Zagovornici te filozofije vjeruju da svaki pojedinac ima pravo na besplatan pristup visokokvalitetnim materijalima za učenje. Suvremena knjižnica nije više isključivo fizičko mjesto, već se nalazi i u virtualnom svijetu koji se pokazao kao savršeno stanište za knjižnicu u svakom pogledu. Naša je dužnost, kao knjižničara, korisniku pomoći u snalaženju i u tom virtualnom prostoru.

Kako ne bi lutali virtualnim bespućima koja često nude informacije upitne kvalitete, pripremili smo popis stranica koje će vam pomoći oplemeniti duh i intelekt kvalitetnim i zabavnim sadržajem. Radi se o platformama za učenje koje imaju različiti stupanj otvorenosti sadržaja (pristup određenim sadržajima se plaća) te različitim internet stranicama koje svojim djelovanjem unapređuju svijest o otvorenom pristupu i nude određene sadržaje. Sve što vam treba je računalo spojeno na internet, želja i volja za učenjem te, najčešće, znanje engleskog jezika.

edX MOOC (massive open online course)

edX je neprofitna platforma za učenje čije usluge koristi preko 20 milijuna ljudi diljem svijeta. Nevjerojatna platforma koja unapređuje modernu edukaciju pružajući pristup vrhunskim predavanjima s preko 120 svjetskih sveučilišta. Spomenimo samo neke: Harvard, MIT, Berkley, CalTech, Sorbonne, Imperial College London,… doista impresivan niz. Korisnik može pratiti odabrani program u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta.

Svi programi su u otvorenom pristupu, a ukoliko ste ozbiljniji i želite više, uz nadoplatu možete dobiti pristup vremenski neograničenom pristupu materijalima za učenje, sudjelovanje zadacima koji se ocjenjuju te službeni certifikat o položenom programu. Dostupan je čak i upis na pravi višegodišnji studijski program što je ipak nešto skuplje. Svakome tko ima želju ulagati u sebe, bilo iz profesionalnih razloga, bilo iz hobija, preporučamo da istraži što edX ima za ponuditi.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.


Khan Academy

Khan Academy je globalna učionica za sve uzraste. Nudi zadatke za vježbu, instrukcijske videe i personalizirani pristup. Bilo da ste zainteresirani za matematiku, umjetnost, povijest ili nešto drugo, naći ćete kvalitetan sadržaj. Khan Academy nudi posebne programe za učenike, roditelje i nastavnike. Nastavnicima se nudi mogućnost implementacije sadržaja u nastavi na interaktivan način. Dostupna tehnologija se koristi u svrhu obrazovanja na najbolji način.

Djeca su željna novih tehnologija, ne možemo ih odvojiti od tableta ili smartphonea, stoga ih treba usmjeriti da vrijeme koje provode koristeći ih ne bude isključivo za igru, već i za učenje. Bilo da ste roditelj, nastavnik ili ste jednostavno željni novih znanja, ovo je pravo mjesto za vas. Potpuno besplatno i zabavno, a prije svega kvalitetno.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.


Open source

Ova zanimljiva stranica objavljuje članke i priče o kreiranju, dijeljenju i prihvaćanju sadržaja koji se nudi u otvorenom pristupu. Opensource.com okuplja zajednicu čija je misija unapređenje tehnologije, znanosti, edukacije, zabave i civilizacije općenito kroz otvoreni pristup informacijama i sadržajima.

Na ovoj stranici zaista možete pronaći svega: različite organizacije koje nude svoje proizvode u otvorenom pristupu (primjerice Linux Foundation), resurse za rad, igru i učenje (alternative Minecraftu, razne alate za uređivanje teksta, vizualizacije i sl.), pristup brojnim cloud servisima za pohranu podataka. Zaista se nudi mnoštvo sadržaja i svatko će naći nešto za sebe.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.


Open culture

Fascinantna stranica koja okuplja visokokvalitetan sadržaj koji bi inače bio rasut webom i samim time teži za pronaći. Ovdje možete naći izvrsne članke na različite teme s brojnim poveznicama na vezani sadržaj. Ako želite naučiti neki strani jezik, zasigurno ćete naći koji tražite. Možda pronađete nešto što niste ni tražili pa tako naletite na poveznicu koja vas vodi do digitaliziranih da Vincijevih bilježnica sa skicama ili interaktivnu kartu Danteovog Pakla.

Sadrži i brojne poveznice na različite digitalne knjižnice i arhive, audio knjige, tečajeve, igrane, animirane i dokumentarne filmove, glazbu,… A sve je visoke kvalitete i u otvorenom pristupu. Na openculture.com možete provesti sate i sate koji će vam garantirano biti zanimljiviji i korisniji od vašeg facebook feeda.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.


Internet Archive

Internet Archive je neprofitna knjižnica u kojoj možete naći nevjerojatnu količinu besplatnih knjiga, filmova, softwarea i slično. Preko 20 godina ova stranica, kao što joj i ime kaže, arhivira Internet, a njezina je misija omogućiti univerzalni pristup znanju.

A sada malo statistike: Internet Archive sadrži zapise 330 milijardi web stranica, 20 milijuna knjiga i tekstova, 4,5 milijuna zvučnih zapisa (uključujući 180 000  koncerata), 4 milijuna video zapisa, 3 milijuna slikovnih datoteka i 200 000 software programa. Zaista impresivna kolekcija koja je jednostavno pretraživa, a svatko tko otvori besplatan profil može dodavati svoj sadržaj ovom bogatom arhivu.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.


Google arts & culture

Online platforma pomoću koje korisnici mogu pristupati slikovnim datotekama umjetničkih djela u visokoj rezoluciji. Zastupljena umjetnička djela nalaze se u muzejima koji su se priključili projektu. Uz samu sliku navode se i brojne informacije o djelu i autoru. Google je uz pomoć svoje Google street view tehnologije omogućio i virtualne šetnje kroz neke od muzeja. Tako da možete iz svog doma prošetati po, recimo, galeriji Uffizi.

Također, sadrži brojne članke, video i audio zapise, edukacijske materijale te viralnu funkciju integriranu u aplikaciju za vaš smartphone - Art Selfie. Napravite selfie i aplikacija će pronaći vašeg dvojnika u svojoj bazi portreta. Za prvi posjet ovoj platformi preporučamo vam da u tražilicu upišete Van Gogh, otvorite sliku Stary night i zumirate. Postoje još brojne slične platforme i inicijative, ali ovu smo izdvojili kao ogledni primjer. Ukoliko ste umjetnik ili ljubitelj umjetnosti, ova aplikacija će biti obavezna u vašem smartphoneu.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.


LibriVox

LibriVox je stranica čiji sadržaj stvaraju brojni volonteri iz čitavog svijeta. Radi se o sadržaju prvenstveno namijenjenom slijepim i slabovidnim osobama. Ukratko, LibriVox je digitalna knjižnica audio knjiga. LibriVox u svoju bazu uključuje jedino naslove koji se nalaze u javnoj domeni, odnosno nisu pod zaštitom autorskih prava.

Većina sadržaja je na engleskom jeziku, ali i brojni ostali jezici su zastupljeni. Sav sadržaj je u potpunosti besplatan i dostupan za preuzimanje, a možete birati između više od 12 481 naslova koliko ih je bilo 31. prosinca 2018. godine.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.


Project Gutenberg

Projekt Gutneberg se oslanja na volonterske napore digitalizacije i arhiviranja knjiga. Ovdje možete naći oko 59 000 naslova svjetske literature; od raznih časopisa preko kuharica pa sve do notnih zapisa. Tjedno se dodaje otprilike 50 novih naslova u ovu zbirku. Većinom se radi o naslovima kojima su istekla autorska prava.

Misija ovog projekta je potaknuti na stvaranje i korištenje digitalnih knjiga na što više jezika ne bi li bile dostupnije za čitanje u čitavom svijetu. Hvalevrijedan projekt koji nudi puno više nego što smo napisali pa vas ohrabrujemo da posjetite stranicu projekta, sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Pogledaj o čemu je riječ ovdje.