Kulinarska proza: Baš ukusne knjige
Ok, do dobrih recepata danas znatno manje dolazimo putem knjiga, ali romani, putopisi, priče koje hranu imaju u središtu svoje radnje su ona originalna vrijednost koja nikada neće nestati. I nevjerojatno su ukusne.
Aleksandar Genis: Ruski hljepčić i druga kulinarska putovanja
Autor bogatoga esejističkoga, tematski šarolikog opusa, predstavljen je ovdje izborom tekstova svrstanih u cjeline pod nazivima Kulinarska putovanja, Gastronomske etide i Kulinarski blog, a tekst Crveni kruh cjelina je za sebe. Spisateljski interes, znatiželja i otvorenost zapaža različite krajeve i zahvaća brojne i neprehrambene teme, te su autorova razmišljanja o viđenom i kušanom potvrda i primjer kako metaboliziramo svijet. Tko voli jesti, kuhati i razmjenjivati iskustva s hranom i namirnicama odasvud pod kapom nebeskom, u ovoj će zbirci kulinarskih eseja moći istražiti raznovrsnost (jestivoga) svijeta.
Torgny Lindgren: Hladetina
Roman suvremenog švedskog pisca koji parodijom i humorom ruje po dubinskim slojevima ljudske prirode i vječnim temama poput granice istine i izmišljenog. Radnja se odvija u ruralnoj regiji na krajnjem sjeveru Švedske, gdje hara tuberkuloza, ali ta situacija ne sprečava seoskog učitelja da s pridošlicom, sumnjivim Nijemcem, krene u potragu za najboljom inačicom lokalnog specijaliteta - hladetine.
Maryline Desbiolles: Sipa
Pripremajući sipu za goste, autorica izlaže cjelokupni život u kojem prošlost ima dominantnu ulogu, iznosi svoja promišljanja o životu i smrti, problemima, davnim ljubavima i sl. Jednostavna lirska intimistička proza koja nosi miris francuskog podneblja.
Karen Blixen: Babettina gozba
Poluotok Jutland, Danska. 19. je stoljeće. Filipa i Martina su neudate i nesretne kćeri protestantskog pastora - Martina ne uspijeva pronaći sreću u ljubavi dok se Filipa odriče pjevačke karijere. Žive asketski sve dok se na vratima kuće, sada već ostarjelih sestara, ne pojavi francuskinja Babette odbjegla nakon gušenja Pariške komune 1871.
Sestre je nevoljko zapošljavaju kao sluškinju. Četrnaest godina kasnije Babette dobiva na lutriji i priređuje raskošnu gozbu na 100. obljetnicu rođenja pastora... Roman je drugo najvažnije i najpopularnije djelo autorice „Moje Afrike“ i prvi puta je objavljen 1950. u ženskom časopisu. Kritika je to okrutne svakodnevice, ali i religije i njenih običaja i rituala.
John Lanchester: Dug užitku
Ruska predjela, engleski doručak, sorbet od manga... i prije svega francuska kuhinja osnove su ovog romana u kojemu Tarquin Winot govori o svome životu. Kroz kulinarske recepte probijaju se drugi likovi: dadilje, brata, roditelja, susjeda, ali i krivnja za smrt roditelja i brata.
N. M. Kelby: Bijeli tartufi zimi
Iskustvo restoranskog objedovanja kakvo danas poznajemo dugujemo prvom francuskom chefu Augustu Escoffieru, ljubavniku slavne Sare Bernhardt, autoru prvih kulinarskih knjiga i "ocu konzervirane rajčice". Svu svoju strast Escoffier je pretakao u kulinarske bravure, od kojih mnoge nose imena znamenitih ljudi za koje ih je spravljao.
Roman započinje samim krajem Escoffierova života, u vrijeme kada piše memoare u kojima svjedoči o burnim vremenima kuharskog služenja u Francusko-pruskom ratu te radu u mondenim pariškim i londonskim restoranima, gdje je uživao povjerenje kraljeva i svjetskih vođa.
Isabel Allende: Afrodita : priče, recepti i drugi afrodizijaci
Šarmantnim pričama i zanimljivim receptima, autorica vodi čitatelja kroz svijet začina i afrodizijaka, otkriva povijest užitaka i dopušta da se zaviri u njen intimni, erotski svijet. Isabel Allende živi u Kaliforniji i ubraja se među najčitanije pisce u Latinskoj Americi, SAD-u pa i u Europi.
James Hamilton-Paterson: Kuhanje s Fernet Brancom
Britanac Gerald Samper, pisac naručenih biografija slavnih osoba, sklon neobičnim kulinarskim receptima kao što su dagnje u čokoladi ili sladoled s češnjakom i Fernetom Brancom, nepromišljeno je kupio staru kamenu kuću u planinama Toscane. Trebao je uživati u samoći, uređenju kuće i pisanju, ali ubrzo ga posjećuje susjeda koja uopće nije trebala biti u susjednoj kući.
Marta je nametljiva, zdepasta žena s kovrčastom masnom kosom iz Vojnovije, dijela bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je u Toscanu došla pisati glazbu za film slavnog talijanskog redatelja. Jedno drugome smetaju, ali oboje uživaju u ispijanju Ferneta Branca, likera od gorkih trava...
Slavica Tomčić: Budi lijepa i šuti
Treća knjiga ove autorice, nakon knjiga “Brdo od marmelade” i “Cvrčak na kartonu”, spoj je fikcije i kulinarskih recepata kroz koji se probija priča o podijeljenom identitetu spisateljice i domaćice. Glavna junakinja razdvojila se na Književnicu i Domaćicu te je u dilemi: što je važnije, skuhati jelo ili napisati priču, tko je bolji i korisniji, i slično. Pri tome autorica ukazuje na sve veći broj zahtjeva koje suvremeno društvo nameće ženama, odnosno mnogobrojnost i umreženost uloga žena današnjice.
Anthony Bourdain: Kuharovo putovanje : u potrazi za savršenim jelom
Postoji li savršeno jelo? Odgovor na pitanje daje svjetski poznati gastronom i šef kuhinje Anthony Bourdain. Od Meksika do Amerike, od Portugala do Francuske, od Rusije do Vijetnama, od najsiromašnijih do najbogatijih zemalja Bourdain otkriva da za savršeno jelo nisu bitni samo sastojci već i alkemija mjesta, važnost prigode, društvo i trenutak... Kroz humoristične i detaljne opise Bourdain dočarava čitatelju razne kulture i njihovu gastronomiju.
Gaile Parkin: Magične torte iz Kigalija
Radnja autoričina prvijenca događa se u Ruandi, zemlji koja se tek oporavlja od ratnih strahota. Toplo i šarmantno autorica priča o životu u suvremenoj Ruandi u kojoj se isprepleću životi domorodaca i stranaca koji dolaze u ovu tužnu zemlju s različitim motivima. Neki da zarade, a neki da pomognu.
Stup je romana Tanzanijka Angle Tungaraza, slastičarka kod koje svi za posebne prilike naručuju torte. Ako su spravljene Angelinim rukama, predstavljaju i statusni simbol. Kroz Angelinu kuću prolaze različiti ljudi noseći sa sobom svoje sudbine i priče.
Usred poslijeratnog kaosa, kakofonije različitih jezika, bolesti, tuge za poginulim i umrlim očevima, sinovima, majkama i prijateljima, Angelina kuća oaza je topline i mira.
Ephraim Kishon: Kishon za gurmane
Zbirka satira izraelskog humorista, dramatičara, filmskog redatelja i scenarista na temu blagovanja i kulinarstva koja sadrži i njegove nove osobne gastronomske savjete.
Kishonu svojestvena duhovitost i originalnost vidljiva je u ovim "kulinarskim satirama" bez obzira radi li se o vrelim juhama, wienerwaldskim pilićima, mađarskom paprikašu ili pak zgodama i nezgodama za trpezom kod kuće ili u gostima. Na kraju knjige je kratka bilješka o piscu.
Joanne Harris: Pet četvrtina naranče
Nakon što je 2001. osvojila javnost svojim bestselerom "Čokolada", i sljedećim romanom Joanne Harris ostaje vjerna okruženju mirisne domaće kuhinje i nadahnutom pripravljanju tradicionalnih delicija.
Ovom zgodom riječ je o Framboise Dartigen, koja se kao udovica u dobi od 65 godina vraća u svoj rodni gradić Les Laveuses, na obali Loire. Naslijedivši nakon majčine smrti njen foto-album, prošaran mnoštvom recepata na marginama, te staklenku s velikim crnim tartufom, uskoro će otkriti da su te dvije uspomene, naoko ne baš vrijedne sitnice, zapravo skriveno blago...
Lojze Wieser: Kuhanje pod drugim zvijezdama : priče o davno zaboravljenim jelima
Zbirka gastronomskih putopisa i recepata vodi čitatelja na nostalgično putovanje kroz autorovo djetinjstvo i niz krajeva koje je posjetio. Putovanje puno okusa, mirisa i raznih oblika obuhvaća niz zaboravljenih jela od palente, heljdine kaše, kiseloga mlijeka sve do pečenih kamenica, paštete od bikova, janjetine, tripica...
Laura Esquivel: Kao voda za čokoladu
Originalno duhovita, čarobno dirljiva i neumitno tragična, ova ljubavna pripovijest osvojit će vas kao što je svojim istinskim životnim šarmom osvojila srca milijuna čitatelja širom svijeta.
Julie Powell: Julie & Julia
Dvije žene i dvije isprepletene životne priče koje povezuje strast za kuhanjem. Jedna je o slavnoj američkoj kuharici Julie Child koja je 60-ih Americi otkrila tajne francuske kuhinje, a druga o mladoj Amerikanki Juliji Powell, depresivnoj zbog životnog neuspjeha a opsjednutoj vrsnim kulinarstvom slavne kuharice, koja odluči da će u svojoj kuhinji isprobati njezina 524 recepta u godinu dana i o svemu tome pisati na blogu. Blog postaje tako čitan da odluči izdati knjigu po kojoj je snimljen i film.
Agnes Desarthe: Pojedite me
Roman ove suvremene francuske autorice priča je o Myriam koja je nakon odlaska od muža i privremena angažmana u cirkusu odlučila otvoriti restoran.
Mada u početku nema ni natpis, a stalne goste čine tek susjed iz cvjećarnice, dvije školarke i galerija neobičnih prolaznika, njezin talent za kuhanje i gostoljubivost ubrzo dolaze do izražaja te "Moj kutak" postaje prestižno mjesto za izlaske. No istodobno s neočekivanim uspjehom Myriam sustiže njezina prošlost...
Johannes Mario Simmel: Može i bez kavijara
Ludo smione pustolovine i iskušani kuharski recepti tajnog agenta protiv svoje volje, Thomasa Lievena.
Elizabeth Acevedo: Bačena u vatru
Višestruko nagrađivan roman "Bačena u vatru" donosi nam iako tešku, no pozitivnom energijom nabijenu priču o sedamnaestogodišnjoj Emoni Santiago. Emonin život nije bio lak, majku je izgubila pri porodu, otac shrvan gubitkom vraća se u Portoriko, a skrb o malenoj djevojčici preuzima baka koja postaje središnja osoba u njezinom životu.
Naša junakinja bila bi gotovo obična srednjoškolka s prijateljicama, školom i svime što prati odrastanje da nije samohrana majka malene trogodišnje Emme. Emoni, iznimno nadarena za kuhanje i kulinarstvo, morati će donijeti teške odluke o svojoj budućnosti i naći ravnotežu između svoje strasti prema kuhanju, svoje kćeri, ali i nove ljubavi kojoj se nije nadala...
Toplo ispisan, životan i intrigantan roman se ne ispušta iz ruku. Vizualno zanimljiv i isprekidan živopisnim receptima, prava je poslastica za mlade čitatelje.
Martine Bailey: Glad za ljubičicama
Biddy Leigh je pomoćna kuharica u imućnoj engleskoj obitelji. Kada njezina novopečena gazdarica odluči naposredno nakon udaje pobjeći iz sumornog okruženja u Italiju, povede Biddy sa sobom. Biddy je ponijela i staru knjigu recepata u koju bilježi nove okuse, zamisli, recepte... Priča o mladoj ženi koja će zahvaljujući pamet i upornosti uspjeti u životu.
Veljko Barbieri: Epitaf carskoga gurmana
Roman o neimenovanom sladokuscu koji u uvjetima diktature i poptpune kontrole pojedinca pokušava održati svoju gurmansku slobodu, kulturu ugađanja osjetilu okusa i želucu te hedonističku životnu filozofiju.
U logici totalitarizma već samo uživanje u jelu i pilu predstvlja anarhistički čin i prijetnju poretku, te se stoga u privatni život ovoga anonimnog činovnika uvlači totalitarna mašinerija i postupno rastače njegovu osobnost. Istrgnuti listovi iz gurmanova intimnog dnevnika tvore svojevrsnu kroniku sukoba individuuma i vlasti.
U trenutku kad mu mehanizam vlasti uskraćuje svaku mogućnost djelovanja, te reresivnim postupcima i eskaliranom kontrolom poseže u bitne crte njegova značaja dovodeći do negacije posljednjeg uporišta individualne slobode, protagonist se odlučuje na konačni slobodni izbor: dragovoljnu smrt...
Chitra Banerjee Divakaruni: Gospodarica začina
Tilo je doseljenica iz Indije. U kalifornijskom gradu Oaklandu vodi dućan sa začinima. Vrsna je poznavateljica začina i njihovih moći, ima sposobnost proricanja i uvida u druge svjetove, liječi bolesne i pomaže ljudima koji su nesretni. U njezin dućan uglavnom dolaze indijski iseljenici, a jednog dana pojavit će se Amerikanac Raven.
Među njima će se odmah razviti međusobna naklonost koja će na kraju prerasti u ljubav. Roman odiše posebnom atmosferom, a najsličniji je romanima koji pripadaju magičnom realizmu, primjerice romanu "Kao voda za čokoladu" Laure Esquivel.
Spisateljica ovog romana Chitra Benerjee Divakaruni rođena je u Indiji, ali već dugo živi u Americi. Napisala je nekoliko romana, a proslavila se upravo "Gospodaricom začina".
Asli E. Perker: Nabujak: [ljubav, život i čežnja u jednoj godini kuhanja]
U ovom zanimljivom romanu koji se odvija u kuhinjama i na tržnicama New Yorka, Pariza i Istanbula, hrabrost i žudnja počinju upletati u živote troje vrlo različitih ljudi.
Kako bi prebrodili razne životne nedaće, oni počinju učiti kuhati, te kroz vlastite, ali i tuđe gastronomske užitke otkrivaju čudesniji, sadržajniji i - ukratko bolji život.