Ulazimo u niski start prije početka školske utrke kroz godinu 2103./14. Ljeto je iskorišteno na razne načine – odmorom i prikupljanjem energije za nove izazove. Možda i ozbiljnom ili bar laganom pripremom koja uključuje čitanje i pregled literature o pripremi djeteta za školu? Dakako, nadamo se (a i vaša aktivnost u našim odjelima i ograncima ovog ljeta na to upućuje!) da ste svojoj djeci i s njima barem puno priča ljetos pročitali. Bilo da ste u ovom trenutku pred velikim događajem (očekujući porinuće svog Prvašića) ili već donekle iskusni ulazite u samo još jednu u nizu školskih godina vašeg školarca, dobro će vam doći informacija ili samo podsjetnik na bogat izbor knjiga iz naše Roditeljske zbirke koje predstavljaju korisnu Prvu pomoć za početak školske godine. Cijeloj obitelji, ne samo onima koji su izloženi u prvim redovima. :)

Dio knjiga iz tog izbora nosi u sebi tu ključnu riječ svakog ozbiljnog uspjeha:

Priprema

Knjige Kako pripremiti dijete za školu autorice Gorane Hitrec, Priprema, pozor, škola Anamarije Lovrentjev, Priprema za školu Mije Rečića i Pripremite dijete za školu Helen Likierman djeluju preventivno i donose niz konkretnih, stručnih savjeta kako dijete što bolje pripremiti za radost i obveze školovanja. Iako za sve što slijedi nije, naravno, dovoljno nekoliko dana prije početka nastave za kvalitetnu pripremu, već je na svemu trebalo raditi pomno i ustrajno od rođenja, dobro je imati podsjetnik na važne točke uklapanja djeteta u novu situaciju, obratiti pažnju na ključne detalje koji djetetu mogu olakšati školovanje ako se o njima vodi potrebna briga. Kako mu pomoći da ojača svoju emocionalnu zrelost, razvije svoje socijalne vještine, postane „društveno biće“, prihvaćeno i ravnopravno, kako da se osamostali i vodi brigu o samome sebi (u mjeri u kojoj je to potrebno), kako ga pripremiti da budno prati nastavu i ravnopravno sudjeluje u njoj – ukazati na važnost slušanja, poraditi na razvoju usmjeravanja pažnje, uvježbavati pamćenje, jezik, izražavanje...

Istoj se grupi naslova pridružuje i vodič za voditelje i roditelje Anke Došen-Dobud pod nazivom Predškola koji obrađuje istu temu, a u prvom je redu namijenjen roditeljima čija djeca nisu pohađala predškolsku ustanovu, samim time niti bila u situaciji iz dana u dan biti dijelom grupe sa svim njenim pravilima i uzusima, živjeti među svojim vršnjacima i nositi se s time. Malom biću to treba znati približiti!

Igre slovima

Nakon dobre pripreme za svekolike situacije, valja se uhvatiti ukoštac s učenjem. Ali kako učiti ako ne znamo čitati? Cijela je mala vojska knjiga koja donosi prijedloge jezičnih igara koje slova, slogove i riječi pretvaraju u zabavno društvo koje škaklja moždane vijuge. Djeca koja imaju sreće odrastati u našim knjižničnim obiteljskim pričaonicama znaju koliko im znače takve igre – savršena su priprema za učenje čitanja, razbuđuju um i pobuđuju interese. Ako ste nekim nesretnim slučajem zaobišli knjižnicu do djetetovog polaska u školu, brzo posudite barem sljedeće četiri izvrsne knjige: Jezične igre za velike i male autorica Anite Peti-Stantić i Vladimire Velički, Svako slovo nešto novo Mire Peteh, Teškoće u čitanju? Više ne! Aleksandre Soboleve i Svjetlane Krasnove te Enciklopediju razvojnih igara za djecu  Darije Popov. A ako imate ozbiljne namjere prionuti pravom raspirivanju ljubavi prema knjizi i čitanju, potražite knjigu Igre čitanja i pisanja autorica Moomaw i Hieronymus – više od stotinu prijedloga najuspješnijih aktivnosti, igara i materijala krije se u ovoj pravoj maloj enciklopediji razvoja čitatelja.

Kad smo kod čitanja, nikako ne smijemo preskočiti autoricu Miru Čudina-Obradović. Iako svoje knjige o pripremama za čitanje priprema i preporuča roditeljima čija djeca još nisu krenula u školu, ako ih niste otkrili do sada, recimo da za njih nikad nije kasno – primite ih u ruke i zagrebite u njima gdje god – dobro će vam doći. Pune su korisnih i praktičnih vježbi, igara i savjeta, i nama, knjižničarima, omiljena literatura za pripremu raznih programskih aktivnosti. Posvetite pažnju ovim knjigama: Čitanje prije škole, Igrom do čitanja, Kad kraljevna piše kraljeviću i otkrit ćete koliko čitanje uistinu može biti zabavna igra! Ali da i matematika može biti igra, potvrđuje ista autorica knjigom Matematika prije škole.

Zabavno učenje 

Dok s jedne strane traje igra/borba sa slovima i brojkama, s druge se valja dobro ugrijati za stvarno, ozbiljno učenje. Knjige koje nude savjete za zabavno usvajanje znanja i/ili donose i dobre konkretne primjere vježbi koje tu zabavu dokazuju, kriju se pod naslovima Lakše učenje uz zabavu i razmišljanje autora Klausa Kolba ili Tajne uspješnog učenja: razvijajmo pamćenje, ustrajnost i koncentraciju autorice Elene Kamarovsky.

Dvije važne vještine svaki učenik mora razviti na putu do uspjeha: pažnju i pamćenje. Knjige pune primjera igara i vježbi iz tog područja koje će biti iznimno zabavna podloga za zajedničke aktivnosti s djetetom, pa je dobit s njima višestruka, sljedeće su: Pažnja: razvijajmo pažnju u igri Anastasije Suncov, Pamtiš, pamtim, pamti 1 i 2 Željke Živković i nezaobilazni priručnik Ranka Rajovića IQ djeteta: briga roditelja.

Priručnik s vježbama za poticanje kreativnog mišljenja krije se pod naslovom Možeš i drukčije, „Bistrić“- autorice Jasne Cvetković-Lay i Vida Pečjaka. Ojačajte svoje dijete za stvaralačku i kritičku misao, to će biti vaš veliki doprinos razvoju boljeg društva!

Kad krenu prve muke s pisanjem, bit ćete u vremenskom tjesnacu, stoga na vrijeme proučite knjigu logopedinje Ilone Posokhove Kako pomoći djetetu s teškoćama u čitanju i pisanju, te knjigu Pišem bez pogrješaka neuropsihologinja Aleksandre Soboleve i Katarine Emeljanove. Stručnjaci znaju kako pomoći pravim metodama a priručnici su pisani dovoljno jednostavno da budu praktični i laicima.

Ali kako upaliti iskru?

Sve dosad navedeno mali su, važni kotačići u razvoju čitatelja i djeteta otvorenog uma željnog znanja. No tehnike su jedno, a ljubav je drugo. Vještina čitanja temelj je, a razumijevanje pročitanog nadgradnja, stvarno čitanje, željeni cilj. Taj je put najduži i najteži. Oni koji ga nikad ne savladaju ostanu zauvijek izgubljeni u svijetu slova koja prepoznaju, ali im zapravo ne nalaze značenje. Jeste li se ikad upitali koji su to ključni razlozi koji neko dijete pretvore u pravog, zaljubljenog čitatelja, a kod nekog nikako ne mogu upaliti tu iskru? Knjiga koja iz vrlo zanimljivih sedam kuteva gledanja usmjerava pažnju na sedam ključnih razloga/metoda/uzroka koji rađaju Čitatelja, nosi naziv (koliko? ah, da!) Sedam ključeva čitanja s razumijevanjem: kako pomoći djeci da čitaju i razumiju pročitano! Da bi roditelj shvatio što se uistinu zbiva u glavici njegova djeteta i procesu savladavanja čitanja, mora najprije sam sebi objasniti taj fenomen. Ova knjiga otvara i roditeljske umove!

I kako preživjeti osam dugih godina?

Za kraj ostavljamo dvije specifične knjige. Uh, ta škola! Irene Bekić i Alessandre Pokrajac-Bulian u naslovu nosi svu težinu školske torbe, ozbiljnost situacije i moguće probleme koji prijete i vrebaju. Ali namjera joj je zapravo posve suprotna. Osim što donosi niz korisnih odgovora na tipična roditeljska pitanja i savjeta za postizanje boljeg uspjeha, ova knjiga sadrži i dodanu vrijednost – priču o dječakovim školskim zgodama koju možete nakon svega čitati zajedno s djetetom.

Nakon svega ovoga, a i bez ovoga, sigurno se svatko od vas pita: Kako preživjeti djetetovu školu? Upitala se to i Paola Di Pietro i napisala priručnik o samostalnom učenju i pisanju domaćih zadaća, ponašanju u razredu i među vršnjacima, važnosti zdrave prehrane za djetetov razvoj, važnosti zajedničkih, djetetovih i roditeljevih izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti kroz cijelo školovanje – jer ono osnovno u nas, eto, traje osam godina. Dovoljno vremena da se učine divne stvari u razvoju djeteta – iskoristite dobre knjige i vašu knjižnicu u toj veseloj i odgovornoj roditeljskoj misiji!