U ponedjeljak 11. 11. u Mramornoj dvorani Guvernerove palače (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka) održana je središnja nacionalna proslava Dana hrvatskih knjižnica kao i dodjeljeno priznanje Knjižnica godine koje je ove godine pripalo Gradskoj knjižnici Rijeka.

Na događanju su sudjelovali Vojko Obersnel,  gradonačelnik Grada Rijeke, Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Jelena Glavić-Perčin, načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture, Miroslav Katić, predsjednik izbornog povjerenstva nagrade, Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, a dodatan začin bilii su nastup riječkog benda "Turisti" te glumca Aleksandra Cvjetkovića koji je interpretativno čitao poznati tekst Neila Gaimana. 

Na fotografiji: Ispunjena Mramorna dvorana Guvernerove palače.

IMG_20191111_124754

Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje “Knjižnica godine” u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama. Priznanje „Knjižnica godine“ dodjeljuje se najboljoj knjižnici čija se izvrsnost procjenjuje prema Kriterijima za vrednovanje/procjenjivanje izvrsnosti za dodjelu priznanja „Knjižnice godine“ koji se nalaze u dodatku Pravilnika o dodjeli priznanja „Knjižnica godine“.

Na fotografiji: Ravnatelj Niko Cvjetković prima priznanje "Knjižnica godine".

IMG_20191111_123702

Posljednjih godina Gradska knjižnica Rijeka jedna je od najdinamičnijih i najinovativnijih hrvatskih knjižnica. Prihvaćena je paradigma prema kojoj su knjižnice dnevni boravak zajednice i prostor njenog osnaživanja u svakom pogledu - kreativnom, poslovnom, kulturnom. Započet je rad na novoj lokaciji u Filodrammatici, otvoren Ogranak Trsat, pokrenuti American Corner Rijeka i Poslovni kutak, u pripremi je otvaranje i Zelenog kutka, godišnje se održava preko sto programa u rasponu od pričaonica do gostovanja autora, implementira se paradigma GKR Laba („makers“ tehnologije i 3D printanje), vodi sadržajni online Magazin GKR kao jedini takve vrste među hrvatskim knjižnicama, pruža usluge diljem grada i županije s dva bibliobusa, razvija volonterski program i aktivnost čitateljskih klubova...

Uz program u Guvernerovoj palači organiziran je i provod kroz gradilište kompleksa "Benčić" u kojem je pročelnik za kulturu Ivan Šarar goste upoznao s projektima koji se odvijaju u kompleksu, posebno Dječjom kućom i t-objektom.  

Na fotografiji: Pročelnik Ivan Šarar knjižničarima iz cijele zemlje predstavlja projekt revitalizacije industrijske baštine u "Benčiću".

IMG_20191111_142508

U kontekstu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture od samog početka Gradska knjižnica Rijeka jedan je od partnera na razvoju programa, posebno u kontekstu Dječje kuće u sklopu koje se razvijaju manifestacija Tjedan dobre dječje knjige, festival Tobogan, a Gradska knjižnica Rijeka vodi i razvoj medijske platforme Brickzine, časopisa o kulturi za djecu i roditelje.

Sva navedena programska i konceptualna aktivnost rezultat je među ostalim potrebe pripreme za život u kompleksu „Benčić“ gdje je upravo u tijeku izgradnja prve prave središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka u njenoj povijesti te Dječje kuće u kojoj će svoje novo mjesto naći Dječji odjel Stribor. Rezultat napora vidljiv je i kroz broj članova, pa Gradska knjižnica Rijeka po prvi put u XXI. stoljeću ima preko 21 000 učlanjena korisnika što se nastavlja na trogodišnji trend postupnog porasta broja članova.    

Na fotografiji: Knjižničari iz cijele zemlje na prepoznatljivoj riječkoj kiši i pred brojačem dana do lansiranja Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

 

IMG_20191111_152057