Na poziv Gradske knjižnice Rijeka Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci uključila se u književnu manifestaciju Mjesec dobre dječje knjige, odnosno planinarsko-čitateljsku akciju 'Svi u Šumu Striborovu!'  Budući da se način rada i nastave ŠPUR-a velikim dijelom odvija putem projektne nastave, Škola je s velikim zadovoljstvom postala dijelom manifestacije čija su tema priroda, priča i djeca.

Prvi dio projektne nastave obuhvatio je odlazak na teren i snimanje situacije, a potom su učenici, s obzirom na nastavni predmet u sklopu kojega su pozitivno reagirali, započeli s izradom predmeta kojim će  obogatiti i preoblikovati fizički prostor izabran da djeci predstavlja zagonetni prostor Šume Striborove.

Tako su tijekom nastave Dekorativnog oblikovanja pod vodstvom nastavnice Nives Papandopulo učenici trećeg razreda Aranžersko-scenografskog odjela oblikovali lica Domaćih istražujući dekorativnost otpadnog materijala (drva). Na novonastale reljefne forme učenici su intervenirali bojom i finalizirali ih kao segmente Šume Striborove gdje stabla dobivaju ulogu tijela. 

Paukova mreža - treći razred Kiparskog odjela

Na fotografiji: Paukova mreža - treći razred Kiparskog odjela 

U vrijeme nastave predmeta Oblikovanje prostora, vođeni nastavnicom Tatjanom Masterl, učenici drugoga razreda Aranžersko-scenografskog odjela na temu zadatka linija u trodimenzionalnome prostoru osmislili su figure u pokretu te ih oblikovali žicom. Nastale figure u pokretu odgovaraju na poticaj i motiv likova Domaćih iz priče "Šuma Striborova" Ivane Brlić Mažuranić. Na poučnoj stazi "Šuma Striborova" u prirodnom okruženju, Domaći su pronašli  svoje mjesto gdje iskaču iz peći i skrivaju se na granama uokolo. Pronađite ih ako možete!

U sklopu predmeta Plastično oblikovanje koji vodi nastavnica Mirta Grandić učenici trećeg razreda Kiparskog odjela promišljali su objekt s kojim bi djeca mogla ostvariti interaktivni odnos. U tu svrhu učenici su stilizirali oblike kukaca koje su izvodili u tehnici terracotte (pečene gline) na principu prošupljene forme – negativ oblika na glinenoj plohi. Kukci su zapleteni u paukovu mrežu koja je izrađena od metalnih šipki i žice na kojoj se mogu okretati.

Lica domaćih - treći razred Aranžersko-scenografskog odjela

Na fotografiji: Lica domaćih - treći razred Aranžersko-scenografskog odjela  

Tijekom nastave Likovna obrada drva i kamena pod budnim okom i vodstvom nastavnica Ines Milčić i Marijane Vargić Petričušić, učenici trećeg i četvrtog razreda Kiparskoga odjela izrađivali su uporabne predmete ‒ kućice za ptice. Zadatak je bio osmisliti kućicu koja bi gradskim pticama pružile utočište (na nekim mjestima čak i mjesto za okrjepu). Kućice su rađene za malene ptice poput sjenica te jedna za golubove ili grlice, a učenici su svoju kreativnost u izradi kućica mogli izraziti ne samo oblikom, već i bojom te tako dodatno individualizirati osmišljeni uporabni predmet.

Iako je epidemiološka situacija narušila vremenik događanja radovi su ipak postavljeni u mjesecu prosincu 2020. godine na lokacijama šetnica "Šuma Striborova" te u Dječjem odjelu Stribor. Lokacije za posjete otvorene su do daljnjega, u skladu s vremenskim prilikama ili radnim vremenom.

Mirta Grandić