Sandra Polić Živković po struci je magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. I u svom književnom radu usmjerena je na područje edukacije i obitelji. Autorica je slikovnice Dok vani pada kiša”, interaktivne računalne igre za djecu Ja znam, a ti?”, te muzičke priče protiv nasilja među mladima Ajmo ti, ja i ti”. Urednica je više dječjih albuma. Za rad na albumu Snivaj, Spavaj” Elene Tomeček Zdjelar 2014. je nagrađena Porinom u kategoriji najboljeg albuma za djecu.

U posljednje vrijeme poznatija je kao autorica poezije i kratkih priča.

2015. objavila je elektroničku zbirku pjesama Podočnjaci jednog smajlija”.

2017. objavila je zbirku poezije Zaštitni faktor” u izdanju CeKape-a iz Zagreba.

2020. njena priča Jagode u siječnju” osvojila je 3. nagradu, među 297 priča, na natječaju “Pišem ti priču” knjižnice u Samoboru.

2022. u Biblioteci Poezije HDP-a objavila je zbirku pjesama Ljubav se lomi na poznati način“.

Dobitnica je potpore Grada Rijeke za poticanje književnog stvaralaštva za 2019. i 2023. godinu. Svoje radove objavljuje u časopisima Kvaka, Poduzetnik, the Split Mind, na portalima Strane, Književnost uživo, Dopisna radionica kreativnog pisanja i dr. Trenutno radi u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka na projektima promoviranja Frankopanske baštine.

Sandra je vrlo kreativna i u svom „slobodnom”vremenu – pleše na svili s plesnom grupom Silkuets”, voli fotografiju i vodi tečajeve za mlade fotografe u Foto klubu „Rijeka”.

O zbirci pjesama „Ljubav se lomi na poznati način” njena urednica Monika Herceg kaže:

»Maleni ponori ljudske tuge, mjesta lomova, ali i zacijeljenja, padovi, ali i pokušaji da život ne promišljamo drugačije nego kao stalnu borbu, za ljubav i nježnost – sve to je knjiga Sandre Polić Živković. ... Topla je ovo i nevjerojatno ljudska zbirka poezije koja nas poziva na osjećanje i na život kakav bi trebao zaista biti, ispunjen emocijama i našim pokušajima da jedni drugima dajemo ono najbolje od sebe.”

Kao što je vidljivo i iz samog naslova, ljubav je glavna poveznica ove zbirke. Ona prožima i stihove kojima autorica progovara o nepravdama s kojima je suočena. Time je u zbirci naglašena tzv. ženska perspektiva, svojevrsni aktivizam za bolji položaj i shvaćanje žene u obitelji i društvu.

Slušajući Sandrinu poeziju, u ležernoj atmosferi naše Knjižnice, otvoreno smo izražavale svoje dojmove. Našle smo se u mnogim motivima iz Sandrinih pjesama – potraga za ljubavi, svladavanje njenih lomova i ponovni rast, prvenstveno u obitelji - od ljubavi roditelja, prvih mladenačkih ljubavi do ljubavi zrele žene i majke. Vrlo su dirljivi stihovi posvećeni sinu, „čudu od djeteta”, sada već uspješnom mladom glazbeniku – Snažna”S posebnim potrebama”Kriva”. Spontano smo nabrajale pjesme koje su nas posebno dotakle - Dobra”Postojana”Pažljiva”Sentimentalna”Pedagoška”Spoznajna”. Velika čast bila nam je čuti ih izrečene glasom same autorice.

Po nama, pored vrlo izražajnog, slikovitog, metaforičnog stila, najveća vrijednost zbirke poezije „Ljubav se lomi na poznati način” u njenoj je razumljivosti i jednostavnosti. To ipak nije zapreka da čitatelj, ako želi, može nalaziti i dublja značenja. Jer, kako u čitanje proze, tako, ako ne još i više, i u čitanje poezije unosimo sebe kao što i dobivamo ono što nam tog trenutka treba.

Sandra je iskreno i otvoreno govorila i o samom procesu nastanka pjesama, o tome kako joj inspiracija „dolazi” na osnovu nekog događaja u okruženju, svog doživljaja ili samog unutarnjeg osjećaja. Istaknula je radionice kreativnog pisanja čiji je veliki pobornik. Tu brusi svoj stil, uči „čistiti” napisano vodeći se idejom „manje je više”.

Pri kraju druženja, kako bismo se upoznali i sa Sandrinim proznim djelom, počastili smo se nagrađenom pričom „Jagode u siječnju”. Jako nam se dopalo kako Sandra, pripovijedajući glasom djeteta, ozbiljnu, pomalo bizarnu situaciju iz obiteljske svakodnevice prožima dozom humora.

Hvala dragoj Sandri što je bila naša gošća, što je iskreno i neposredno govorila o svom književnom radu. Želimo joj još puno priča i pjesama.

Posebno joj hvala što je svojom poezijom proširila naše čitateljske vidike. Nakon ove večeri, sigurno ćemo posegnuti za još ponekom zbirkom poezije.