Jeste stavili zimske gume? Kiseli li se kupus? Imate li spremnu vreću soli u slučaju poledice? Sve su to mjere predostrožnosti za zimske dane koji nam dolaze. Na popisu je još toliko toga što treba obaviti da nam zima bude ugodna i topla, da nam ništa ne nedostaje i da uživamo u radostima koje nam donosi.

Negdje u pauzi od ispunjavanja obaveza i zadataka sa zimskog popisa, predlažemo da uzmete predah i napravite nešto zabavno, a opet korisno, nešto na što smo zaboravili od kad smo prestali sjediti na satovima tehničke kulture - hranilicu za ptice.

Prema službenom popisu ptica Zavoda za ornitologiju HAZU, u Hrvatskoj je zabilježeno 390 vrsta ptica. Sigurni smo da će neka ptičica s popisa biti zainteresirana ako ih ponudite sa sjemenkama suncokreta ili delicijama kao što su orasi i lješnjaci.

Slika 1.

Prije nego počnete žicati prijatelje alat, provjerite da li ste negdje pospremili nešto od sljedećih stvari koje će vam koristiti za ovaj tutorijal: čekić, kliješta, metar, ravnala, kreda, olovka, ubodna pila, brusilica, kistovi. Od materijala koristili smo staru stolarsku ploču i letvice, boje i lak za drvo na vodenoj bazi. Za ovakav projekt idealno je iskoristiti ostatke materijala koji ste već negdje koristili jer se radi o manjim dimenzijama.

IMG_7527

Slika 2.

Prije nego se upustite u bilo kakvo rezanje, piljenje i slične radnje, napravite skicu svoje buduće hranilice za ptice na papiru. Odredite dimenzije svakog pojedinog dijela kako biste ih lakše mogli prenijeti na materijal.

IMG_7528

Slika 3.

Nakon što ste na materijalu obilježili dimenzije koje treba ispiliti, osigurajte materijal tj. ploču prije piljenja kako vam se ne bi pomicala ili vibrirala. Pripremite se na puno piljevine i prašine. Npr. nemojte to raditi u dnevnom boravku iznad perzijskog tepiha!

IMG_7562

Slika 4.

Prije nego počnete slagati hranilicu, dobro bi bilo pobrusiti rubove stranica da sve skupa sjedne na svoje mjesto. Ako baš nemate volje, možete preskočiti ovaj korak, ali neka vam to ne bude praksa. Preskakanje koraka, jel'.

IMG_7570

Slika 5.

Kod slaganja hranilice, dobro će vam doći još jedan par ruku. Nađite žrtvu i pripazite da nakon ovog koraka ima sve prste na broju. Spajati možete s čavlićima, bit će dovoljno čvrsto.

IMG_7596

Slika 6.

Još malo i gotovo. Hranilica je složena, na vama je sad da se odlučite kako ćete ukrasiti, prebojati ili jednostavno ostaviti ''natur'' kako i je.

IMG_7641

Slika 7.

Bez obzira za kakav se završni potez odlučite, hranilicu premažite lakom za vanjske uvjete kako vam ne bi propala do sljedeće zime. Ipak vam je u planu othraniti generacije gladnih ptičica.

IMG_7651

Slika 8.

Mali sneak peek na našu hranilicu. U galeriji pogledajte sve korake koji su detaljnije opisani i gdje smo smjestili hranilicu. Hranilicu je najbolje postaviti na 2 do 4 m visine, okrenutu prema jugu.

IMG_7678

Svi koraci na jednom mjestu: