Nije tajna - u svijet samog 3D modeliranja i 3D printanja ušli smo kao potpuni amateri i početnici. Ipak, ono što smo znali i snažno vjerovali bilo je kako je riječ o nečem izrazito korisnom za moderan razvoj kreativnih vještina djece i mladih, neke nove oblike stvaralaštva, otvaranje perspektiva koje u knjižnici nismo mislili da su moguće… A onda su se u našim rukama počeli nalaziti isprintani držači za knjige, ukrasi za bor, posudice za bookmarkere, 3D vizitke, plastični bookmarkeri u obliku duha i tu u velikoj mjeri izrađeni upravo od strane djece i mladih koji se okupljaju uz inkubator 3D printanja za djecu i mlade… 

Našu malu radionicu 3D modeliranja pohađa desetak djece koja su se na vratima knjižnice pojavila bez ikakvog predznanja o 3D modeliranju. Pri tom valja napomenuti da svi redom imaju 10 ili 11 godina što je iz perspektive ulaska u svijet 3D modeliranja doista rana dob. Upravo zato jedan od najvećih početnih izazova bio je koji odgovarajući softverski alat uopće koristiti pri radu, stjecanju tog prvog dojma o 3D modeliranju, a da istovremeno ne dođe do neželjenog efekta odbijanja zbog teškoća, razočaravajućih rezultata i sl….

Otkriće Tinkercada zakrpalo je sve naše rane, ugasilo strepnje i stoga ga "Učionica" od srca preporučuje svim početnicima, a ne samo djeci. Riječ je o online alatu što je prva i ogromna prednost jer nema potrebe za instalacijom, a zahvaljujući činjenici da imate vlastiti profil svoje radove nosite “u oblaku” po cijelom svijetu. Korisnost je naravno višestruka, a nama je posebno važno što pregledno možemo pratiti napredak naših pulena.

Ipak, ono što je s Tinkercadom ključno je relativna jednostavnost korištenja - s obzirom da pri modeliranju baratate s dvije osnovne mogućnosti - crtanje ispunjenog tijela i praznog prostora vrlo brzo ćete steći dojam o veličini tijela, načinima njegovog mijenjanja, pomicanja u prostoru, ali i o oblicima koje možete razviti njihovim kombiniranjem i spajanjem što je ključ kreativnosti.

Ukoliko vam već intuitivno "ne sjednu" sve mogućnosti oblikovanja s Tinkercadom tu je bogata baza jednostavnih tutoriala koji će vam korak po korak objasniti kako stvoriti željeni oblik bez obzira bio to okvir za naočale inspiriran Minecraftom ili prsten za mamu ili simpatiju.

I jesmo li na kraju rekli najvažnije - korištenje je besplatno!

Bez puno odugovlačenja - napravite profil na Tinkercadu, modelirajte, skinite STL file modela i pošaljite nam ga na magazin@gkri.hr - ako je model moguće isprintati rado ćemo to učiniti u našem inkubatoru.