Kao što je već poznato ili ste mogli shvatiti prateći naše "Vijesti iz Benčića", kao središnji način informiranja o izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka, zahvat koji se provodi u "Benčiću" je vrlo složen, specifičan i atraktivan - prvo se moralo očvrsnuti vanjske zidove, potpuno ukloniti staru strukturu unutrašnjosti objekta i cijelu "nožicu", a potom dodatno osnažiti tlo duboko ispod površine s desecima tzv. pilota. Tek tada sve je bilo spremno za izgradnju novog objekta, a u tom pravcu procesi su krenuli početkom ožujka ove godine. Sada, nakon pet mjeseci prave izgradnje, kada smo točno na sredini ljeta, imamo što i vidjeti. 

Tako se upravo ove dane betonom nalijeva armatura ploče drugog kata knjižnice po kojem ćemo i hodati sljedećeg tjedna, traje obnova fasadnih površina sa sjeverne strane, a posebno je značajan proces slaganja čelične konstrukcije potpuno nove "nožice". Sljedećih pet mjeseci potpuno će promijeniti vizuru objekta i cijelog "kompleksa" jer pred nama više neće biti ruševina već u betonskom dijelu dovršen i krovom prekriven objekt.

Kao i svaki puta do sada kroz foto reportažu vodimo vas u novu knjižnicu! 

Ploča između prvog i drugog kata bit će dovršena kroz prvih desetak dana kolovoza nakon čega počinje uzdizanje prema potkrovlju. To je posljednja ploča nakon koje ostaje još samo izgradnja novog krova.

IMG_20210726_191613


Razliku između izgrađenog i neizgrađenog dijela najbolje je pratiti kroz svjetlo - tamo gdje je tama znači da je beton već stvorio dobar pokrov. 

IMG_20210731_144353


Lijepo se nazire i razlika između obnovljene i neobnovljene fasade. S obzirom na razne originalne ukrase na fasadi riječ je o osjetljivom procesu, a moraju se poštovati i konzervatorske upute kojima se obnavlja vrijedan komadić povijesti.

IMG_20210731_144142


Kroz novu "nožicu" s kojom cijeli objekt čini prepoznatljivo slovo "T" kretat će se i središnji ulaz u zgradu knjižnice, a njena nova čelična konstrukcija je posebno atraktivna.

IMG_20210731_143018


Uz obnovljenu Dječju kuću i parkoliku javnu površinu već krajem ove godine zauvijek će nestati ruševni izgled kompleksa "Benčić".  Volimo pogled na ove nebodere u pozadini - to znači da se na knjižnicu izravno naslanjaju grad i zajednica. 

IMG_20210731_150808

A pogled naravno ima dvije strane - ovako će to otprilike izgledati pri pogledu na jug - puno kulture. :) 

IMG_20210726_191518

Sljedeće "Vijesti iz Benčića" u obliku foto reportaže donosimo vam početkom rujna. Tada ćemo biti na još većoj visini....