Među policama strane književnosti, gdje je svoje mjesto pronašlo preko 150 naslova na albanskom jeziku, donaciju su predstavili ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, voditeljica Središnje knjižnice Albanaca u Republici Hrvatskoj Dorotea Kerni te zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj. Događaju su još prisustvovali počasni konzul Republike Albanije Bashkim Enesi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Gani Xharrahi i drugi predstavnici albanske i kosovarske manjine u Republici Hrvatskoj.

Povodom dodatka knjiškom fondu, Niko Cvjetković je istaknuo važnost dijaloga s nacionalnim manjinama kroz knjigu: „Po zadnjem popisu stanovništva u Primorsko-goranskoj županiji imamo više od 1770 Albanaca, a u samome Gradu Rijeci 592 Albanaca. Jako mi je drago što njima sada možemo ponuditi zbirku u kojoj će oni sigurno pronaći nešto za sebe.“

Knjige-na-albanskom-jeziku-odsada-i-na-policama-Gradske-knjiznice-Rijeka_article_full

Važnost obogaćivanja i ostvaraja zbirki knjiga na albanskome jeziku istaknula je i Dorotea Kerni. Voditeljica Središnje knjižnice Albanaca u Republici Hrvatskoj kazala je kako se na policama ne nalaze isključivo samo albanski autori (Ismail Kadare, Diana Çuli…), već i svjetski pisci prevedeni na albanski jezik. Pritom je istaknula želju za nastavkom suradnje u vidu dolaska i stručne literature.

U njenu misao uvezale su se i riječi zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj koja je istaknula važnost upoznavanja njenih sugrađana, kako kroz svakodnevnu komunikaciju, tako i kroz književnost: „Kroz svoj rad sam shvatila da se jako malo zna o albanskom narodu, povijesti, književnosti. Smatram da trebamo upoznati jedan drugoga. Živimo skupa, a ne poznajemo se dovoljno. Kroz književnost, kulturu i razgovor s ljudima možemo upoznati drugu stranu.

Zastupnica je istaknula kako je današnje predstavljanje samo prvi korak prema daljnjoj suradnji, kako kroz nove donacije, tako i događaje: „Nadam se da će ovo biti od velike pomoći, ne samo našim sugrađanima Riječanima, već i našim narodnjacima u Rijeci i Hrvatskoj.“

Naslove na albanskom jeziku bit će moguće posuditi u Središnjem odjelu Filodrammatica te Dječjem odjelu Stribor.