Da, dobro vidiš - rekli smo razredi. Primamo od 10 do 25 ljudi po turi (bez diskriminacije - za prosjek ocjena i najdraži bend ne pitamo). Ako imaš tu nesreću da je tvoj razred veći, morat ćemo se dogovoriti da polovica pričeka na kavi u gradu s nastavnikom dok prva grupa ne završi obilazak i propisno isprepada drugu grupu pričama o zmajevima, vampirima i elijenima koji vrebaju u knjižnici na neoprezne avanturiste.

Što?

Oduvijek se pitaš kako izgleda onaj dio knjižnice zabranjen za javnost - ono gdje piše “samo za zaposlene”? Nikad ti nije bilo jasno zašto svjetska književnost nosi oznaku K, kad je svjetska? Pojma nemaš gdje naći Galeba, gdje Homera, a gdje nešto što zapravo želiš čitati… imamo rješenje za tebe. (A usput pričamo pomalo i o tome zašto su enciklopedije među najboljim ljudskim izumima u povijesti, odmah iza fejsa i ispred kokica u mikrovalnoj.) (Dobro, možda iza kokica.)

Naravno, da nije sve tako lako kako se čini, put do backstagea otvoren je samo onima koji u zadanom vremenu uspiju riješiti avanturistički zadatak (da ga ne nazovemo po naški quest) u dijelu Središnjeg odjela koji je otvoren za javnost.

(Eh, možda bi bilo dobro pripomenuti da kokice ne dijelimo - ali rado ćemo ih poslužiti za najuspješnije ako ih doneseš!)

Kada?

Tijekom školske godine, svaki drugi četvrtak ujutro u 9 ili 10 h - kad nam se javiš, dogovorit ćemo se s tvojim nastavnicima za točan termin. Razbuđivanje molimo obaviti kod kuće (labirint u backstageu može biti opasan po život za one koji spavaju na nogama ili one koji se spotaknu preko oveće hrpice Sumraka).

Tura traje oko sat vremena - manje ili više, ovisi o tebi! (I zmajevima, kokicama i ostalim čudovištima koja se skrivaju u knjižnici.)

Kako?

Prijavi svoj razred (u dogovoru s razrednikom, knjižničarom ili nastavnikom hrvatskog) e-mailom na adresu programi@gkri.hr i mi ćemo ti se javiti! Samo nam napiši koliko vas je, koji ste razred, iz koje škole, te ime i prezime profesora s kojim dogovaramo detalje vašeg dolaska.

A ako nisi pri mailu, baci oko na naš fejs - Gradska knjižnica Rijeka - i bocni nas privatnom porukom. Garantiramo odgovor i puno telepatskih kokica s maslacem!