Otvorena knjižnica digitaliziranih dječjih knjiga na različitim svjetskim jezicima iz raznih država svijeta nalazi se na http://en.childrenslibrary.org/index.shtml i trenutno nudi 4642 knjige na 61 jeziku, za djecu od 3 do 13 godina. Jednostavnim pretraživanjem knjige se mogu birati prema uzrastu kojem su namijenjene, ali i prema manje uobičajenim kriterijima kao što su boja korica i veličine knjige. Zgodno, zar ne? Osim toga, možemo birati želimo li čitati fantastične ili stvarnosne priče, želimo li da su likovi djeca, životinje ili fantastična stvorenja, zanimaju li nas slikovnice ili veće knjige, ili možda knjige koje su dobile književne nagrade. Prema osjećaju koji prevladava, mogu se naći vesele, tužne, zastrašujuće i smiješne, a može se birati i prema jeziku i zemlji iz koje knjige stižu. Na hrvatskom jeziku ICDL nudi 34 knjige, većinom slikovnice, no na drugim svjetskim jezicima ima ih puno više. Zato je ovo pravo vrijeme za čitanje na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku.

Međunarodna dječja digitalna knjižnica pokrenuta je 2002. godine i otad ju je posjetilo preko tri milijuna čitatelja. Pokrenuta je s ciljem da djeci i odraslima koji se djecom bave omogući pristup slikovnicama i knjigama koje predstavljaju različite kulture, društva i načine života ljudi cijeloga svijeta te tako pomaže u upoznavanju i boljem razumijevanju globalne zajednice u kojoj živimo. ICDL širi poznavanje i razumijevanje drugih kultura, multikulturalnost, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Kako bi ICDL bila po mjeri djece, pobrinuli su se istraživači američkog Sveučilišta u Marylandu u suradnji s Internetskim arhivom (Internet Archive). Računalni znanstvenici, knjižničari, obrazovni tehnolozi, učitelji i grafički dizajneri zajedno s grupom djece istraživali su dječje želje i navike te stvarali platformu digitalne knjižnice. Zato ICDL omogućuje pretraživanje i snalaženje putem dječje logike.