Kruna kraljice vrana (2014), prva je priča za djecu hungarologinje i turkologinje, bibliotekarke, ali prije svega nagrađivane pjesnikinje Tamare Bakran (Mjesečevo cvijeće/2012, Pastirica skakavaca/2014). 

Slojevita je to i poučna storija o kočopernoj vrani-vladarici koja osobno ispunjenje traži u materijalnome, da bi je na koncu upravo njezina taština stajala psihičkog zdravlja i socijalne pozicije. Ova prva među vranama žudi naime za imovinom koja bi je razlikovala od njenih istovrsnika i podanika. Upravo stoga što je svjesna da se kvalitetama nimalo ne izdvaja od podčinjenog joj vranovskog naroda, samoostvarit će se tek posjedovanjem ekskluzivnog asesoara - kraljevske krune. Umjesto društvenog angažmana, mudrosti ili dobrostivosti kojima bi se izdigla nad amorfnom pernatošću jata vrana, ona je poželjela rojalistički simbol na kakvome je pozavidjela ljudskoj kraljici. To će biti početkom vranina egzistencijalnog sunovrata, jer njezina je osobna realizacija - ostvarena činom krunjenja - tek kratkotrajni privid. 

Sretni dani ove okrunjene glave brzo će minuti. Njena propast neće biti posljedicom dramatičnih abdikacija ili prevrata, nego banalne neugodnosti - kraljica će naime nesretnim slučajem ostati bez voljenog objekta i od toga se strahotnog gubitka neće oporaviti. 

Psihološki profil mušičave kraljice bilježi opasne nuspojave vladarske dokonosti, ali i kompleks više vrijednosti pa i simptome manične depresije. Baš tipično kraljevski neuračunljivo ona svoj narod baca u probleme, pri čemu će se upravo najmanja i najnevažnija među vranama pokazati najsnalažljivijom i pomoći kraljici.

Dok je kraljevskoj razmaženki sedef s riječnog dna tek statusni simbol i sredstvo reprezentacije, materijalno vrijedan, ali bez dubljeg značenja, za generacije djevojčica taj komadić školjke nakit je sentimentalne važnosti i magičnih moći, poticaj za maštarenja i pripovijedanje priča; čaroban prsten, dragocjenost koja se s ljubavlju čuva i ostavlja u nasljeđe.

Ilustratorica Maja Vukina Bogović zagasitim koloritom priči je pridala ozbiljniju notu kao da sugerira kako slikovnica tematski možda i nije namijenjena djeci najmlađe dobi, već onima nešto starijima koje će pripovijest navesti na promišljanja. Kruna kraljice vrana naime nenametljivo otvara niz esencijalnih životnih pitanja.

No, ne bojte se, sasvim će u redu biti odlučite li je tek neopterećeno listati kao nostalgičnu odu prirodi ili pak posvetu kontroverznim i marginaliziranim vranama. Tamara ih voli, a vi?

Pronađite Krunu kraljice vrana na našim policama: http://bit.ly/1C87Zyt