U srijedu 17. travnja u 18,30 u Narodnoj čitaonici će biti predstavljena knjiga Emila Crnkovića Tragom goranskih (po)kućaraca.

Riječ je o djelu koje je proteklih mjeseci privuklo veliku pažnju javnosti, posebno u Gorskom kotaru gdje je podsjetilo na neobično zanimanje koje je nekad hranilo obitelji, pa je slijedom toga u svojevrsnoj turneji predstavljeno u niz goranskih mjesta i škola. Napokon stiže i pred riječku publiku i to u sklopu Zavičajne srijede Gradske knjižnice Rijeka koja se organizira u suradnji s Društvom Gorana Rijeka.

U vremenima krize ovaj je posao osiguravao kruh, pa u dilemi ostati i umrijeti, ili otputovati i možda zaraditi – mnogi su odabrali ovo posljednje. Kućarski posao vratio je nadu u opstanak.“, Emil Crnković, proučavatelj brodmoravičke povijesti.

O knjizi »Tragom goranskih (po)kućaraca«

Knjiga mr. sc. Emila Crnkovića objavljena u izdanju Udruge za očuvanje brodmoravičkih starina »Turanj« iz Brod Moravica govori o brodmoravičkim (po)kućarcima – pretečama trgovačkih putnika. Riječ je o muškarcima koji su u 18. stoljeću sitnom trgovinom, ali i vještim obrtničkim rukama zarađivali za prehranu obitelji. Riječ je o djelatnosti koja je preko dva stoljeća ali baš doslovce hranila tadašnje mnoge i mnogobrojne goranske obitelji koje su u prosjeku imale po osmoro članova. Tražeći svoju priliku, barem jedan muškarac iz obitelji pronašao je kruh u putujućoj trgovini (torbarenju), kasnije u putujućem obrtu. Kućarenje će tada, kao jedini izvor prihoda, biti jedna od važnih poluga za život uopće na tadašnjim goranskim prostorima. Na kojima život ni danas nije odveć lak.