Središnje pitanje planiranog skupa s dijelom za stručnu knjižničarsku, ali i širu javnost rođendansko (60. rođendan pravog nastanka Gradske biblioteke Rijeka) bila je pitanje Gradske knjižnice Rijeka - može li knjižnica stvarati idealan grad i koje je mjesto knjižnice u neidealnim gradovima?

 

U knjizi “The Ideal City” skupine stručnjaka iz danskog multidisiciplinarnog studija Space10, jednog iz mreže razvoja proizvoda za poznatu švedsku IKEA-u, u analizi budućnost urbanih sredina prepoznaje 5 principa kao ključ kvalitetnog recepta razvoja: 1) Kapacitiranost 2) Pristupačnost 3) Djeljivost 4) Sigurnost i 5) Poželjnost.

Knjižnice, posebno one s predznakom narodne, povezive su gotovo sa svim navedenim principima na različite načine što otvara velike perspektive, ali i dileme razvoja. Kako te dileme izgledaju, da li doista knjižnice mogu gradove približiti osjećaju idealnosti, što u svom tom procesu znači zajednica, građani, korisnici, te koji su ključni izazovi koje donosi razdoblje do 2030. godine središnje su teme skupa u Rijeci koji uz središnju stručnu komponentu za profesionalnu knjižničarsku zajednicu dio format otvara i za širu zainteresiranu javnost. Jer knjižnice su za zajednicu.  

Program / 2. 12. Dječja kuća

9.30 – 10 sati: okupljanje sudionika (Dječja kuća)

10 – 10.15 sati: pozdravni govori

10.15 – 10.45 sati: Arhitektura knjižnica u širem razvoju gradova (prof. Janez Koželj, dipl.ing.arh)

10.45 – 11.15 sati: Svakodnevni grad - knjižnica kao treće mjesto (dr. sc. Sara Ursić, sociologinja)

11.15 – 11.30 sati: pauza za kavu

11.30 – 12 sati: Razumijevanje knjižnice u kontekstu urbanosti: utjecaj kulturno-socioloških

paradigmi na promišljanja suvremenih knjižničnih prostora (dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, red. prof. u miru)

12 – 12.30 sati: Promjene koje su potakle pomake ili Kako je Knjižnica postala Moja knjižnica (Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega)

12.30 – 14 sati: zajednički ručak svih sudionika uz glazbenu pratnju DJ-a Mirilo

14 – 15 sati: vođena šetnja dijelom nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka i budućim kvartom Knjižnice

15 – 16 sati:

panel Kraj puta početak je puta: što narodne knjižnice doista znače i mogu značiti lokalnoj zajednici, ekonomiji, razvoju

(moderator: dr. sc. Srećko Jelušić, sudionici: dr. sc. Sara Ursić - sociologinja, prof. Janez Koželj - arhitekt, dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić - red. prof. u miru, Aleksandra Šutalo - ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Mirela Pašić - stručnjakinja za rad s mladima, Vedran Jakominić - poduzetnik, Ivan Šarar - pročelnik za kulturu Grada Rijeke, mr. sc. Saša Randić - arhitekt nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće)

Knjižnice su često interno opterećene pitanjem arhitekture i vlastitog fizičkog prostora, iako je krupnije pitanje što razmišljanje o knjižnicama kao softveru zapravo doista dodaje slojevima gradskog razvoja na svim razinama - ekonomskoj, društvenoj, političkoj, urbanističkoj… Transformacija kompleksa Benčić u društveno-kulturno područje suočena je s izazovima koji postavljaju pitanje na koji način jedna narodna knjižnica u ovakvom revitalizacijskom projektu doista utječe i na šire osnaživanje grada i njegove zajednice, što će biti središnja tema ovog panela koji u raspravu ujedinjuje širok krug gradskih aktera.