Vrijeme: 15. 11. u 12 sati

Lokacija: Palača Šećerane 

Povjerenstvo u sastavu Dunja Matić Benčić, Aleksandar Mijatović, Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević primilo je 29. lipnja 2023. godine 65 rukopisa u konkurenciji za nagradu za najbolje neobjavljeno književno djelo te 8 prijedloga tiskanih knjiga za nagradu za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja, objavljeno u protekle dvije godine.

Nakon razmatranja neobjavljenih rukopisa i objavljenih knjiga koji su ušli u uži izbor nagrade odlučeno je da se za Književnu nagradu Drago Gervais za 2023. godinu:

  1. u kategoriji neobjavljenog rukopisa predloži roman pod naslovom Vi niste ovdje.

Rukopis je poslan pod šifrom Snoopy15. Nakon proglašenja pobjedničkog rukopisa, otvaranjem koverte sa šifrom utvrđeno je da je autorica nagrađenog rukopisa Doris Pandžić iz Rijeke.

     2. u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskoga jezika predlaže se zbirka pjesama Vlaste Sušanj Kapićeve, Krunica od versi, Naklada Kvarner, Novi Vinodolski, 2021.

Grad Rijeka dodjeljuje Književnu nagradu Drago Gervais za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva i to u dvjema kategorijama, za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Provoditelj natječajnog procesa i izdavač pobjedničkog djela je Gradska knjižnica Rijeka.