Tragom provjereno dobre tradicije u razvijanju čitateljskih klubova pri promicanju čitanja kod djece školske dobi, Gradska knjižnica Rijeka početkom 2012. godine odlučila je taj uspješni model i iskustvo podijeliti i s djecom Gorskog kotara. Osnovne škole na putu i stajalištima Županijskog bibliobusa odabrane su za prirodne partnere u toj misiji. Osnovan je Biblioklub, mreža čitateljskih klubova Županijskog bibliobusa Gradske knjižnice Rijeka za djecu starije školske dobi (11-14 godina). Od 2014. u Biblioklub su uključena i djeca mlađe školske dobi (8-10 godina). Od 2017. i odrasli čitatelji imaju svoj klub.

Sudionici i lokacije održavanja:

OŠ dr. Branimira Markovića Ravna Gora, OŠ Brod Moravice, OŠ Frana Krste Frankopana Brod na Kupi, OŠ Ivanke Trohar Fužine, OŠ Rudolfa Strohala Lokve, OŠ Skrad, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko (PŠ Severin na Kupi, PŠ Moravice, PŠ Jablan i PŠ Gomirje).

Napomena: iako su odlukom Grada Vrbovskog od početka 2019. godine četiri područne škole toga područja ostale bez usluge bibliobusa, započeti razvoj čitatelja koji je na ovom području dao sjajne rezultate, zahvaljujući potpori PGŽ, kroz aktivnost Bibliokluba se nastavlja.

Od 2017. uveden je dodatni model poticanja čitanja prilagođen djeci mlađe dobi – knjiške igre kao princip upoznavanja djece s nepročitanim naslovima na zanimljiv način. 2019. u program Bibliokluba uključene su i područne škole s linije Županijskog bibliobusa. 2020. godina bila je po svemu posebna, pa je kao takva utjecala i na život Bibliokluba: dio se programa izveo na daljinu, dio završio na livadi uz rijeku Kupu, a plan za budućnost Bibliokluba prilagođen je novim uvjetima: ništa nas ne smije iznenaditi - novi je moto ovog programa. Ako ne možemo biti sigurni što nam sutra donosi i hoćemo li se moći uživo družiti, nadmudrimo pandemiju. Isplaniran je program koji će knjižničarima, učiteljima i djeci omogućiti da uživaju u novim naslovima onda kad im se najbolje uklopi u školske rasporede - bili oni redovni ili izvanredni, uživo ili online. A komunikacija s autorima isplanirana je dopisno i na daljinu.

biblioklub Lokve

Biblioklupski knjižni corona-paketići za poticanje čitanja

Ako je 2020. bila upamćena kao godina koja je sve okrenula naopačke, 2021. pamtit će se po biblioklupskim knjižnim corona-paketićima iznenađenja. Svaka je od sedam uključenih škola primila knjižni paketić pomno izabranih naslova. Knjige i po održanoj aktivnosti (čitanju, knjiškoj igri/ raspravi) ostaju školskim knjižnicama kao sastavni dio njihovog fonda i za ubuduće.

Sadržaj biblioklupskih knjižnih paketića 2021. godine

Željka Horvat-Vukelja: Magdalenina knjižnica na kotačima
Željka Horvat-Vukelja: Žinko u školi : priča koja će svakom prvašiću olakšati polazak u školu
Putovanja : nevjerojatne seobe životinja
Miha Kovač: Čitam, da se pročitam
Pričosvijet: otključajte vrata mašte : putovanja i pustolovine : pripovjedačka knjiga
Davorka Premec: Vera među knjigama, Vera i jednobrk, Vera i Srećkomeđubuhama   
Jana Bauer: Kako prestrašiti čudovište 
Andrej Rozman Roza: Kako je Oskar postao detektiv 
Nives Madunić Barišić: Hana i Janko (3 detektivska romana)
Slavko Sobin: Šapice i Šapice i tajna zelene loptice
Srebrenka Peregrin, Erika Katačić Kožić: Bajkarice : junakinje iz narodnih predaja cijelog svijeta
Silke Rose West i Joseph Sarosy: Kako pričati priče djeci

Od 2012. do danas održano je sedamdesetak čitateljskih rasprava, pedesetak knjiških igara i niz vježbi čitanja za djecu s poteškoćama u čitanju, te niz susreta s autorima. Zanimljivo je proći kroz naslove koje se čitalo i o kojima se raspravljalo. Našli su se tu romani suvremene problemske književnosti za tinejdžere i izabrani romani dječje književnosti. kao što su Tajna perona 13 Eve Ibbotson, Priča o Tracy Beaker Jacqueline Wilson, Deklaracija autorice Gemme Malley, Disati pod vodom autorice Alex Flinn, Zaboravljeni sin i Pokušaj zaboraviti autora Mire Gavrana, Rubindol Sharon Creech, Gregov dnevnik: kronike Grega Heffleyja Jeffa Kinneya, Moj šuknuti šukundjed svinjokradica Louisa Sachara, Kako izdresirati zmaja Cresside Cowell, Zeleni pas i Bilješke jedne gimnazijalke Nade Mihelčić, Lažljiva Suzi Dese Muck, Tulipina igra i Ružan san Anne Fine, Izum Hugoa Cabreta Briana Selznicka, Debela: keks, čips & ljubavna bol Silvije Šesto, Imaš fejs? Jasminke Tihi-Stepanić, Kebarie Janje Vidmar, Vještice Roalda Dahla, Čarobnica Lili okreće školu naglavce i Čarobnica Lili čara besmislice autora Knistera, Akimbo i slonovi Alexandera McCall Smitha, Dinosauri prije mraka Mary Pope Osborne, Jež Katarzyne Kotowske, Pustolovine Arna i Điđija Nade Mihelčić, Planina tri pećine Per Olov Enqvista,  Fantastični gospodin Lisac Roalda Dahla, igralo knjiške igre prema omiljenim dječjim serijalima (o Gregu Heffleyu, Timyju Promašaju, Ottolini, Darcy Burdock, Natku Velikom, Ivy Pocket, Anici, prema poznatim svjetskim bajkama, Djedovim pričama Erwina Mosera i serijalu Neruševac Darka Macana, svim djelima Jelene Pervan, zbirci afričkih priča Priče iz zemlje baobaba, knjizi Astrid Lindgren Mi, djeca Graje Male, knjizi Ksenije Kušec Janko i stroj za vrijeme, zbirci priča San o dvorcu, hrvatska mitologija za malene Blanke Pašagić, romanu Moj sekin školski dnevnik (i imenik) Zorana Pongrašića, zbirci priča Ljubavne muke malog Luke Ivanke Borovac, zbirke priča Poštanski Marko Mladena Kopjara, zbirke priča Gvalup i druge priče Tamare Bakran. Sve do ovogodišnjeg paketa koji kod djece ima namjeru potaknuti ljubav prema bibliobusu (Magdalenina knjižnica na kotačima!), pomoći svim prvašićima u lakšoj adaptaciji na novu sredinu (Žinko u školi!), pogurati početnike čitanja u zabavni svijet slova (Hana i Janko, Šapice, Oskar, Čudovište, Vera…), ponuditi putovanja kroz maštu kad su djeci već sva druga putovanja uskraćena (Putovanja, Pričosvijet, Bajkarice…), i pružiti odraslim edukatorima potporu za poticanje čitanja (Kako pričati priče djeci, Pričosvijet, Čitam, da se načitam).

ki7

Biblioklub Veliki

Od 2017. godine na inicijativu kolektiva OŠ Rudolfa Strohala Lokve pri toj školi djeluje i Biblioklub Veliki, čitateljski klub za odrasle čitatelje. Od tada do danas održano je i devet rasprava za odrasle o knjigama Žabarska noć i Zelena tinta (serijal Lujzijana) autora Bartola Fuchsa/Tomislava Zagode i rasprava s autorom, Kao voda za čokoladu Laure Esquivel, Povijest ljubavi Nicole Krauss, Suverena čitateljica autora Alana Bennetta, Kuhanje s Fernet Brancom autora Jamesa Hamiltona-Patersona, Jedna zima u Stockholmu autorice Agnete Pleijel, Ja se ne bojim Nicolle Amanitija, Posljednje putovanje u Beč Irene Vrkljan.

Tajni dnevnik Knjigoljupca Velikog i za biblioklubaše

Od 2021. svaki će vrijedni biblioklubaš upisom u Županijski bibliobus osvojiti i samo svoj dnevnik čitanja. Popularni Tajni dnevnik Knjigoljupca Velikog ući će tako i u domove goranskih mališana i biti njihova tiha pratnja na ugodnom čitateljskom putovanju kroz godinu.

Školski koordinatori Bibliokluba

OŠ Rudolfa Strohala Lokve: Mihaela Špoljarić, dipl. knjižničarka, Andreja Marković, prof. HJK

OŠ Brod Moravice: Sanja Despot Abramović, dipl. knjižničarka     

OŠ Skrad: Sanja Despot Abramović, dipl. knjižničarka      

OŠ Frana Krste Frankopana Brod na Kupi: Mihaela Špoljarić, dipl. knjižničarka, Ana Derenčinović, prof. HJK

OŠ Ivanke Trohar Fužine: Davor Kauzlarić, dipl. knjižničar

OŠ dr. Branimira Markovića Ravna Gora: Žaklina Majetić, dipl. knjižničarka

OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko: Viktoria Samsa, dipl. knjižničarka

received_210742677915197

Dobrobiti

Djeci i školama Biblioklub pruža primjer kvalitetne knjižnične programske aktivnosti koja promiče čitanje iz užitka. Kroz desetljeće razvoja projekta, razvijen je raznolik sadržaj čitateljskih aktivnosti i suradnji - kroz čitateljske rasprave, vježbe čitanja za čitače početnike i dostavu građe lagane za čitanje, komunikaciju s piscima djeca razvijaju naviku čitanja i posudbe knjiga u bibliobusu i školskoj knjižnici. Gradska knjižnica Rijeka, kao nositelj projekta, i u ovom dodatnom segmentu razvoja nudi punu podršku i pomoć u vidu organizacije i dostave primjeraka knjiga izabranih za čitanja svojim partnerima - školama Gorskog kotara na liniji Županijskog bibliobusa.