Prije pojave interneta i e-knjiga, jedini način da svijetu prezentirate svoje djelo je bio da otisnete knjigu u tiskari. Za to je trebalo naći izdavača ili ste mogli sami o svom trošku tiskati knjigu. To je, prije svega, skupo. I izdavaču i vama. Osim toga doseg je upitan i ovisi o mreži distribucije i količini tiskanih primjeraka. Internet i e-knjiga to su potpuno izmijenili. 

Danas je moguće objaviti svoje djelo u formatu e-knjige i distribuirati ga globalno za nula kuna. Čak ne morate imati ni kompjuter ni internet kod kuće. Možete otići u knjižnicu i otamo objaviti svoje djelu svijetu.

Što je potrebno?

Potrebno je imati: e-mail adresu, kratki opis djela, duži opis djela, i naslovnicu. 

Nakladničke platforme

Nakladničkih platformi ima dosta, od kojih je vjerojatno najpoznatija Amazon sa svojim čitačem Kindleom, koji je i gurnuo na velika vrata e-knjigu. Njihov program zove se Kindle Direct Publishing (KDP) i najpopularniji je i najveći u svijetu. Osim KDP-a postoje i platforme Kobo, Apple store, Barnes&Noble, Smashwords, Scribd, ISSUU itd.

Zašto Smashwords?

Razlog je vrlo pragmatične prirode: objavljivanjem na Smashword-platformi, objavljujete i na ostalima na način da vašu e-knjigu Smashword distribuira na njihove platforme.

Smashwords je, koliko je meni poznato, najblagonakloniji samizdat autoricama odnosno autorima. Objavljivanjem na Smashwordsu, vaše knjige bivaju automatski distribuirane na Kobo, Barnes&Nobel, Apple store te platformu Oyster, koja funkcionira kao e-knjižnica. Osim toga možete svoje e-knjige "skinuti" i dijeliti okolo koliko god hoćete. Možete svoju knjigu učiniti dostupnom za kopiranje izabirući različite copyright-licence i skidajući DRM-zaštitu. Možete sami odrediti cijenu svojih knjiga koja se neće mijenjati. Barem na Smashu i Kobou. :-) Barnes&Nobel zna povremeno neke naslove staviti besplatno dostupne neko kratko vrijeme. Amazon je postavio limite na distribuciju sa Smashworda, a i voli mijenjati cijene. Ipak, vaša izdanja se mogu čitati na Kindleu jer Smash radi konverziju i u mobi-fajl. 

Evo razloga:

Konvertiranje u najvažnije e-book formate: mobi, epub i pdf.

Distribucija na najveće prodajne platforme: Barnes&Noble, Apple, Kobo, Scribd itd.

Distribucija na platformu Oyster - e-knjižnicu.

Sloboda kreiranje cijene e-knjige, uključujući i besplatno. 

Transparentnost: dnevni, mjesečni i godišnji izvještaji o prodaji.

Najpovoljniji omjer raspodjele zarade: 60 do 80% autoru.

Sloboda izbora copyright-licenca uključujući i DRM-free-opciju.

Kreiranje računa na Smashwords-platformi

Klik na link https://www.smashwords.com/, registriraj se, upiši svoju e-mail adresu, postavi si lozinku i to je to. Nije nužno za objavljivanje, ali možeš dodati svoju fotografiju, biografiju, intervju, videozapise, web-stranicu, blog, profile na društvenim mrežama i slične stvari.

Naslovnica

Za naslovnicu je bitno da je u jpeg- ili png-formatu minimalnih dimenzija 1400 x 2600 piksela. Može biti većih dimenzija, ali ne i manjih. 

Priprema teksta

Rukopis se priprema u Wordu. Potrebno je definirati stilove. Minimalno tri: jedan za tekst, jedan za naslove i jedan za metapodatke. Za stilove je važno da se rabe jednostavni fontovi, recimo Times New Roman ili Arial. Ako se rabe neki egzotičniji fontovi, postoji velika mogućnost da konverzija u e-knjigu ne bude uspješna. Izbor fonta u pripremi je nebitan jer čitači e-knjiga ionako imaju svoje fontove koje čitatelji mogu po volji mijenjati. 

Odvajanje poglavlja ili pjesama odnosno prelazak na novu stranicu mora se napraviti pomoću page breaka. Nikako ne koristiti entere do nove stranice jer će to uzrokovati raspadanje teksta prilikom konverzije. 

Sve je tabulatore potrebno iz teksta ukloniti. Ako se želi upotrijebiti uvlaka u prvom redu, to se čini tako da se uvlaka definira u stilu. 

Sadržaj se kreira linkanjem naslova poglavlja/pjesama unutar dokumenta s naslovima poglavlja u sadržaju. Označi se naslov poglavlja/pjesme u tekstu, ubaci se bookmark i onda se u sadržaju ubaci link na taj bookmark

Tekst se mora spremiti u "Word 97-2003 Document" (*.doc) formatu. Ako se spremi u nekom drugom formatu poput Word Document (*.docx), konverzija neće biti uspješna. 

Objavljivanje

Kliknete na izborniku Publish i otvorit će vam se stranica na kojoj ćete upisati naslov djela, kraći i duži opis, odrediti cijenu itd.

Ono što je ovdje važno napomenuti jest da pod "jezik" izaberete "Croatian". Ako izaberete "Bosnian" primjerice, neće vam uspjeti konverzija. Obavezno omogućite sampling da čitatelji mogu "kušati"/"njušati" vaše djelo prije no što se odluče na kupnju. Pod "Adult content" nemojte označiti da vaše djelo nije za mlađe od 18 jer se ta oznaka rabi isključivo za pornografski sadržaj. E-book formate označite sve. Na kraju kliknite "Yes, I agree." I to je to. Vaša je e-knjiga spremna za distribuciju i čitanje na vašu radost i radost čitatelja diljem svijeta. 

Čestitam!

Sve potrebne naputke za objavljivanje možete naći u e-knjizi Smashwords Style Guide, besplatno dostupnoj na linku.

Sretno!