Book Creator aplikacija je koja omogućava izradu vlastitih e-knjiga na vrlo jednostavan način.

Idealna je aplikacija za izradu: dječjih knjiga, slikovnica, albuma, kuharica, priručnika, školskih knjiga ili materijala za učenje nastavnih sadržaja (učenje kroz igru). U nastavi izvrsna aplikacija za razvoj suradničkog učenja u kojem je učenik aktivan dionik nastavnog procesa, koji stvara i dijeli znanje sa svijetom, čini ga trajnim i primjenjivim na vrlo atraktivan i zanimljiv način. Knjiga može sadržavati tekst, sliku, snimku, videozapis, poveznice na internet. Osim u epub- formatu (za čitanje u iBooksu, iTunesu) možete ju spremiti i u pdf-formatu (za ispis i dijeljenje), pa čak i u videoformatu ako je želite objaviti na internetu. Ujedno je možete dijeliti putem e-maila, Dropboxa, Air Drop opcije te Google Drivea i ostalih usluga za dijeljenje sadržaja.

Ova aplikacija najpopularnija je aplikacija za izradu e-knjiga u 60 zemalja, ubraja se u 50 najboljih aplikacija za iPade što je objavljeno u časopisu Guardian, osvojila je zlatnu nagradu na izboru roditelja, a do sada je u njoj izrađeno preko 5 milijuna knjiga. Cijena aplikacije iznosi 4.99 $, u sklopu Apple-programa možete ju kupiti i za 50 % jeftiniju cijenu.

Kroz jednostavne upute sprovest ćemo vas kroz njeno korištenje.

1.

Instalacija aplikacije Book Creator iz App Storea (ili iTunesa).

1

2.

Nakon otvaranja aplikacije možete pogledati kratak priručnik na engleskom jeziku (Getting started – A short tutorial) ili krenuti s izradom knjige tako da odaberete New Book.

2

3. 

Nakon što odaberete New Book, birate izgled vaše knjige točnije orijentaciju papira: portret, kvadrat ili pejzaž.

3

4. 

Prva stranica je naslovna stranica knjige (pritiskom na desnu strelicu otvarate ostale stranice, lijevom se vraćate na početak prethodne stranice).

IMG_0063_2

5. 

Znak "+" otvara novu stranicu.

IMG_0060_2

6. 

Ako želite vidjeti sve stranice, vaše knjige birate izbornik Pages.

IMG_0198

7. 

Pritiskom na Edit sve će se stranice početi tresti.

5

 Dok se stranice "tresu", pritiskom na neku od stranica otvara se izbornik koji vam nudi kopiranje, umetanje, brisanje i dijeljenje stranice.

IMG_0095_2

8. 

Na stranicu možete umetnuti fotografiju iz albuma, fotografiju koju ste upravo snimili, tekst, snimku ili pjesmu iz vaše iTunes-biblioteke ili crtati olovkom čiji obris može biti različite debljine i boje

a) umetanje fotografije iz albuma

6

Sve što na stranicu umetnete možete premještati i rotirati prstima te mijenjati veličinu pomoću plavih točkica. Napomena: rotirati možete pomoću dva prsta.

Ako želimo umetnuti fotografiju s interneta, moramo je prethodno spremiti odabirom na Spremi sliku kako je prikazano na slici. Fotografija se automatski sprema u album (Foto). Pritom uvijek provjerite je li fotografija zaštićena autorskim pravima.

7

b)  umetanje upravo snimljene fotografije

IMG_0174

Sve što na stranicu umetnete možete premještati i rotirati prstima te mijenjati veličinu pomoću plavih točkica. Napomena: rotirati možete pomoću dva prsta.

c) crtanje olovkom

9

Nakon odabira olovke u gornjem desnom kutu, možete odabrati debljinu i boju olovke, a uz pomoć gumice izbrisati suvišno. 

10

Osim gumice naredba Undo vraća vas nekoliko koraka unazad.

d) umetanje teksta 

11

Nakon što upišete ili iskopirate tekst (Copy-Paste), možete ga oblikovati na način da ga označite i u izborniku Page Inspector odaberete željene postavke oblikovanja.

12

 e) umetanje snimke

Nakon odabira Add Sound snimanje započinjete pritiskom na crveni gumb. Na isti način zaustavljate snimanje. Po završetku odaberite Yes i preslušajte umetnutu snimku.

13

Snimku brišete tako da je označite i u izborniku Page Inspector odaberete Delete. Ikonu snimke možete učiniti nevidljivom odabirom Invisible in Books u izborniku Page Inspector.

Napomena: sve dijelove stranice brišete tako da ih označite i u izborniku Page Inspector odaberete Delete.

9.

Boja stranica

Stranice možete obojati tako da u izborniku Page Inspector odaberete željenu boju.

19

Stranica može imati glazbu u pozadini koju dodajemo u izborniku Page Inspector - SOUNDTRACK, odabirom glazbe iz vaše iTunes-biblioteke.

20

10.

Oblikovanje teksta

Ako želimo podebljati, ukositi ili podcrtati dio teksta, dovoljno je da ga označimo i odaberemo B, I ili U iz izbornika koji se otvara.

IMG_0258

Napomena: Sve što ste na stranicu umetnuli možete kopirati naredbama Copy i Paste ili izrezati naredbama Cut i Paste.

11.

Poveznica na tekstu (link)

Označimo tekst i u izborniku odaberemo Link te upišemo adresu mrežne stranice.

Umetanje poveznice na tekst Gradska knjižnica Rijeka.  

IMG_0265

Nakon što ste označili dio teksta (Select) na koji želite umetnuti poveznicu, odaberete Link i upišete adresu mrežne stranice.

12.

Poveznica na slici (link)

Nakon što ste označili dio teksta (Select) na koji želite umetnuti poveznicu, odaberete Link i upišete adresu mrežne stranice.

24

13.

Spremanje i dijeljenje knjige 

Knjigu možete otvoriti u iBooks aplikaciji, Dropboxu ili je podijeliti putem AirDrop-opcije za što mora biti uključen Bluetooth i WiFi vama i osobama s kojima knjigu želite podijeliti.

26

Osim u epub-formatu knjigu možete spremiti i u pdf-formatu što je prikladno za ispisivanje i slanje e-mailom. Osim toga knjigu možete spremiti i u videoformatu ako je želite objaviti na internetu (npr. na YouTube-u).

27

U izborniku Page Inspector postoji opcija Share Screenshot koja omogućuje da sliku zaslona pošaljete mailom, spremite kao sliku ili ispišete. 

28

14.

Kombiniranje knjiga

Stranice iz jedne knjige možete premjestiti u drugu knjigu te tako spojiti nekoliko knjiga u jednu. Kako biste spojili dvije ili više knjiga u jednu u izborniku My Books na znaku plus odaberete Combine Books.

30