Kao ilustrator i karikaturist Ivan Mišković dobro je poznat autor, naročito riječkoj publici. To nije slučajnost s obzirom da je Mišković godinama ukras i začin Novog lista, na čijim stranicama već godinama živi 1xCRNO, koji nam u tom tiku sekunde pogleda razvedri ili pak zagorča dan, ovisno o tome kako doživljavamo Miškovićev karakteristični crni humor koji se obično vrti oko svinja, pijanaca, pregorenih turista...

Popularnosti u tiskovini unatoč, Mišković donedavno nije bio osobito prisutan na internetu, što je sigurno utjecalo na nepravednu činjenicu relativnog nepoznavanja njegovog rada izvan regije. Taj je hendikep sada napokon ispravljen i to zahvaljujući samom autoru koji je uzeo stvar u svoje ruke i izradio web-stranicu koja reprezentativno predstavlja višegodišnje stvaralaštvo. Osnovne su karakteristike stranice čistoća i preglednost, a ne nedostaje ni Miškovićevih radova koji u digitalnoj formi ne gube ništa od svog crnohumornog šarma. Ali nije sve tako crno – prisutne su tu i Miškovićeve ilustracije u boji koje nemamo priliku vidjeti tako često.

Naposljetku, spomenimo da je sadržaj prilagođen i za pregledavanje na engleskom jeziku pa sada i negovornici hrvatskog jezika mogu osjetiti humor i prepoznati vrijednost Miškovićevog rada.

Uostalom, sve svjetske svinje imaju sličan pogled na život, zar ne? ;)

Stranica: http://www.1xcrno.com

A ako vam web nije dovoljan, pregledajte Miškovićeve radove s polica Gradske knjižnice Rijeka: