Vođenje dnevnika jedan je od najboljih načina za svakodnevno filtriranje misli i silnih informacija koje konstantno konzumiramo.

Vođenje dnevnika jedan je od najboljih načina za samorefleksiju i kontemplaciju.

Vođenje dnevnika jedan je od najboljih načina na koji možemo na jednostavan način “izoštriti um” i povratiti fokus koji je danas lakše izgubiti nego ikad prije.

Dok pišem ovaj članak nekoliko puta otvaram Facebook i odgovaram na poruke, bacam oko na Twitter i Gmail.

Upravo kako bismo spriječili prekide bitno je proces pisanja dnevnika donekle ritualizirati. Na taj način sam proces postaje nezamjenjivi dio dnevne rutine kojim možemo doseći meditativne razine samospoznaje i mindfulnessa.

Vrlo je bitno odvojiti trenutak u danu koji ćemo posvetiti bacanju misli na papir. Nije bitno je li to rano ujutro uz prvu kavu ili kasno navečer kada se grad sprema na počinak. No ako želite stvoriti rutinu vođenja dnevnika, onda svakako pomaže svaki dan pisati u isto i za to predviđeno vrijeme.

Prije nego sam se bacio u freelancerske vode moja rutina je varirala, ali je obično bila jutarnja, zbog radnog vremena. Gotovo svako jutro dolazio sam pola sata ranije u grad kako bih u kafiću, koji se nalazio u blizini ureda, uz kavu i koji put cigaretu pisao.

Bitno je reći da nema definiranih pravila na kojima bi se vaš ritual pisanja dnevnika trebao temeljiti. Pitanje vremena, mjesta ili načina na koji to činite dio je vaše osobnosti. 

Kroz dugi niz godina pisanja dnevnika otkrio sam kako mi je lakše započeti pisati ako prvo prolistam stare zapise koji me napune potrebnom energijom i metaforički povuku za jezik. Uz to, služio sam se raznim medijima za bilježenje misli, ali za ovu dnevničku formu rekao bih da najbolje funkcionira papir i kemijska olovka.

Ima nešto gotovo alkemijsko u trenutku kada olovka u dodiru s papirom iz čiste misli manifestira na papir naše snove, brige i nade.

Osjećaj emotivnog pražnjenja koji se javlja nakon takvog zapisa nalikuje drugim oblicima pražnjenja koji proizvode ugodu, od osnovnih fizioloških do onih seksualnih.

( As Balzac said, ‘There goes another novel. – Za sve vas Annie Hall fanove)

Dnevnik je izvrstan ventil, papir trpi sve.

Dnevnik je brusni kamen kojim ćete izoštriti fokus i koncentraciju.

Dnevnik je najjeftiniji terapeut.

Dnevnik će vas natjerati da se svaki dan suočite sa sobom.