...s projektom "Bajkanje na Učki". Karmelu Špoljarić, jednu od odgovornih za projekt, pitali smo o čemu je točno riječ. 

Recite nam što se krije iza pomalo zagonetnog naziva "Bajkanje na Učki"? Zašto je izbor pao baš na Učku?

"Bajkanje" je projekt jedne zagrebačke književnice (tj. mene) i jedne vlasnice putničke agencije iz Rijeke (tj. Željke Valenčić), zamišljen kao putujuća kreativna radionica pisanja bajki koja bi se održavala na lokalitetima gdje još uvijek žive bajke i predaje, tako da bi polaznici, osim radionicom i kreacijom, bili okruženi i domaćom tradicijom, prirodom i gastronomijom.

A kako je do „bajkanja“ uopće došlo? U jesen 2013. pokrenula sam dopisnu radionicu kreativnog pisanja „Kako početi“ temeljem vlastitog književno-teorijskog i spisateljsko-praktičnog iskustva, želeći popularizirati pisanje na više razina - kao zanimanje, hobi, terapiju…. Na radionicu se do sada javilo raznolikih ljudi, sve redom zanimljivih polaznika koji su već ostvarili ili će ostvariti konkretne rezultate u svojem pisanju, a između ostalih, javila se i Željka Valenčić, vlasnica riječke putničke agencije Focus Travel. Iako je bila polaznica moje radionice, prvi put smo se zapravo vidjele u Rijeci, na promociji mojeg romana „Major Tom“ u „Dnevnom boravku“. Budući da sam ostala nekoliko dana u Opatiji dogovorile smo jednu kavu i Željka mi je tada pričala o raznim lijepim putovanjima koje organizira u svojoj Agenciji pod motom „Povedite sebe na put“. Kako je pročitala moju zbirku priča „Pazi što ćeš poželjeti“, u kojoj sam sakupila desetak bajkovitih storija, posebno se osvrnula na jednu moju priču, onu o slavenskim bogovima pod naslovom „Tko bi u to vjerovao“ (bogovska love-story, kako stoji u podnaslovu) koja započinje time kako su se sreli Morana i Jarilo rekavši kako joj ta priča posebno „sjela“ jer često boravi na Učkoj, a Učka je „čarobna“ planina puna staroslavenskih toponima i legendi, s bajkovitim šumama i posebnom energijom. FocusTravel je zapravo turistička agencija specijalizirana za tematska putovanja i drugačije ljude. Po čemu drugačije? Po tome što se vole držati podalje od masovnog turizma, što inspiraciju mogu naći u tragovima i duhu tradicije, povijesti, mitologije, raskošne kulturne i prirodne baštine.

I tako, slušajući je, a Željka kao turistički vodič doista znade lijepo i sugestivno pričati, naravno da mi se, kao osobi koja piše bajke i podučava kreativno pisanje, odmah rodila ideja o radionici pisanja bajki na jednom tako posebnom mjestu kao što je Učka. I, što je isto tako važno, učinilo mi se da svaka od nas ima ono što je za taj projekt potrebno. Naime, zanimljivo je to da smo obje diplomirane kroatistice, i obje smo magistrice, ali svaka od nas u ovu je priča unijela svoja specifična znanja.

Radionicu smo nazvale „Pazi što ćeš poželjeti“ po mojoj knjizi koja je, eto, poslužila kao baza, a za nekoliko dana rekla sam Željki da ćemo tamo gore „bajkati“ pa je izraz „bajkanje“ postao kao nekakav zaštitni znak radionice. Željka je vrlo brzo pronašla adekvatan, bajkovit smještaj na Učki, osmislila je jedan lijepi plakat s, posebno za tu priliku, nacrtanom staroslavenskom božicom Mokoš. Oglasile smo Radionicu na web stranici Focus Travel-a, pokrenule fb stranicu „Bajkanje-putujuća radionica pisanja bajki“ i ideja je postala stvarnost – zadnja stvar koja mi je u svemu tome pala na pamet bio je pridjev „putujuća“ i time smo zaokružile jednu, rekla bih, dobru i kvalitetnu priču. Sada smo u fazi komunikacije s medijima i budućim polaznicima, i moram reći da mnogi pozdravljaju prije svega ideju „bajkanja“, jer tu je sadržano mnogo toga - kreacija, tradicija, putovanje. Lokalne boje, mirisi, okusi. To je radionica pisanja, ali i mnogo više od toga. Moram reći da je u to naše „bajkanje“ uloženo puno truda – od osmišljavanja same radionice i ugođaja u kojem će se odvijati, do smještaja i hrane, koja je autohtona i isprobana, jer želimo da polaznici upoznaju i neke specifičnosti pojedinih mjesta i krajeva. Kako obje stalno ulažemo u sebe i svoje profesije, željele smo ponuditi nešto doista novo, lijepo i dorađeno.

Prva radionica „Bajkanje na Učki“ s temom slavenske mitologije održat će se od 17.-19. travnja, a kako je sastanak u petak, 17. travnja, u Rijeci između 11-12.00 sati, odakle se kreće na Učku, mogu nam se bez problema pridružiti i polaznici izvan Kvarnera, dakle svi oni kojima do Rijeke ne treba više od tri - četiri sata vožnje automobilom ili autobusom.

Za potpuni doživljaj Radionice bilo bi poželjno doći na Učku i boraviti ondje s grupom, kako bismo se potpuno posvetili bajkama, slavenskoj mitologiji i, prije svega, pisanju. "Bajkanje" traje i za vrijeme šetnje i tijekom zajedničkih obroka, ali i nakon toga, te bi bila šteta propustiti cjelokupni doživljaj. Ako se pak odlučite samo za Radionicu - također ste dobro došli! 

Sve informacije možete dobiti na telefon 091 72 63 753 ili se javiti na bajkanje@gmail.com ili pogledati ponudu na Focus Travel – Vikend bajki.

Kome je radionica namijenjena – odraslima općenito, iskusnim piscima, piscima amaterima...?

Radionica je namijenjena svima (starijima od osamnaest godina, ali ni to možda nije uvjet, jer teško je odrediti granicu odraslosti). Svi se mogu priključiti bez ikakvog straha od neuspjeha, ili neznanja, jer to neće biti kriteriji ove radionice. Nije dakle potrebno nikakvo predznanje o temi ili o pisanju samom. Naravno, svi koji i inače pišu su dobrodošli, pridonijet će zasigurno kvaliteti napisanih priča. Treba naglasiti da će se radionica pisanja bajki odvijati u samo tri dana, ali tu neće biti nikakvog stresa, nigdje nećemo trčati ili žuriti, puno ćemo pričati, o pisanju, o legendama, o bajkama, o bogovima i božicama, udahnut ćemo prirodu, zrak, šumu…. Kao što sam već rekla, ne morate biti pisci, ne morate biti sveznajući, ne morate poznavati povijest ili mitologiju – dovoljno je povesti „sebe“ na put.

Što očekujete kao konačni rezultat i što će se dogoditi s bajkama koje nastanu na radionici?

Očekujem mnogo novih ideja, mnoge započete i mnoge dovršene priče, poigravanje sa stvarnošću i fikcijom, duhovitost, začudnost, bajkovitost, poetičnost. Čovjek često nije svjestan stvari, priča ili pojava koje su mu imanentne, koje nosi u sebi, koje ga okružuju. Ali kad sve to osvijesti, često se iznenadi vlastitom reakcijom, mislima, tekstom. Rezultat će, nadam se, biti opipljiv u obliku priča koje će nastajati tijekom i nakon Radionice. Što će se dogoditi biti s tim pričama - bajkama? Ma samo nek ih bude, što više i što boljih, lako ćemo ih negdje kasnije u nešto zaokružiti.

Planirate li i neke druge hrvatske krajeve posjetiti sličnom edukativnom karavanom?

Za sada imamo u planu još dvije Radionice na Kvarneru - „Bajkanje u Kastvu“, gdje bi tema bile čarobnice i vještice i “Bajkanje u Lovranu“, gdje bismo pisali o sirenama i gusarima. Nadamo se da će sva ta „Bajkanja“ zaživjeti i da ćemo ih ponavljati svake godine, s proljeća i jeseni. Osim toga, krenut ćemo u nove projekte, tražeći zanimljive lokalitete po Hrvatskoj. Zanimljivo je da već imamo i pozive u stilu – dođite kod nas i mi imamo svoje legende. Mislim da bi i lokalne zajednice mogle prepoznati potencijal ovakvih Radionica u promociji svojih lokalnih posebnosti, ne samo u oživljavanju priča, legendi i povijesti, nego i u promidžbi drugih vrijednosti i specifičnosti – prirode, gastronomije, turističkih potencijala…


Nekoliko riječi o voditeljici:

Karmela Špoljarić rođena je 1967. u Zagrebu. Maturirala je u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti 1999. na temu „Poetika postmodernizma u djelima hrvatskih borgesovaca“. Piše prozne i dramske tekstove. Pripovijetke objavljuje od na Trećem programu HR-a te po književnim časopisima. Za tinejdžersku dramu "Nula kuna po minuti" dobila je nagradu Ministarstva kulture „Marin Držić“ 2011. U svibnju 2013. objavila je roman „Nije ovo Twin Peaks“ (AGM) za koji je dobila nagradu DHK „Slavić" 2014. U studenom 2013. objavila je zbirku priča „Pazi što ćeš poželjeti“ (Cekape). U rujnu 2014. objavila je roman „Major Tom“ u izdanju HENA COMA. Tijekom 2013. osmislila je i pokrenula prvu dopisnu radionicu kreativnog pisanja „Kako početi“.

CIJENE:

1. Radionica, smještaj, obroci , iznenađenje - 1.590,00 kn

2. Radionica sa svim sadržajima (tri ručka, dvije večere, dvije pauze za kavu, poklon iznenađenje), a bez noćenja - 1.150,00 kn

3. Samo radionica  – 775,00 kn

pazi što ćeš poželjeti