti jedno virtualno „Bravo!“. Ukratko, Goodreads je vrlo zabavan i koristan alat... ali nikako zamjena za tete knjižničarke, jer one su, budimo realni, nezamjenjive.