Godina koju smo ispratili bila je za nas stvarno povijesna - realizirali smo izrazito puno programa i projekata, osvojili prestižnu titulu “Knjižnica godine”, počeli su se i fizički graditi Dječja kuća i prva prava zgrada naše knjižnice u povijesti...

Ipak, s prvim danima nove godine stigla je i kvantitativna potvrda koja nam je jedan od najvažnijih pokazatelja ispravnosti pristupa -  godinu 2019. zaključili smo s 21 734 učlanjenih građana (broj građana koji su se učlanili ili obnovili članarinu u razdoblju od 1. 1. 2019. do 31. 12. 2019.) što je postao novi najveći službeni broj članova u povijesti Gradske knjižnice Rijeka! 

Srušen rekord star 20 godina

Godinama je rekord držala daleka 1999. godina za koju je zabilježena brojka od 21 414 članova. Nakon nje taj broj je oscilirao, najčešće lagano padao te godinama ostao ispod 20 000 članova ne bi li kroz posljednje 4 godine - 2016., 2017, 2018. i 2019. bio kontinuirano ostvarivan plus. Bilo nas je sve više i više, a takav “zeleni” niz godina zabilježen je samo još jednom - u razdoblju normalizacije društvenih odnosa i svakodnevice poslije Domovinskog rata između 1995. i 1999. godine. 

Osim ovog broja i svi ostali su dobri - više ste knjiga posuđivali, više programa posjetili, više "surfali" online magazinima koje stvaramo... Sve to veseli.

Naš današnji kontekst djelovanja nakon 21 godine (!) je znatno drugačiji - značajan broj stanovnika živi u riječkom prstenu gdje se također razvijaju kvalitetne i posebne narodne knjižnice čineći jaču županijsku mrežu, ponuda zabave i načina provođenja slobodnog vremena je porasla do nevjerojatne razine (internet, “pametni” mobiteli, gaming konzole, “streaming” servisi za serije i filmove...), dostupne su međunarodne knjižare s najrecentnijim e-knjigama (...), ali u svemu tome svoje mjesto su zadržale narodne knjižnice sa svojom ponudom i sadržajima.   

Stoga nam samo ostaje zahvaliti na povjerenju, vjernosti, vjeri u dobru knjigu, znanje i kreativnost te najaviti da od nas i u budućnosti možete očekivati različite novitete, osvježenja, eksperimente, pokušaje i veselja. Uostalom, posebno nam je drago da ovakvu vijest imamo upravo u godini kada Rijeka nosi projekt Europska prijestolnica kulture. Daje nam to nadu da će nas s krajem 2020. godine biti još više, a mi biti još bolji.

Hvala.