Open Education Resources Commons (OER)

Ova stranica je toliko bogata vrhunskim sadržajem da bismo mogli jedan ovakav tekst posvetiti samo njoj. Ukoliko ste školski nastavnik, sveučilišni profesor, učenik, student ili jednostavno željni znanja i puni volje za ulagati u sebe, ovdje ćete naći mnoštvo korisnih stvari. OER su materijali za učenje i podučavanje koje u većem dijelu možete koristiti bez plaćanja ili dopuštenja od strane autora. Na ovoj stranici imate pristup tim sadržajima, koji su doista kvalitetni, na jednom mjestu. Kolekcija je ogromna i još raste, a trenutačno sadrži preko 50 000 različitih jedinica. Te jedinice mogu biti udžbenici, skripte, kompletni sveučilišni kolegiji, radni listići, silabusi, interaktivni mini tečajevi, simulacije, a ukoliko se registrirate, možete i vi kreirati svoj sadržaj. Ovim vas putem pozivamo da to i učinite ne bi li navedeni sadržaji bili dostupni i na hrvatskom jeziku. Sadržaji pokrivaju sve znanosti (prirodne, tehničke i društvene), kao i područje umjetnosti, a zastupljeni su za sve razine obrazovanja.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.

 

Open Course Library

Open Course Library (OCL) je kolekcija materijala za učenje koju stvaraju fakultetski profesori, nastavnici, knjižničari i drugi stručnjaci za obrazovanje. Ti su materijali besplatni i mogu se slobodno dijeliti, a neki dolaze i uz cjenovno pristupačne udžbenike. Sadržaji su većinom koncipirani u formi sveučilišnog kolegija, a otvaraju se unutar Google Drive-a gdje se nalaze dostupni materijali. Ova je stranica prvenstveno namijenjena studentima, ali svatko tko ima želju naučiti, primjerice španjolski jezik ili uvod u filozofiju, može pristupiti i uz vlastiti trud obogatiti svoje znanje.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.

 

ArtCyclopedia

ArtCyclopedia ima za cilj postati najkvalitetniji vodič kroz umjetnost na Internetu. Tamo ćete naići na pregledan katalog umjetnika s poveznicama na stranice muzeja, arhiva i drugih virtualnih kolekcija na kojem su oni zastupljeni. Ova će stranica biti veoma korisna svakom ljubitelju lijepih umjetnosti, kao i studentima likovnih umjetnosti i povijesti umjetnosti.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.

 

World Digital Library

World Digital Library (WDL) je projekt jedne od najpoznatijih svjetskih knjižnica – Library of Congress, uz potporu i suradnju UNESCO-a te brojnih drugih knjižnica, arhiva, muzeja i obrazovnih institucija. WDL omogućava korisniku da otkriva, proučava i uživa u različitim kulturnim sadržajima i povijesnim dokumentima. Sadržaj prikupljen na WDL-u uključuje mnoštvo knjiga, rukopisa, zemljopisnih karti, novina i časopisa, grafika te zvučnih i vizualnih zapisa. Sve je to pretraživo prema mjestu, vremenu, temi, jeziku, vrsti građe i instituciji u kojoj se čuva. Svaka jedinica građe sadrži izvrstan opis koji sadrži i tumačenje povijesnog značaja. Važno je napomenuti da je sama stranica, kao i svi metapodaci i opisi, dostupna u sedam jezika. Jedan od zanimljivijih sadržaja čine Timelines (Vremenske crte) i interaktivne karte, no za sada je zastupljeno samo nekoliko tematskih cjelina (primjerice I. svjetski rat, Imperijalna Rusija, iluminacije u rukopisima,…), ali su doista dubinski obrađene i pružaju mnoštvo informacija. Sadržaja je iz mjeseca u mjesec sve više, a zasigurno ćete naći nešto za udovoljiti svojoj znatiželji.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.

 

Digital Collection – University of Washington

Sveučilište u Washingtonu ima doista impresivnu digitalnu zbirku. Izgradnja te zbirke započela je 1997. godine u suradnji s brojnim članovima nastavničkog osoblja, knjižničarima, inženjerima, studentima i korisnicima. Sadržaj okupljen u ovoj digitalnoj zbirci je raznolik i naći ćete tu zvučne i video zapise, fotografije, novine i časopise, grafike, slike, crteže, postere, umjetnost američkih urođenika, karte i drugo.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.